Eskişehir Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Rüştü Şentuna bugüne kadar gerçekleştirdikleri etkinlik ve projeleri Eskişehir basınıyla paylaştı. Bugüne kadar yapılan proje ve etkinliklerin amacının Eskişehir'in yararına olduğunu söyleyen, “Eskişehir’in ekonomik, sosyal ve kültürel vizyonunu daha da yukarı taşımak için seferberiz.” diyerek Eskişehir için her zaman proje ve etkinliklere açık olduklarını, ilerleyen günlerde 2 proje daha açıklayacaklarını söyleyen Şentuna, tek gayelerinin Eskişehir olduğunu belirtti.
 

Şentuna'nın açıklaması aşağıdaki gibidir;

"Kısa adı ERİAD olan Eskişehir Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Atatürk ilkeleri ve Cumhuriyetimizin temel değerlerini esas alarak, sanayici ve iş insanlarının liderlik vasıflarını, sosyal sorumluluklarını, örf ve adetlerin devamını sağlayarak dayanışmayı arttırmak, toplumun ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmak, özel girişimciliğin yaygınlaşmasına çalışmak, sanayici ve iş insanlarının sorunlarına sahip çıkarak toplumdaki öncü ve girişimci niteliklerini geliştirmek, komşu ülkeler ve özellikle Balkan ülkeleri ile kültürel, ticari ve sanayi ilişkilerinin geliştirilmesi için çalışmalar yapmak amacı ile 25.12.2015 tarihinde kurulmuştur. 

 
Derneğimiz Balkan kökenli Sanayici, İş İnsanı ve profesyonel yöneticilerden oluşmaktadır. 

Kurulduğumuz günden bugüne kadar derneğimiz tarafından çok sayıda etkinlik ve proje hayata geçirilmiştir. 

Yakın geçmişten örnekler vermek gerekirse 2022 yılında kuruluş amaçlarımızdan birisi olan “örf ve adetlerimizi yaşatmak ve geleceğe aktarmak” şiarıyla gençlik kurulumuzu kurduk. 
10 Kasım 2022 tarihinde Selanik Başkonsolosumuz ile birlikte Selanik’te Atamızın doğduğu evde bir anma programı gerçekleştirdik. 

İskeçe Türk Birliği, Gümülcine Türk Gençler Birliği, Gümülcine Başkonsolosluğuna ziyaret programı gerçekleştirdik. 

Sofya Büyükelçiliğini ve Atamızın Sofya’da Askeri Ateşe olarak görev yaptığı binayı, Sofça sanayi ve ticaret odasını ziyaret ettik. 

Stara Zagora sanayi ve ticaret odası ile ortak iş birliği protokolü imzaladık. 

Plovdiv’de bulunan ve uzun süredir iş birliği içerisinde olduğumuz BULTİŞ Bulgar Türk İş Adamları derneğini ziyaret ettik. 

Meriç Belediyesi ile Tepebaşı Belediyesi kardeş belediye protokol törenine katıldık. 

Balkanlarda geliştirdiğimiz iş birliklerini yaşatma ve büyütme çabalarımız sürüyor. Bu ilişkilerin hem üyelerimiz hem de şehrimize katma değer katacağı bilinciyle yoğun mesaimizi sürdürüyoruz. 

Yine üyelerimiz ve şehrimiz için önemli ve ender bir işe imza attık. Ekonomik gücümüzü sürdürülebilir kılmak ve yükseltmek adına sadece dernek üyesi ortaklarımızdan oluşan ESKİŞEHİR RUMELİ YATIRIM TURİZM İNŞAAT A.Ş.’yi kurduk. 

Kuruluşumuzun hemen ardından Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı içerisinde 
Kamu – STK iş birlikleri içinde örnek olacak bir çalışmayla kendi hizmet binamızı inşa ettik 

Örnek iş birliği kapsamında 1 adet çok amaçlı salon inşa ederek Tepebaşı Belediyesi ve şehrimizin kullanımına sunulmak amacı ile salonumuzu Tepebaşı Belediyesi’ne devir ettik. 

Miniklerden 'Eskişehir' Temalı Etkinlik Miniklerden 'Eskişehir' Temalı Etkinlik

Yine aynı alan içerisinde Park ziyaretçilerine hizmet vermesi amacı ile bir kafeterya inşa ettik. 

Bu sene Cumhuriyetimizin 100. Yılını dolu dolu yaşamak ve yaşatmak adına birçok etkinlik gerçekleştirdik. 

