"ESGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Boyacıoğlu son dönemlerde gündeme sıkça gelen asansör kazaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Asansör alanında uzman görüşü bildiren Boyacıoğlu asansörlerin son derece güvenilir araçlar olduğuna dikkat çekerek meydana gelen kazalardaki ana sorunun periyodik bakım eksikliğinden kaynaklandığını ifade etti.


Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olan asansörler, hayatımızı kolaylaştıran ve birçok alanda birçok insanın yaşam standartlarını üst aşamaya çıkartan araçlardır. Ancak, asansör dediğimiz yapı özellikle, güvenlik anlamında yine birçoğumuzun göz ardı ettiği de bir ulaşım aracıdır. Sorgulamak gerekirse toplumda ne zaman asansörlerin hayatımızdaki yerinin kritik olduğunu düşündük ya da bu asansörlerin güveliğine ilişkin toplumun veyahut kendimizin ne kadar bilinçli olduğunu sorguladık? 

Batı Trakya'dan Eskişehir'e Geldiler Batı Trakya'dan Eskişehir'e Geldiler

Bir arıza veya bir kaza meydana geldiğinde, yerel veya ulusal basında gördüğümüz haberlerden sonra acaba bizim asansörümüz nasıl diyerek düşünüp maalesef ertesi gün hiçbir aksiyon almadığımız su götürmez bir gerçek.

26 Ekim 2023 tarihinde Aydın'da meydana gelen elim bir asansör kazası sonucu, Zeren Ertaş kardeşimiz hayatını kaybetti. Bu elim olay sebebi ile hayatını kaybeden Zeren Kardeşim ’in tüm yakınlarına ve sevdiklerine başsağlığı dilerim. Keşke daha bilinçli olsak ve bu tarz kazalar ve bu acılar hiç yaşanmasa.

Acı kazanın gerçekleşmesinin hemen ardından kamuoyunda ve sosyal medya da birçok iddia ortaya atıldı ve bu iddialarla birlikte oluşan bilgi kirliliği neticesinde insanlarımızın kafasında çok ciddi soru işaretleri meydana geldi. Özellikle bu iddialar arasında insanlarımızın gerilmesine ve korkmasına sebep olan ‘’ Asansör düştü!’’ veya ‘’Asansörün halatı koptu’’ gibi iddialar kesinlikle yersiz ve gerçeği yansıtmamaktadır. 

Bu noktada açıklamak istediğim husus, asansör ve taşıyıcı vinç kavramlarını karıştırmamaktadır. Taşıyıcı vinçler daha ilkel sistemler olduğundan dolayı gerekli bakım ve takip yapılmaz ise halatın kopması gibi olaylar yaşanabilmektedir. Fakat asansörlerde böyle bir husus mümkün değildir. Günlük hayatımızda kullandığımız modern asansörler, yüksek güvenlik sistemleri ile donatılmış ve milyon da bir ihtimalde dahi olsa halatlar koptuğu varsayıldığında ileri seviye fren ekipmanları mevcut olan araçlardır. 

Burada dikkat çekmek istediğim husus son yıllarda karşılaşmış olduğumuz kazaların %90’nı asansörün teknik servisinden sorumlu bakımcı firmanın aylık periyodik bakımları belirlenen standartlara uygun yapmaması veyahut olası arızalar durumunda müşterilerine mahcup olamamak adına olmazsa olmaz güvenlik ekipmanlarının iptal edilmesi dolayısı ile gerçekleşmiştir. Bu sebeple asansörlerinizin aylık periyodik bakımları mutlaka profesyonel firmalar ve kişiler tarafından yönetmeliklere uygun şekilde yapılmalıdır. 

Servis sağlayıcı firmanın yeterlilik belgelerine sahip olması, düzenli bakımın yanı sıra arıza anında hızlı müdahale etmesi ve yıllık periyodik kontrollerde ilgili eksikliklere ilişkin hızlı aksiyon alması çalışacağınız asansör firması için olmazsa olmaz kısaslar arasında yer almalıdır.  
Unutmamalıyız ki tedbir hayat kurtarır. Günümüzde hayatımızın yadsınamaz parçası olan asansörlerin düzenli bakımları yapıldığı ve tüm güvenlik tedbirleri alındığı taktirde güvenle seyahat edebilirsiniz."