Ünlü bir atasözümüzde zikredildiği gibi; “Kurda sormuşlar neden boynun kalın diye. Kendi işimi kendim yaparım demiş.” bence bu tanım bir siyasetçimizin üzerine tam oturuyor…

“Kim?” diye soracak olursanız bu soruya yanıtım Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt olur. Elbette şehrimize hizmet eden ya da hizmet etmeye aday olan tüm siyasetçilerimiz kıymetli Eskişehir’imize bir şeyler kazandırmak adına emek ortaya koyuyor ve koyacak. Ancak Kazım Başkan’ın şu özelliğine dikkat çekmek için bu atasözünü kullanma ve bu metafor üzerinden bir gerçek hikaye inşa etmek istedim.

Kazım Kurt sosyal belediyecilik şiarı ile Odunpazarı bölgesine yani kendi ilçesine hakikaten önemli hizmetler getirdi. Bunu inkar etmek pek doğru gelmiyor bana. Kesinlikle eksikleri, daha iyi yapması gereken şeyler vardır buna da itirazım yok ancak; realist olmakta da fayda var. Kazım Başkan’ın Odunpazarı’nda göreve geldikten sonra yarattığı artılar eksilerinden çok daha fazla. Sadece Kazım Kurt bu icraatlarını diğer belediyeciler kadar iyi pazarlayamıyor. Kazım Başkan net, biraz düz ve açık sözlü bir insan olduğu için Kurt’un tarzı biraz bu PR işlerine pek müsaade etmiyor da diyebiliriz. Bence bu sebeple Kazım Kurt’un kendi imkanlarıyla, belediye imkanlarıyla başardığı çok önemli hizmetler biraz göz ardı, kulak arkası ediliyor. Fakat halkın gerçekleri gördüğünü de düşünüyorum. Bu da zaten 10 yıldır sandığa yansıyor.

Kazım Kurt’un en çok eleştirildiği noktalar daha çok belediyenin klasik haline gelen genel hizmetleri. Çöp toplama, çöp konteyneri, yollar, kaldırımlar gibi meseleler. Bu meseleler de ufak aksaklıklar görünse de başkanın fazla eksiğinin olmaması Kazım Kurt’un aslında diğer birçok hizmet alanında çok nitelikli işler yaptığını işaret ediyor. Sosyal tesisler, gençlik merkezleri, halk merkezleri, yaşlı bakım merkezi, kreşler, kurslar ve daha nicesi… Aslında Kazım Başkan halkın refahını ve eğitim düzeyini artırmaya, sosyalleşmesine katkıda bulunmaya yönelik özel projeler ortaya koyuyor. Geriye de ufak tefek eksikler kalıyor. Bunu da bence kısa sürede tamamlayacak kadar tecrübeli bir belediyeci izlenimi verdiğini benim söylememe gerek yok. Tüm Eskişehir biliyor.

Kazım Kurt ve Odunpazarı Belediyesi kendi imkanlarıyla önemli işlere imza atarken bunların şehirde yeterince yankı bulmaması ise dediğim gibi Kazım Başkan’ın mütevazı, biraz halktan tavrından kaynaklanıyor. Başkan lümpen bir tavır içinde olmadığı için ya da daha soft bir ifade ile Kazım Başkan fazla halkçı bir karakter yarattığı için Başkan’ın yaptığı işlere hayranlık duyulması hadisesi çok geri planda kalıyor.

Bu durum Kazım Kurt için son derece olumlu diyebilirim. Çünkü, “Halkçı Başkan” söylemi üzerine yapışmış birinin son derece mütevazı ve “Ben işime bakarım, icraatımı yaparım.” tavrına sahip olması halk nezdinde de olumlu karşılanması gereken bir hadise. Ben Kazım Başkan’ın bu tavrını çok beğeniyorum. Yaptığı hizmetleri vatandaşın tabiri caizse gözüne sokmadan  yapması Kazım Başkan’ı tam da atasözündeki “Boynu Kalın Kurt” tanımına sokuyor.

Bir de elbette Kazım Kurt’un siyasi yönünün de belediyeci yönünün zaman zaman hatta sıkça önüne geçmesi de Başkan’ın hizmtlerini CHP’ye muhalif kesimin göz ardı etmesine de neden olduğunu söylemeden geçmeyeyim. Tüm bunları bir kenara koyarsak Kazım Başkan’ın Eskişehir’i sevdiğini, hizmet etmek istediğini ve Odunpazarı’na çok önem verdiğini görmek beni Eskişehir’de yaşayan bir vatandaş olarak mutlu ediyor. Kazım Kurt gibi “Halkçı Başkan”ların sayısının tüm Türkiye’de artması dileğiyle…

Herkese iyi pazarlar, sevgiler, saygılar diliyorum.