Son günlerde şehrin gündeminde yer alan ve Sumatikler önünde uzun kuyrukların oluşmasına sebep olan su zammı talebi bu akşam meclise geldi.

Komisyondan da oy çokluğu ile gelen zam talebinin onayı, mecliste de oy çokluğu ile sağlandı. Alınan kararla birlikte şebeke suyu 28 Kasım itibariyle yüzde 70 zamlı olarak satılacak.

ESKİ’NİN BÜTÇESİ 1 MİLYAR 200 MİLYON

ESKİ Genel Müdürlüğünün Genel Kurulunda ilk olarak ESKİ’nin yeni bütçesine dair görüşmeler yaşandı.

Bütçe görüşmeleri sırasında AK Parti ve CHP Grubu arasında sert eleştiriler yaşandı.

1 Milyar 200 Milyon TL olarak meclise sunulan yeni bütçeye dair eleştirileri AK Partili Orhan Durmuş okudu.

AVRUPA ŞEHRİNDE KANALİZASYON YOK!

Durmuş’un ardından söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Özcan, sert eleştiriler getirdi. “Avrupa Şehrinin merkezinde kanalizasyon yok” diyerek söze başlayan Özcan, “Sümer Mahallesinde gelecek yıl kanalizasyon olacak mı? TEDAŞ, ESGAZ ve Telekom gibi firmalar bu bilinmezlik yüzünden yatırım yapamıyor. Çukurhisar halkı soruyor; “’Mahallemizde kanalizasyon yapılacak mı?’ diye. Her seçimden önce ekipler geliyor ama nedense seçimden sonra kimse ortalarda yok. 

Baksan Sanayi Sitesinde kanalizasyon yok.

Sakintepe’de kanalizasyon yok.

4 İlçede atıklar Sakarya Nehrine bırakılıyor. Atık su tesisleri buralarda kurulacak mı?

Şimdi ortada bu sorular var ve bu sorulara net cevap istiyorum.

Bunlar cevaplanmayacaksa, ESKİ’nin bütçesini konuşsak ne olur, konuşmasak ne olur?” diye sordu.

ESKİ’YE HAKSIZLIK ETMEYİN

Ardından söz alan CHP’li İbrahim Arslan ise, ESKİ’nin yaptığı bunca yatırım ve çalışmalarının görmezden gelinmesinin haksızlık olacağını anlattı. Arslan öte yandan kayıp kaçak bedeline de değinerek Yüzde 24 olan Eskişehir’deki kayıp kaçak oranının diğer illeri çok altında olduğunu bunun da önemli bir başarı olduğunu kaydetti. Arslan, suyun bunca önem kazandığı dönemde hükümetin bu konuyu bir politika haline getirmesi gerektiğini belirterek bunca kaybın önüne geçilmesi gerektiğini anlattı.

GELİRİ ARTAN ESKİ NEDEN ZAM YAPIYOR?

Mecliste daha sonra istenen yüzde 70’lik zam talebi maddesine geçildi.

Komisyon raporunun okunmasının ardından söz alan AK Partili Murat Özcan, Su zammı talebi karşısında eleştiri getirdi. AK Partili Murat Özcan, geçen yıl Kasım ayında 4,72+vergiler. Sonra 5,67+vergiler. Temmuz’da da 7,93+vergiler. Bugün teklif edilen de 13,50+vergiler.  Bunları üst üste koyduğunuz zaman zam oranı yüzde 274. Bu matematiğin bir kuralı. Ardı ardına gelen zamlar bileşen enflasyon oluşturur. Kasım’dan Kasım’a bakarsanız ne kadar zam olduğunu görürsünüz.