7 Ekim tarihinde Anıtkabir ziyareti gerçekleştirerek Atamızın manevi huzuruna çıktık ve anı defterini imzaladık. 

24 Ekim tarihinde çok önem verdiğimiz gençlik kurulumuz uhdesinde Rumeli’den Anadolu’ya Göç resim Sergisi gerçekleştirdik. Sergide göç tarihçelerinin yanında göçlerle birlikte şehrimizin sanayi ve ticaretine katkı veren ERİAD üyelerin de kısa hikayeleri sergilendiği sergilendi. Bu sergi ile elde edilen veriler ışığında yakın gelecekte çok değerli bir göç belgeselini kamuoyu ile paylaşacağız. 

Ayrıca bu sergiye bi ESOGÜ Sanat Tasarım Fakültesi akademisyen ve öğrencileri de Göç temalı resim hazırlayarak katkı verdiler. 


Biliyoruz ki Eskişehir sanat ve kültür kenti olmakla birlikte çok önemli bir sanayi kentidir. 
Sanayimiz içinde hem kültürel hem de katma değer olarak “Havacılık” sektörüne ayrı bir önem verdiğimizin altını çizmek isteriz. 

Bu kapsamda havacılık sektöründe faaliyet gösteren birçok firmanın bulunduğu şehrimize havacılığı tanıtma ve sevdirmek amacıyla Fenix Uçuş okulları ile birlikte Genel Havacılık, Sportif, Özel ve Profesyonel Havacılık lisansları konulu bir seminer gerçekleştirdik. Seminer sonunda dileyen katılımcılarımıza uçuş simülasyonu deneyimi sunduk. 

29 Ekim 2023 tarihinde Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkında ,CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, BULTİŞ Başkanı Alexander Akexandrov, ESİAD Başkanı Kenan Işık, Muhacir Dernekler Federasyon Başkanı Kadri Ay ve Federasyona bağlı 15 dernek başkanı, JCI Eskişehir Başkanı, ERBALDER Başkanı Neziha Bilen, Eskişehir Ticaret Odası yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda STK temsilcisi katılımları ile muhteşem bir 100 . Yıl Balosu gerçekleştirdik. 

ERİAD olarak çalışmalarımızı hiç ara vermeden sürdürüyoruz. 
Şehrimiz ekonomisi ve turizmine katkı vermek için çaba harcadığımız önemli bir hedef ve bu hedef doğrultusunda yürüttüğümüz çalışmalar var. 

Sağlık turizmi ve ileri yaşam merkezi projelerimiz, havacılık ve havacılık eğitimi gibi alanlarda temellerini attığımız projeleri kaydedeceğimiz ilerleme neticesinde ilerleyen süreçte tüm Eskişehir ile paylaşacağız. 

Biliyorsunuz hemen hemen herkes Balkanlardan göç eden ailelerin çalışkanlığından söz ederler. Bizler Balkan kültürünün temsilcileri olarak bunun sadece bir söylemden ibaret olmadığını yaptığımız işler ile gösteriyor olmaktan ayrıca gurur duyuyoruz. 

Anadolu’dan Rumeli’ye giden atalarımız, Türk İnsanının, hoşgörüsünü, kültürünü, adaletini beraberinde görürmüşler ve Balkan savaşları ile hızlanan Rumeli’den Anadolu’ya göçler ile de batının sanayi ve teknolojisini beraberinde getirmişlerdir. Göçlerin şehrimize ve sanayimize verdiği katkının ne denli büyük olduğunu dile getirmekle beraber derneğimiz üyelerine ait işletmelerde çalışan 10.000 kişi ile hem ekonomi hem de istihdama artı değer katmak için çaba harcamaya devam edeceğimizi belirtmek isterim. 

Şehrimizin güzide basın çalışanlarına kendimizi ifade etmek için gerçekleştirdiğimiz bu davete icabet ettikleri için çok teşekkür ediyorum. 

ERİAD olarak hem yönetim kurulumuz hem gençlik kurulumuz hem de üyelerimizle Eskişehir’in ekonomik, sosyal ve kültürel vizyonunu daha da yukarı taşımak için seferberiz. 
Bu iddiamızı eyleme dökmek adına çok ciddi somut adımlar atıyoruz. İnşallah yakın bir gelecekte bugün ektiğimiz somut adımların neticesini gururla biçecek ve şehrimize çok değerli kazanımların müjdesini vereceğiz. "