Odunpazarı Fotoğrafçılık Atölyesi İçin Son Tarih Belli Oldu Odunpazarı Fotoğrafçılık Atölyesi İçin Son Tarih Belli Oldu

Kırım Ailesi Derneği tarafından daha önce Ankara’da düzenlenen “ Bilgi Kırım Tatar Tarih ve Kültürünün Korunması Projesi”ne, bu kez Odunpazarı Belediyesi ev sahipliği yaptı. Odunpazarı Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleşen etkinliğe Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubar, Ukrayna Kültür Vakfı Başkanı Vladislav Berkovskiy, Kırım Ailesi Derneği Başkanı Anife Kurtseyit, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt ve Kırım Tatar öğrencileri ile çok sayıda Kırımlı vatandaş katıldı.

Etkinlik saygı duruşu ve Türk, Kırım, Ukrayna Milli Marşlarının okunması ile başladı. Ardından  Kırım Ailesi Derneği Başkanı Anife Kurtseyit etkinliğin amacı ile ilgili bir konuşma ve sunum yaptı. Kırım kültürünü unutulmadan gelecek nesillere aktarmak için çalıştıklarını anlatan Kurtseyit, Ukrayna’da savaş bittikten sonra memleketlerine dönmek istediklerini kaydetti. Savaş nedeniyle yaşadıkları sıkıntılara da değinen Kurtseyit, kültürlerinin unutulmaması için gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sunumların ve video gösterimlerinin de yapıldığı etkinlikte Kırım Ailesi Müzik Topluluğu müzik ve halk dansları gösterisi yaptı. Kırım Tatar Mutfağı ikramlarının da olduğu etkinlikte ayrıca fotoğraf sergisi de düzenlendi.

 

SAVAŞ ZORUNLU OLMADIKÇA CİNAYETTİR

Etkinlikte konuşan Başkan Kurt, dünyadaki en olumsuz şeyin savaş olduğunu söyledi. Savaşın zorunlu olmadıkça cinayet olduğunu vurgulayan Başkan Kurt, “Savaş ne yazık ki Kırım Tatarları için kader. Zaman zaman savaş baskısı altında ülkelerini terk etmek zorunda kalan  soydaşlarımız, 1.5 yıldır Türkiye’de, Eskişehir’de. Biz, sizi bağrımıza basmak istiyoruz. Sizi seviyoruz. Ukrayna’daki savaşın da bir an önce sona ermesi gerektiğini vurguluyorum. Emperyalistler orada da, Filistin’de de mazlum milletleri yok etmek için savaşıyor. Buna dur dememiz lazım. Dünyanın, Birleşmiş Miletlerin, Avrupa Birliğinin bunu gerçekleştirecek

politikaları üretmesi lazım, ama ne yazık ki herkes savaşı da sömürüyü de kendi çıkarına göre yorumluyor. 1.5 yılda gençlerimizin ve çocuklarımızın öz kültürünü kaybetmemesi için Anife Kurtseyit’in yaptığı mücadeleyi de takdir ve şükranla karşılıyorum. Kırım Tatar Milli Meclisi bu koşullarda yapabileceğinin en iyisini yapmalıdır. Buradaki soydaşlarımızı biz yalnız bırakmayız, siz de oradaki soydaşlarımıza sahip çıkın.

Etkinlik için Eskişehir’e gelen Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubar ve Ukrayna Kültür Vakfı Başkanı Vladislav Berkovskiy, etkinlik öncesinde Odunpazarı Tarihi Bölgede bulunan Odunpazarı Belediyesi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Müzesi’ni gezdi. Çubar ve Berkovskiy, müzeden çok etkilendiklerini ve müzeyi çok beğendiklerini belirterek Başkan Kurt’a teşekkür etti.