ESKİ’den Büyükşehir’e gelirleri aktarma konusuna gelince; Belediye sağ cebinden sol cebine para koyabilir. Buna bir şey demiyoruz. Ama ESKİ kendine bırakılmalı. Kendi kendini finanse etmelidir. Madem ESKİ’nin parası kar ettiği için Büyükşehir’e geliyor. Neden su zammı yapılıyor? Dünyada yaşanan krizin yansımalarını görüyoruz. Devletimiz vatandaşının en az zarara uğraması için her şeyde büyük sübvanseler yapılıyor. Biz de ESKİ’de gelir artışı ile neden zamları sübvanse etmiyoruz? Elektrik artışları yüzde 35 olmuş. Bizim aldığımız zam kararını hesaplayamıyoruz bile. Komisyona 1 Ocak’ta gelen zam uygulamasını neden 28 Kasım’a çekiyorsunuz? Bu durum kuyrukları çoğaltacak. Zamları gelir durumu düşük vatandaşlara zamsız verilmesini planlamanız gerek. Yılmaz Büyükerşen’in yönettiği belediyeye bu yakışır. Biz bu konuda bir teklif sunuyoruz. Biz bu zammın geri çekilmesini hiç yoksa diğer illerdeki gibi yüzde 20’lere çekilmesini istiyoruz. Yeni yılda uygulanacak TÜFE oranındaki atış kararı da bir seçim taktiğidir. Seçim zamanı zam gündemiyle toplanmak istemiyorsunuz.” Diye konuştu.

ŞEHİR MERKEZİNDE KANALİZASYON YOK DEMEK KAMUL EDİLEMEZ

Daha sonra söz alan ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen ise, “Çukurhisar’daki kanalizasyonun yüzde 99 tamamlandı. Arıtma tesisi ise kabul aşamasında. Bürokratik işlemler hallolduğunda hemen devreye alacağız. Sakintepe’de alt yapı olmaması bizim eksikliğimiz değil. Tepebaşı Belediyesi, halen imar planını yapmış değil. Kanunen biz burada alt yapıyı yapamıyoruz. Şehir merkezinde kanalizasyon demek kabul edilebilir değil. Sümer’deki Kızılyer’de 4,5 Milyona daire satılıyor. Bu bölgede de kanalizasyona da kendi imkanlarımızla başladık. 4 İlçede atık tesisi olmadığınızı söylediniz. İnönü Günyüzü, Sarıcakaya, Mihalgazi ilçemiz. Sarıcakaya ve Mihalgazi Sakarya Vadisinde kaldığı için bakanlık izni gerekli. Bunun için en az iki yıl lazım. İnönü Belediyesi yer tahsisini yaptı. Bunun ardından projesini hazırladık. Günyüzü’nde de projemizi hazırladık. Kendi imkanlarımızla kısım kısım yapıyoruz. 2023’te orasını da tamamlayacağız. Öte yandan enerji giderlerimiz yüzde 180 artmış durumda. Bu sadece fatura gideri. Kurumumuza 550 tane fatura geliyor. Pek çok köye su pompa ile geliyor. Personel gideri katlandıkça katlandı. Su konusu siyasi polemik konusu yapılmamalı. Su çok kıymetli. Suyun değerini bilerek kullanalım” ifadelerini kullandı.

DEVLET ENFLASYON ÜRETMEZSE SU DA ZAMLANMAZ

Öte yandan yeni yılla birlikte TEFE TÜFE oranında yapılacak su zammına dair konuşan Özen, “Devlet enflasyon üretmesin o zaman. Ben giderlerimizi karşılamak zorundayım. Enflasyon olmasın biz indirime gidelim” diye konuştu.

ZAM TALEBİNE OY ÇOKLUĞU İLE ONAY

Daha sonra meclisi yöneten Büyükşehir Belediye Başkanı yine tartışmalar arasında geçen zam talebine ilişkin komisyon raporunu meclisin onayına sundu. Yapılan oylamada zam kararı CHP’li meclis üyelerinin oyları ile kabul edildi. Yeni tarifeye göre şebeke suyu 28 Kasım itibariyle ton başına 14.50 TL üzerinden satılacak.