Büyükerşen 1. Sıra Adayı mı?

Eskişehir’de siyaset yapan ve yapmayı düşünen hemen herkesin, her adayın hatta abartayım her partinin merak ettiği ilk şey Yılmaz Büyükerşen’in genel seçimde ne yapacağı…

Hiç uzatmadan bu konuda şahsi düşüncemi belirteyim.

Yılmaz Büyükerşen önümüzdeki genel seçimde CHP 1. Sıra Milletvekili adayı olacak. Parlamentoya gidecek ve TBMM Başkanı olarak siyasi kariyerindeki son dönemini zirvede tamamlayacak.

Böylece Büyükerşen 5 dönem üst üste Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış, bugüne kadar girdiği her seçimi kazanmış ve rütbesini en önemli nişanlardan biri olan TBMM Başkanlığı ile taçlandırarak tarihe geçmiş olacak.

Bu öyle alelade bir tahmin ya da istek değil.

Bu Eskişehir’de son zamanlarda yaşanan siyasi gelişmelerden ve sessizlikten çıkardığım bir sonuç tespitidir. Kaldı ki hem CHP Genel Merkezi hem de Yılmaz Hoca için bu seçenek yerel seçimde yaşanacak kaosu engelleyecek ve maksimum verim alınabilecek en büyük formüldür.

Şimdi çok kişinin aklında Büyükerşen Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifa ederse ne olacak? Ak Parti belediye meclisinde CHP içindeki kaostan yararlanıp Büyükşehir’i ele geçirir mi diye düşünüyor, hesap kitap yapıyor olabilir.

Ancak aralarındaki tüm sıkıntıya rağmen CHP’lilerin Ak Partili bir isme oy vereceklerini ve bu koltuğu bırakacaklarını sanmıyorum. Meclis üstünlüğü ile zorlanmadan Büyükşehir Belediyesi’nde CHP’li bir başka isim koltuğu alacaktır. Bu ismin kim olacağı konusunda ise Ahmet Ataç isminin bir değil 2,3 adım önde olduğunu tahmin etmek zor değil.

Biliyorsunuz CHP 7’den 6’ya düşen Eskişehir Milletvekili sayısının en az 3’ünü hedefliyor.

Gerçekçi olmak gerekirse bu hedefi tutturmak öyle kolay değil. Bunun için Büyükerşen gibi flaş bir ismin liste başında olması elzem gözüküyor.

Eskişehir’den CHP’nin 3 vekil çıkarması demek, Ülke genelinde iktidarın ya da meclis üstünlüğünün değiştiği anlamına da gelebilir.

Haliyle iktidar partisinin bir temsilcisi olarak Büyükerşen’in böyle bir teklifi ve seçeneği mutlaka düşündüğünü ve hatta kendisiyle birlikte listede yer alacak isimler için şimdiden bir planlama yaptığını iddia edebilirim.

Hatta Ataç’ın Büyükşehir, ondan boşalan Tepebaşı Belediye Başkanlığı için Jale Nur Süllü, Odunpazarı için Kazım Kurt ile devam edelim düşüncesi, Mevcut liste başı vekil olan Utku Çakırözer’ün  iktidar değişeceği düşüncesiyle Bakan, Bakan yardımcılığı gibi önemli bir görev için Ankara’dan milletvekili adayı olması daha doğrusu böyle bir planlamaya tanık olmak şu an çok ütopik gözükse dahi Eskişehir için çok sürpriz olmaz.