Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmelere yönelik Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında %50 hibe desteği sağlanacağını duyurdu. Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım Projeleri ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları çerçevesinde sunulan destekler için başvurular resmen başladı.
Bakanlık tarafından belirlenen takvime göre, başvurular 9 Nisan 2025 tarihine kadar sürecek. Hibe desteği almaya hak kazanan yatırım projelerinin 28 Kasım 2025 tarihine kadar fiziki olarak tamamlanması gerekiyor.
Hibe Desteği Kapsamındaki Yatırımlar
Hibe desteğinden yararlanabilecek yatırım alanları geniş bir çerçevede ele alınıyor. Yeni tesislerin yapımı, mevcut tesislerin kapasite artırımı, modernizasyonu ve teknoloji yenileme projeleri desteklenecek. Ekonomik yatırım konuları ise şunlar; tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiriciliği, kültür mantarı üretimi, süt ve süt ürünleri işleme tesisleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının tarımda kullanımı, su ürünleri yetiştiriciliği ve tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar.
Hibeye esas proje tutarı; yeni tesisler için 20 milyon TL, tamamlama başvurularında 18 milyon TL, kapasite artırımı ve modernizasyon başvurularında ise 16 milyon TL olarak belirlendi.
Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları da Destekleniyor
Bakanlık ayrıca kırsal kalkınmayı teşvik etmek amacıyla aile işletmelerinin altyapılarını güçlendirmeye yönelik projelere de hibe desteği verecek. Bu çerçevede, arıcılık, bilişim sistemleri ve akıllı tarım uygulamaları, el sanatları, ipek böceği yetiştiriciliği ve tıbbi-aromatik bitkilerin yetiştirilmesi gibi alanlarda da yatırımlar desteklenecek.
Bu kategoride hibeye esas proje üst limiti 8 milyon TL, alt limiti ise 100 bin TL olarak belirlendi. Projeye gerçek ve tüzel kişiler başvurabilir.
Başvurular Nasıl Yapılacak?
Yatırımcılar, başvurularını www.tarimorman.gov.tr, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü veya online başvuru sistemleri üzerinden gerçekleştirebilecekler. Başvuru süreciyle ilgili detaylı bilgi almak isteyenler, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlükleri ve Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi (TARYAT) ile iletişime geçebilecek.
Aynı zamanda, tarımsal üreticiler için büyük bir fırsat sunan hibe destekleriyle ilgili detaylı bilgilere, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi web sitesinden ulaşabilir.