Bugün düzenlenen tanıtım ve bilgilendirme toplantısına platform üyeleri ve gazetecileri katıldı.

ESGİAD tarafından oluşumu sağlanan ve kentin bor değerini daha da katma değerli hale getirmeyi ve kente daha çok zenginlik sağlamayı amaçlayan platform, bu konuda kentin dinamiklerini de harekete geçirecek.

Şehirde bor üretimi ve işlenmesine dair farkındalık yaratacak olan platformun bugünkü toplantısının açılışı da ESGİAD Başkanı Ulaş Entok yaptı.

Entok, sözlerine “ESGİAD olarak şehrimizi ileri götürecek ve fark yaratacak işlere imza atmaya çalışıyoruz. Sizinle tüm projelerimizi paylaşacağız” diyerek başladı.

O KADAR ÇOK DEĞERLİ Kİ!

ESGİAD Bünyesinde çok değerli bir yapılandırma oluşturduklarının altını çizen Entok; “Malumunuz dünya rezervinin yüzde 73’ü ülkemizde bulunan bor cevheri Eskişehir’de çıkarılıyor. Başta Eskişehir olmak üzere ülkemizde nasıl bir katma değere dönüşebileceğini öngöremiyoruz. Bor o kadar değerli bir cevher ki sadece bor karbürden imal edilen ürünlerin dünyadaki değeri 60 milyar dolar. Ancak madeni işlemeden sadece çıkarmak 1,32 Milyar Dolar’dan daha fazla kazanç sağlamıyor” diye konuştu.

DAHA ÇOK DEĞERLENDİRMELİYİZ

Borun işlenmesi daha da değerlenmesi gerektiğini anlatan Başkan Entok; “Özel sektör de bu vizyona yeni umutlar katmamız lazım. Bor’un sadece maden olarak çıkartılması değil işlenerek değerlenmesi ve dünyadaki büyük pastadan daha büyük bir dilim alınması gerekli. Eskişehir bu fırsatı kaçırmasın istiyoruz. Bu platformu kurmamızın öncelikli amacı budur, bu konuda bize yardımcı olabilecek herkesi aramızda görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

AKIL VE BİLİMİ BULUŞTURACAĞIZ

Daha sonra konuşan Platform Sözcüsü Umut Rallas, Bor’un kullanılması için akıl ve bilimle teknolojiyi geliştirmemiz gerekiyor. Biz de Eskişehir Bor Platformunda öncelik olarak bunu hedefliyoruz” diye konuştu.

Bunu sağlamak için 3 bileşeni bir araya getirmeyi amaçladıklarını kaydeden Rallas; “Akademi, Sanayi ve Kamuoyu. Bunları yaparken de 3 tane konu başlığı belirledik. Eğitim, İletişim, Girişim. Bunlarla ilgili çok yoğun bir mesai harcayacağımızı şimdiden belirtebiliriz. Şehrimizde bir boratlon düzenlemek istiyoruz. Üniversite öğrencilerinin katılacağı bor üzerine fikirler ve projelerin geliştirileceği yine bor konusunda yatırımlar tarafından da Eskişehir’in özel bir teşvik bölgesi haline getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hocalarımızın desteğiyle de Bor Danışma Merkezi kurmak istiyoruz. Şehrimizin madeni bor, şehrimizin cevheri gençler ve şehrimizin tüm paydaşlarını bir araya getirerek bilimin ışığında işlendikçe değerlenecektir. Destekleriniz için şimdiden teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından platformun kentte konuya dair yapacağı diğer çalışmalar anlatıldı. Tanıtım ve bilgilendirme toplantısı soru-cevap kısmıyla sona erdi.