AFAD tarafından olası İstanbul depremi için bir tahliye planı yapıldı. 16 Milyon nüfuslu mega şehirden tahliye olacak milyonlarca vatandaşın geçici, kalıcı olarak tahliye olacağı 11 şehirden birisi Eskişehir olacak. Plana göre olası bir depremde Eskişehir’e yüz binlerce insan gelmesi öngörülüyor.  

TRT Haberin gündeme getirdiği AFAD tahliye eylem planında Eskişehir’i de yakından ilgilendiren çarpıcı detaylar açığa çıktı. 

2021 yılında hazırlandığı öğrenilen tahliye planına göre olası bir İstanbul depreminde milyonlarca vatandaşın tahliyesi için 11 şehir belirlendi. Kara, Deniz ve Demiryolu ile gerçekleşecek tahliyeler için en elverişli şehirlerden birisi de Eskişehir olarak plana dahil oldu. 

7,5 şiddetinde bir depreme göre düzenlenen plana göre depremzedeler Balıkesir, Eskişehir, Ankara, Manisa, İzmir, Afyonkarahisar, Konya, Antalya, Denizli, Samsun ve Kayseri’ye tahliye edilecek. 

Kara ve Demiryolu açısından stratejik bir merkez olan Eskişehir ise bu tahliyelerin en önemli noktalarından birisi olacak. 

Eskişehir’de Hazırlık Yapıldı mı? 

Sayısı yüz binler hatta milyon kişiye dayanabilecek bu tahliye için Eskişehir’de şu ana dek herhangi bir hazırlık yapıldığını görmedik. 

Eskişehir'de Turist Yoğunluğu Azalmıyor Eskişehir'de Turist Yoğunluğu Azalmıyor

Neredeyse Eskişehir nüfusu kadar insanın gelmesi öngörülen bu tahliye planı ile ilgili Eskişehir’de görev yapan kurumların kamuoyu ile herhangi bir bilgi ve ön çalışmasına rastlamadık. 

Başta Eskişehir Valiliği ve EBB olmak üzere tüm resmî kurumların böyle bir tahliye planından haberdar olup olmadığını merak ediyoruz. 

Herhangi bir kriz masası kuruldu mu?  Yol, konaklama, beslenme gibi temel ihtiyaçlar için fiziksel ya da soyut bir eylem planı düşünüldü mü? 

Eğer bir hazırlık yapıldıysa bu plan kamuoyu ile paylaşılacak mı? 

An itibariyle konuyla ilgili tüm kurumları Eskişehir’de yaşanabilecek bu olağanüstü durum karşısında kamuoyunu bilgilendirmeye davet ediyoruz. 


Soner Yüksel