Eskişehir girişinde yolun hemen kenarında artık ne olduğu belli belirsiz bir Yunus Emre totemi var. Totem diyorum çünkü yapılan iş, ne heykel, ne anıt ne de başka bir şeye benziyor.

Rengi solmuş, boyaları dökülmüş, hiçbir amaca hizmet etmeyen, dikkatli bakılsa dahi ne olduğu anlaşılmayan bir kütle var yol kenarında… 

Türk Dünyası Kültür Başkenti döneminde yapılmış olan ve şehrin iki girişine konumlandırılan bu totem ile bizim Yunus şehre gelenlere ve gidenlere selam duracak ve Yunus’un Eskişehir ile olan bağı vurgulanmak istenmişti. Ancak istendiği gibi olmadı. Ne yazık ki bu totem yıllardır amacına hizmet etmekten uzak bir şekilde kaderine terk edilmiş eski bilboardlar gibi yol kenarında duruyor. 

Dün Ak Parti Tepebaşı Meclis Üyesi sevgili Mehmet Şimşek’te konuyu dile getirmiş ve Eskişehir Valiliğine seslenerek “Allah rızası için şu sararıp solan şehir girişlerinde ki tabela totemlere biri el atsın” demiş. 

Sağ olsun aslında çok sefer dile getirdiğimiz ve unuttuğumuz konuyu bir kez daha hatırlattı bizlere… 

Üzülerek dile getirmeliyim ki bu konuyu 2016’dan bu yana en az 5,6 kere dile getirdim.
Yazılarımda belirttim, sosyal medyada paylaşım yaptım. Hatta Sayın Hüseyin Aksoy’dan önce göreve gelen Valilerimize konuyu bire bir ziyaretlerde de ifade ettim. 

Ancak herhangi bir sonuç, herhangi bir değişiklik ve bizi bu sıkıntıdan kurtaracak bir adım atılmadı. 

Evet, Eskişehir olarak Yunus’un şehriyiz… 
Dünya üzerinde saygı duyulan, sevilen, sayılan bir değere sahibiz… 

Hatta an itibariyle Yunus Haftası’na adım attık ve çeşitli törenlerle Yunus’u anacağız. 

Gelin görün ki bu değere sahip çıkma konusunda da gereken özeni göremiyoruz, gösteremiyoruz. 

Yunus’un mezarı ve çevresindeki diyara giderken karşılaştığımız yol eksiklikleri, çevre düzenlemesi bir kenara dursun. Onlar başlı başına bir sorun. Lakin Eskişehir girişlerinde sararmış, solmuş, biçimini kaybetmiş bu totemler bile bu önem eksikliğinin en basit örneklerinden biri olarak karşımızda duruyor. 

Dışarıdan şehre gelen bir yabancı olsam ve bu totemi görsem Eskişehir’in Yunus’a sahip çıktığını düşünmem. 

Kolay tek hamlelik bir işten bahsediyorum. Yani bu totem kaldırılsın yerine güzel, alıcı, dikkat çeken bir Yunus Heykeli koyun demiyorum. Sadece bu artık utanç veren totem oradan kaldırılsın, en azından kötü imaja neden olmasın istiyorum. 

Umarım bu konularda daha hassas olduğunu düşündüğümüz Eskişehir Valimiz Hüseyin Aksoy bu konuya el atar ve bizleri rahatlatır. 

Bu vesile ile konuyu bize yeniden hatırlatan ve şehir milliyetçiliği konusunda takdir ettiğim isimlerden birisi olan sevgili Mehmet Şimşek’e de teşekkür ediyorum.