Dünyanın bir yerlerinde kadınlar özgürce yaşamak istiyor. Dayanışmak istiyor yaşam haklarını istiyor.

Kadın dayanışması güçlendikçe, kadınlar kendilerini daha iyi ifade edebiliyor, daha iyi anlaşılıyor. Kadın dayanışmasında kadınlar birbirinin farklılığını kabulleniyor, benim düşüncem doğrudur şeklinde direnmiyor, baskıcı bir tutum sergilemiyor. Onun hikayesini dinliyor onu anlıyor. Gündelik hayatımızda, kadın dayanışmasını ya da kadın haklarını savunurken;  kadınlık deneyimlerini herkesin aynı şekilde uygulaması gereken bir süreç olarak düşünmektense, bireysel özgürleşme mücadelelerimizde tercihlerin, ihtiyaçların, isteklerin,  önceliklerin değişkenliğinin farkına varıp, biz olarak devam etmeliyiz yolumuza.

Son zamanlarda çıkan bazı magazin haberlerine baktım. Bir tanınmış kadın boşanıyordu, bir kadınsa giydiği kıyafetler tarafından yargılanıyordu. Bu haberler gibi nicesini görmek mümkün.  Sonra bu haberlerin altındaki yorumları okudum. Kötü yorumlar elbet vardı ama; iyi yorumlar, kadınları destekleyen yorumlar daha çoktu. Daha eskilerde bu tarz haberlerin altında çokça kötü yorumlar görürdük. Haklı mücadelemizde  küçük adımlarla dahi olsa büyüyoruz şeklinde düşündüm. Kadın dayanışmasının önemini bir kez daha kavradım.

Bir apartmanın önünden geçerken, bir kadın çığlığı duyduğumuzda. Bu durumu önemseyip, kolluk kuvvetlerine bildirirsek, işte bir dayanışma halinde oluyoruz. Kadının orda ne yaptığı evdeki erkeğin kocası mı, sevgilisi mi kim olduğunu önemsemeden ona yardım ettiğimizde dayanışmanın bir parçası oluyoruz.

Ne olursa kadın ve erkek eşit olur? Bir evde yemek olmadığında sadece kadını eleştirmediğimizde, çocuk uyumsuzluk yaptığında sadece kadını eleştirmediğimizde, hava karardığında dışarı çıkılığında, boşanma olduğunda, bir kadın aldatıldığında, şiddete uğradığında, istediğini giydiğinde, evlenmediğinde, kilo aldığında, saçları beyazladığında... sadece kadını eleştirilmediğimizde eşit oluruz.

Kadına yönelik şiddetin söz konusu olduğu mahkemelere ya da yürüyüşlere artık kadınlar birlikte gidiyor. Orada amaç biz birlikte daha güçlüyüz, bugün burada bu kişi mağdursa, yarın ben de mahğdur olabilirim bunu kabul etmiyorum demek içindir. Şiddete göz yummuyorum demek içindir.Hayatta kalmak istiyorum. İstediğimi giymek istiyorum, İstediğim gibi sokağa çıkmak istiyorum. Erkeklerle aynı şartlarda çalışmak istiyorum,  yani istediğim gibi yaşamak istiyorum demek içindir.

YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI

Sevgiyle...