ESOGÜ Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sayın Damla EYÜBOĞLU, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sayın Nezih Orhon ve ESTÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Yer Bilimleri ve Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sayın Muammer TÜN’ün konuşmacı olarak katıldığı panel, çevrimiçi olarak da yayımlandı.

OGÜ Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Damla EYÜBOĞLU konuşmasında, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depreminin ardından depremden doğrudan etkilenmeyenlerin 2. derecede travma yaşadığına dikkat çekerken, çocukların depreme karşı verdiği tepkileri etkileyen pek çok faktör olduğunun altını çizdi.  Doç. Dr. EYÜBOĞLU, “Çocuklar, yaramazlık yaptığım için deprem oldu, gibi düşüncelerle suçluluk hissedebilir, depremden etkilenen 6-12 yaş grubundaki çocuklar ağlama, öfkelenme, nedeni bilinmeyen fiziksel sorun yaşama, yalnız kalmaktan korkma ve tırnak yeme gibi tepkiler gösterebilirler” dedi. Doç. Dr. Damla EYÜBOĞLU, 13-18 yaş grubunda ve ergenlik döneminde yer alan çocuklarda da yoğun duygular yaşama, içe kapanma, kötü bir şey olacak korkusu, keyifsizlik ve isteksizlik, uyku ve beslenme problemleri, yalnız kalma isteği gibi tepkilerin olabileceğinin altını çizdi. Çocuklara yas sürecinin nasıl anlatılacağı konusunda da bilgi veren Doç. Dr. EYÜBOĞLU, bu dönemde çocukları dinlemenin, oyunlar ile anlamaya çalışmanın önemine vurgu yaptı.

 “Sessizlik, belirsizlik ve bekleyiş içindeler.”

Panele çevrimiçi katılan Prof. Dr. Sayın Nezih Orhon ise, afetlerde kırılgan grupların en çok etkilenenler olduğunu belirterek kırılgan gruplara yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Nezih ORHON, kriz dönemlerinde kadınların liderliklerini kanıtladığının da altını çizdi.

 “Biz onlara yardıma gittik, onlar bize çikolata ikram etti.”

Eskişehir Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Muammer TÜN, depremin ilk günlerinde gittiği Elbistan’daki tecrübelerini katılımcılara aktardı. Depremde çocuk ve özel gereksinimli birey olmanın zorluklarına vurgu yaptığı konuşmasında Dr. Öğr. Üyesi Tün,  Eskişehir’de özel gereksinimli bireylerin Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerinde yoğunlaştıkları alanlar için sayısal bir harita oluşturulmasının önemini vurguladı. Özellikle Tepebaşı ilçesinin merkezinde yoğun bir deprem tehlikesi olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi TÜN, bu bölgelere odaklanarak risk değerlendirilmesinin yapılması gerektiğinin altını çizdi.  Dr. Öğr. Üyesi TÜN “ESTÜ olarak risk değerlendirilmesi hizmetini sunuyoruz. Bizim yaptığımız öncül bir değerlendirme hizmetidir. Bu değerlendirmede 50 puan altı yapılar yüksek riskli olarak değerlendirilir. 50 puan altı alan yapıların deprem anında ya da sonrasında ağır hasar veya yıkıma maruz kalacağı belirtilir. Öncül değerlendirmenin ardından detaylı performans değerlendirilmesinin yaptırılması gereklidir” dedi.

Panel, katılımcıların sorularının yanıtlanması ile sona erdi.