İşte Murat Taşkın’ın o yazısı: 

Eskişehir Kahve Festivali Komitesi’nden Ünlüce’ye Ziyaret! Eskişehir Kahve Festivali Komitesi’nden Ünlüce’ye Ziyaret!

Yıl 1932...Dönemin Türk Spor Kurumu, futbol sahası yapılacak 14 il arasında Eskişehir'i de belirliyor ve şehirde ilk futbol sahasının yapımı gerçekleşiyor.

Yapılan toprak futbol sahası, sadece futbol oyunu için değil, aynı zamanda geniş seyirci kitlesinin de katılarak ilgi gösterdiği güreş ve diğer spor faaliyetleri için de kullanılıyor.
***
Saha, 2. Dünya Savaşı'nın da etkisiyle bir süre kullanılamıyor.

Sonrasında, ihtiyaca cevap veremez hale geldiği görülen futbol sahasının, 1952-53 yıllarında yeniden uygun hale getirilmesi için kollar sıvanıyor.
***
1953 yılında dönemin valisi ve belediye başkanı Hicri Sezen'in öncülüğünde futbol sahası, giyinme-soyunma odaları, atletizm alanı ve 400 kişilik kapalı tribünü olan bir stat durumuna getiriliyor.
***
Sorun; tıpkı bugün yaşanan tartışma gibi “Yeni yapılan stadyumun ismi ne olacak?” sorusuna geliyor ve bugün olduğu gibi bir tartışma başlıyor.

Stat ismi belirlemek için 14 Nisan 1953 yılında bir komisyon toplanıyor. Komisyon stadyumun isminin Eskişehir'in kurtuluş tarihi olan “2 Eylül” olması konusunda mutabık kalıyor.
***
Komisyonda bulunan Ali Osman Sertel, Eskişehir'de “2 Eylül” ismi ile cadde ve okul olduğunu belirterek, yeni stadyumun isminin “Atatürk” olmasını teklif etse de komisyonda bu öneri kabul görmüyor.
***
Fakat Eskişehir basını bu konuya yakından ilgi gösteriyor. Dönemin gazetelerinde “Stadyuma Atatürk ismi verilmesi şehir halkını ziyadesiyle memnun edecektir” manşetleri atılıyor. 

Komisyon toplantısının ertesi günü toplanan Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti bir bildiri yayımlayarak “Stadyuma Atatürk ismi verilmesi umumi efkarın hislerine uygun olduğu kararına varılmıştır. Bu ismin verilmesi gönülleri ferahlatıcı bir keyfiyettir” diyor.
***
Bunun üzerine vali ve belediye başkanı şehirde oluşan hassasiyete direnemiyor ve yeni yapılan stadyum isminin “Atatürk Stadyumu” olduğunu, Atatürk Stadyumunun açılışının da 19 Mayıs tarihinde, bayram gösterileriyle yapılacağını açıklıyor.
Ancak...

19 Mayıs günü hava yağışlı olduğu için törenler erteleniyor ve Atatürk ismi verilen stadyumun açılışı 24 Mayıs günü yapılıyor.
***
Atatürk ismini alan stadyumda ilk maç ise 6 Eylül 1953 tarihinde, Demirspor ile Fenerbahçe arasında oynanıyor ve Fenerbahçe bu özel maçtan 1-0 galip ayrılıyor. Golü atan Fenerbahçeli oyuncunun Eskişehirli olması şehirde uzun süre konu ediliyor.
***
Eskişehirspor'un kuruluşu olan 1965 yılında, Atatürk Stadyumunun sahası çimlendiriliyor ve çim sahada ilk maç Es Es ile Kasımpaşa arasında oynanıyor.
***
Eskişehir Stadyumuna “Atatürk” isminin verilmesine ilişkin bu tarihi bilgiyi, Tarihçi Prof Dr Kemal Yakut'tan dinledik. Osman Cemoğlu'nun yaptığı araştırmanın belge ve bilgileriyle anlattı süreci.