Bir döngü halinde dengesiz insanları mı hayatınıza çekiyorsunuz? Sizi aldatan, beni boğma sıkma diyen kişilerle mi birliktelik kuruyorsunuz? Sizin hakkınızda kararsız bir seven, bir umursamayan kişiler mi karşı gelinmez geliyor? Sizi terk edebilecek insanlar mı daha çekici?  Eğer böyle ise,  muhtemelen terk edilme şemasına sahipsiniz.

Şema, çocuklukta başlayan ve sürekli devam eden kalıptır. Duygu, düşünce ve ilişki kurma sürecimizi etkiler. Terk edilme şemasında; sevdiğiniz kişilerin sizi eninde sonunda terk edeceğini düşünürsünüz. Onların ölmesi konusunda çok kaygı duyarsınız. Bu inaç yüzünden yalnız kalacağınızı düşünerek, yakınınızdaki insanlara fazlasıyla yapışırsınız, kıskanırsınız ve böylece o insanları kendinizden uzaklaştırırsınız. Terk edilmekten kortuğunuz için, ilişkilerden kaçınabilirsiniz.

Terk edilme şeması güçlü ise; romantik ilişkilerde yaşadıklarınızı arkadaşlık ilişkisinde de yaşarsınız. Fakat, derecesi daha düşüktür. Arkadaşlarınızın tutarlı olmadıklarını düşünürsünüz ve arkadaşlığınızın uzun süreceğine inanmazsınız.

Terk edilme şemasının kökenine baktığımızda; erken yaşta anne baba ölümü, annenin hastalanmış hastanede kalmış olması, bakıcı tarafından ya da yatılı bir kurumda büyütülmüş olmak.Annenin dengesiz olması. Küçük yaşta anne babanın sürekli kavga etmesi ya da boşanmış olması. Ebeveynlerin ilgisini bir şekilde kaybetmiş olmak. Aşırı korumacı bir aileye sahip olmak gibi nedenler bulunmaktadır.

TERK EDİLME ŞEMASINI NASIL DEĞİŞTİREBİLİRİM?

- Sakin ve huzurlu bir ortamda bu durumun ilk başladığı çocukluk anısına gidin. Şemanın kökenini bulmaya çalışın.

- Tutarsız, güvenilmez kişilerden uzak durun. (Size çok çekici geldiğini biliyorum.)

-  Şemanız tetiklendiğinde, terkedileceğinize dair kaygılarınız arttığında bu durumun geçmişten gelen bir kalıp olduğunu kendinize hatırlatın.

- Hayatınıza güvenilir, tutarlı kişileri alın ve onlara güvenin. (Size çekici gelmediğini biliyorum.)

- İlişki kurmaktan kaçıyorsanız, güvenebileceğiniz birine şans verin.

- Alanında uzman kişilerden, psikoterapi alın.

Sevgiyle...