İnsanlık tarihi ne kadar eskiye dayanıyorsa dolandırıcılık suçununda o kadar eski tarihten itibaren var  olduğunu kabul etmeliyiz. Teknolojik gelişmeler ve  ticari hayatta yaşanan gelişmeler bu suçun işleniş sayısını arttırmakla birlikte işleniş biçimlerini de değiştirdi. Suçlular tarafından  günümüzün koşullarından en aktif kullanılan yöntemse tabi ki bilişim sistemleri vasıtası ile bu suçun işlenmesi. 
Bu suçun işleniş şekillerine ilişkin en yaygın ve en hayatın içinden  örnekler ise hepimizin gündelik hayatında telefonuna gelen SMS’ler:
‘………. ‘dan …… tutarlı hediye çeki kazandınız. ……… bilgilerini doldurunuz.’
‘…… bet sitesinden x tutarında ödül kazandınız ……………… linkine tıklayarak ödülünüzü alınız.’
‘………….. operatörüne …… tutarında borcunuz olup………. Esas dosyası ile takip başlamıştır. Bugün içerisinde öderseniz ……….. Tl  ödemeniz olucaktır. ……………. linkinden ödemesini gerçekleştirebilirsiniz.’
‘………. sitesine üyeliğiniz sebebi ile hakkınızda soruşturma dosyası açılmış ve ………. adli para cezasına hükmedilmiştir. Acil şekilde ……….. tutarını …….. ibanına yatırınız.’
Bu örnekler ve daha niceleri telefonumuza gelmekte. Haklı olarak vatandaşlarda  olayın şoku ile yanlış tercihlerde bulunmakta ve sonucunda dolandırılmaktadırlar.
Bu gibi durumlarda  biz hukukçuların vatandaşa tavsiyesi ise  fevri davranılmaması, SMS’in içeriğine çok dikkat edilmesi, nereden veya kim tarafından gönderildiğine aşırı dikkat edilmesi, SMS’te hukuki bir niteleme bahse konu ise VATANDAŞ UYAP sisteminden kontrol edilmesi, şayet mağduriyet doğmuşsa ivedilikle suç duyurusunda bulunulması şeklinde olmakta.
Unutulmamalıdır ki; her türlü hukuki süreci avukat ile birlikte yürütmek, hak kaybının önüne geçer.
İyi günler.