SAĞLIK

Eskişehirli Profesör Amerika’da Bilim Dünyasına Seslendi

Kaliforniya’da düzenlenen dünyanın en büyük kalp ritim bozuklukları kongresine katılan Eskişehirli Prof. Dr. Bülent Görenek, 10 bin kardiyoloğa hitap ettiği sunumunda, atriyal fibrilasyonun erken tedavisinin ölüm ve inme riskini azalttığını vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Diego şehrinde, dünyanın en büyük ve en kapsamlı kalp ritim bozuklukları kongresi düzenlendi. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kongreye 10 binden fazla kardiyoloji uzmanı ve alanında yetkin hekim katıldı. Kongrede kalp çarpıntıları, yani ritim bozukluklarına ilişkin en son gelişmeler ele alındı. Bazı ritim bozukluklarının, “ablasyon” adı verilen girişimsel yöntemlerle tamamen tedavi edilebildiği vurgulandı.

10 bin kardiyoloğa hitap etti 

Toplantıya Türkiye'den katılan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek de bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Görenek, kalbin kulakçıklarından kaynaklanan ve "Atriyal Fibrilasyon" olarak bilinen çarpıntının erken müdahale ile kontrol altına alınmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Atriyal fibrilasyonun özellikle inmeye yol açabilen kronik bir rahatsızlık olduğuna işaret eden Görenek, bu rahatsızlığın tedavisinde ilaçların yanı sıra yakma ya da dondurma yöntemiyle yapılan ablasyon işlemlerinin etkili olduğunu belirtti.

Erken tedavinin önemini anlattı 

Konuşmasında, ritim bozukluklarının hızlı bir şekilde normal ritme döndürülmesinin; ölüm, hastaneye yatış ve inme gibi ciddi riskleri önemli ölçüde azalttığını vurgulayan Görenek, katılımcıların büyük ilgisini topladı. Prof. Dr. Bülent Görenek, kongre kapsamında bir bilimsel oturuma da başkanlık etti. Oturumda, dünyanın farklı ülkelerinden gelen meslektaşlarıyla bilgi ve deneyim paylaşımında bulundu.