Açıklamada;

"Kıymetli mesai arkadaşlarım, değerli basın mensupları, 'demiryolcu' kültürünü özümsemiş saygıdeğer Eskişehirli hemşehrilerimiz;

EBB'den Önemli Güzergah Duyurusu EBB'den Önemli Güzergah Duyurusu


Eskişehir’imizin sembollerinden ve en önemli değerlerinden biri olan eski adıyla TÜLOMSAŞ, şimdiki adıyla TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü bugüne kadar binlerce Eskişehirlinin ekmek teknesi olan ve ülkemizin ekonomisine büyük katkılar sağlayan bir sanayi ve teknoloji kuruluşudur. Biz kurumumuzun uzun yıllardır var olan bu özelliğini daha da arttırarak sürdürmesini ve gelecek nesillere daha güçlü bir şekilde miras kalmasını istiyoruz. Ancak son yıllarda yaşanan olumsuz durumlar bizim bütün uyarı ve isteklerimize rağmen bir türlü düzeltilmiş değildir. 


Bu olumsuzlukların en başında kurumuzun çalışan sayınının hızla azalması ve buna bağlı olarak da işyerimizde hayata geçen projelerin her geçen gün birer birer eksilmesi gelmektedir. Daha önceki açıklamalarımızda da dile getirdiğimiz gibi biz Demiryolcular olarak elimizdeki işin özel sektöre verilmesini, kurum hafızamızın yok olmasını ve TÜRASAŞ’ın vasıfsız bir tabela fabrikası olmasını asla istemiyoruz. Bu sebeple de işyerimize acilen daimi kamu işçisi statüsü ile işçi alımlarının yapılması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. 


Malumunuz olduğu üzere içinde bulunduğumuz ekonomik kriz sebebiyle hükümetimiz tarafından açıklanan tasarruf tedbirleri kapsamında üç yıl süre ile kamudaki alımların sadece emekli olanların yerlerini doldurmak üzere yapılacağı ilan edilmiş, ancak söz konusu TÜRASAŞ Eskişehir bölge müdürlüğü  olunca bu açık hüküm bile işletilmemiştir.

Kurumumuzdan 2023 yılında 131 işçi emekli olmuştur. Bu sayının ¾’ü olan 95 kişinin herhangi ilave bir izin yahut yazışmaya gerek kalmaksızın kurumumuza iş başı yaptırılması gerekirken maalesef böyle bir durum söz konusu olmamış; hatta sözü dahi edilmemiştir. 2023 yılı ve önceki yıllarda emekli olan mesai arkadaşlarımızın açığı doldurulmadan 2024 yılının ilk beş ayı itibari ile ise 85 işçi emekli olmuştur. Yaşanan krizin faturasının kamu işçisine kesilmesi ve çalışan bir demiryolcunun emekli olan demiryolcular kadar bile maaş alamaması sebebiyle 2024 yılı içerisinde emekli olacak personelin sayısının 2023 yılından çok daha fazla olacağını öngörmek mümkündür. Kurumumuzda halihazırda çalışan 794 işçi personel varken TÜRASAŞ’ı işlevsizleştirmeye çalışanlar bu sayı 500’lere düştüğünde nasıl bir politika izleyeceklerdir. 
Bugüne kadar işyerimizde yapılan ve büyük bir tecrübe ve ustalık kazandığımız projelerin daha önce demiryolu sektöründe tecrübesi bile olmayan firmalara verilmesi asla ve asla kamunun yararına yapılan bir iş değildir. TÜRASAŞ’ın personel sayısındaki yetersizliği sebebiyle işlerin dışarı verildiğini iddia edenlerin personel alımı noktasında neden hiçbir söz sarfetmedikleri de ayrıca merak konusudur. 


Biz Demiryolcular olarak yerli ve milli adımlarla her geçen gün daha da büyüyen ve büyüyecek olan Türkiye’nin asırlar öncesine dayanan tecrübesini bugünlere taşıdığımız gibi yarınlara da ulaştırmak istiyoruz. Bu sebeple de talebimiz çok açık ve nettir: Israrla özel sektöre verilen işlerimizi geri istiyor ve yeni projelere imza atmayı heyecanla bekliyoruz. Bu sebeple de en azından emekli olan mesai arkadaşlarımızın sayısı kadar yeni işçi alımı talep ediyoruz. Personel alımı talebimizin ekonomik krizi bir an evvel nihayete erdirmek için açıklanan önlem paketi içinde yer alan alım şartlarına uygun olduğunu da bir kez daha hatırlatıyoruz.


Dün olduğu gibi bugün de; İşimize, işyerimize ve şehrimizin değeri olan Demiryollarımıza sahip çıkmaktan başka bir söz söylemiyoruz." ifadelerine yer verildi.

Editör: Buğrahan Doğangil