1944 yılında Eskişehir’de doğan Başsav, mesleğine küçük yaşlarda çıraklık yaparak başladı. Yarım asrı aşkın sanat yaşamı boyunca lületaşından 400’ün üzerinde heykel yaparak önemli bir miras bıraktı. 2021 yılında, geleneksel lületaşı işlemeciliği alanındaki katkılarından ötürü “Yaşayan İnsan Hazinesi” unvanına layık görüldü.
Başsav’ın Eskişehir’deki atölyesi adeta bir müze niteliğindedir. Bu atölyede, aralarında önemli şahsiyetlere ait yaklaşık 160 parçadan oluşan bir koleksiyon yer alır. Eserlerinde farklı desenlere ve özellikle portre çalışmalarına ağırlık veren sanatçıyı diğer ustalardan ayıran en belirgin özelliği, birebir benzetme konusundaki üstün yeteneğidir.
Dünyanın çeşitli ülkelerinden siyaset ve sanat dünyasına ait kişiliklerin portrelerini lületaşına işleyen Başsav, daha sonra Türk kültürüne ait önemli şahsiyetleri konu alan eserler üretmeye yöneldi. Osmanlı padişahlarından Mustafa Kemal Atatürk’e, Kurtuluş Savaşı gazilerinden önemli devlet adamlarına, askeri şahsiyetlerden sanatçı ve edebiyatçılara kadar pek çok ismin büstlerini büyük bir titizlikle işledi.
Mesleğini büyük bir özveriyle sürdüren Mehmet Başsav, lületaşı işlemeciliğinin hem sanat hem de kültürel bir değer olarak gelecek kuşaklara aktarılmasına önemli katkılarda bulundu. Ardında unutulmaz eserler ve ilham verici bir yaşam bıraktı.