Mekanizma olarak yabancı bir depremle karşı karşıya kalındığını belirten ve yüz yıldır bu denli bir depremin yaşanmadığını anlatan Yavuz, “Depremin yüzeye çok yakın olması ve ardı ardına iki büyük depremin yaşanması beklenen bir senaryo değildi” dedi.

YENİ BİNA ESKİ BİNA AYRIMI DOĞRU DEĞİL

Yeni binaların da depremden etkilenmesine dair sorumuzu yanıtlayan Yavuz; “Böyle bir ayrım doğru değil. İnşaat basit bir iştir. Eğer doğru yaparsanız bina ayakta kalır. Birincisi doğru proje yapacaksınız, ikincisi kaliteli malzeme kullanacaksınız üçüncüsü de taviz vermeden denetleyeceksiniz. Bu zincirden bir halka çıkarsa bugün yaşadığımız tabloya benzer görüntüler ortaya çıkar” dedi.

STOKLAR YENİLENİYOR

Eskişehir’de son 20 yılda 200 bin bağımsız bölüm inşa edildiğini anlatan Yavuz; “Nüfustan hareketle ve bağımsız bölüm başına yaşayan insan sayısına baktığımızda Eskişehir’de 320, 330 Bin bina var. Bunların ne kadarı yeni derseniz, 1999 sonrasına mı bakacağız yoksa 2007’de yapılan deprem yönetmeliğine mi bakacağız? 2007’den sonrasına baksak bile yüzde 55-60 oranında yapı stokunun yenilendiğini görüyoruz. Bu sevindirici bir şey. Ancak geride kalan yüzde 40-45’lik oranın başına ne gelebilir? Bütün problem bu. Bunları nasıl tespit edeceğiz ve hangi önlemleri alacağız? Bunun için hemen yapı envanterini bitirmeliyiz” dedi.

FABRİKALAR KONTROLDEN GEÇMELİ KÖPRÜLER DENETLENMELİ

Eskişehir’in tüm bu işlerin altından kalkacak kapasiteye sahip bir şehir olduğunu anlatan Fercan Yavuz bazı tedbirlerin de şimdiden alınması gerektiğini söyledi. Hastanelerin çevreyolu boyunca konuşlu olmasının olası bir yol kapanması durumunda tehlike yaratabileceğinin altını çizen ve alternatif güzergahlar belirlenmesi gerektiğini anlatan Yavuz; “Mesele sadece konutlarla bitmiyor. Mesela organize sanayi bölgesindeki fabrikalarımız var. İlk yapılan fabrikalar tarım arazileri üzerine yapılmış. Buralarda binlerce çalışanımız var. Bu fabrikaların incelemeleri mutlaka yapılmalı. Daha sonra şehri ikiye bölen Porsuk üzerine yapılan köprüler var. Hem Karayolları hem de belediye sorumluluğunda olan bu köprüler ihmal edilmemeli. Sağlam yapılmış olabilirler ama periyodik olarak kontrolleri mutlaka yapılmalı” ifadelerini kullandı.