“Öğrenci şehri”, “Gençlik Şehri” gibi ifadeler söz konusu olduğunda Türkiye’de akla ilk gelen şehir olan Eskişehir’de gençliğe yönelik çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Youthes oluşumu da gençlere ve Eskişehir’e yönelik önemli bir projeye imza atmaya hazırlanıyor.

2027 yılında Eskişehir’in “Avrupa Gençlik Başkenti” olması için bir süredir yoğun şekilde çalışan Youthes, adaylık için resmi başvuru sürecine gelmiş durumda. Youthes bu süreçte ehirdeki tüm resmi ve sivil kurum kuruluşlarla birlikte halkın da desteğini istiyor.

Avrupa Gençlik Forumu tarafından her yıl farklı şehirlere verilen bir ünvan olan Avrupa Gençlik Başkenti, 2009 yılından bu yana düzenlenen bir organizasyon ile sahiplerini buluyor. 2024’te Belçika’nın Gent şehrinin, 2025’te Ukrayna’nın Liviv şehrinin ve 2026’da Norveç’in Trömsö kentinin elde ettiği unvan 2027 yılında Eskişehir’in olabilir. Bu amaca ulaşmak adına Youthes Platformu 13 Şubat 2024’te resmi başvuruyu yapacak.

Youthes bünyesinde farklı sivil toplum kuruluşları ve gençlik örgütleri yer alıyor.  Avrupa Gençlik Forumu resmi başvuruyu büyükşehir belediyelerinden bekliyor olsa da Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Avrupa Birliği Derneği arasındaki resmi protokol nedeniyle EBB tüm bu süreci gençlik derneklerine ve sivil inisiyatife devretmiş durumda.

Youthes Bu Süreçte İki Ayaklı Bir Çalışma Yürütüyor

Avrupa Gençlik Forumu’nun Belçika’nın Başkenti Brüksel’de yer almasından dolayı Youthes’in 2027 Avrupa Gençlik Başkenti çalışmalarının bir ayağı Belçika’da bir ayağı ise Eskişehir özelinde devam ediyor. Youthes, Eskişehir’de özellikle yaptığı çalışmaların duyurulmasını ve tüm şehirden gelecek desteği son derece önemsiyor. Bu sayede Eskişehir’in 2027 Avrupa Gençlik Başkenti olması çok daha kolay ve mümkün hale gelebilir.

13 Şubat’ta yapılacak başvurunun sonucu 26 Mart’ta açıklanacak. Bu açıklanan sonuç ilk 5’e giren şehirleri gösterecek. Her ülkeden yalnızca 1 şehir bu listede yer alabilecek. 2024 Kasım ayında ise Belçika’nın Gent kentinde ise bu ünvanı kazanan şehir açıklanacak.

Odunpazarı Belediyesi Çöp Evlere Geçit Vermiyor Odunpazarı Belediyesi Çöp Evlere Geçit Vermiyor

Avrupa Gençlik Başkenti Olmak İçin Ne Gerekiyor?

Avrupa’da gençlerin görünürlüğü yüksek olan ve genç nüfus oranı yüksek olan şehirler bu ünvanı alma konusunda avantajlı oluyor. Ayrıca şehirdeki konaklama altyapısı, ulaşım altyapısı ve şehre yakın havalimanlarının, tren istasyonlarının niteliği ve sayısı bir şehrin Avrupa Gençlik Başkenti olması için büyük önem arz ediyor. Eskişehir bu kriterleri ciddi ölçüde karşıladığı için Eskişehir bu ünvanı alma konusunda ciddi şekilde avantajlı görünüyor.

Eskişehir 2027 Avrupa Gençlik Başkenti olursa bu kapsamda Eskişehir’de gençlere yönelik birçok proje Avrupa Gençlik Forumu desteği ile hayata geçmiş olacak ve Eskişehir’de gençler çok daha avantajlı imkanlardan yararlanabilecek.