"Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak, evrensel tüketici hakkıdır. Sigara sağlığa zararlıdır. Başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın ana sebebi ve sağlığımızın düşmanıdır. 7.11.1996 Tarih ve 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesi ile kapalı alanlarda sigara kullanımı yasaklanmış ve topluma önemli ölçüde sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı sağlanmıştır. Daha sonrasında bu duyarlılık artmış, 4207 sayılı Kanun toplumda büyük bir kabul görmüş ve dumansız hava sahası oluşturma uygulamaları ile bu çalışmalar genişletilmiştir.

ESOGÜ Tıp Fakültesi'nde 'Kan Değişikliği' ESOGÜ Tıp Fakültesi'nde 'Kan Değişikliği'

Ancak son zamanlarda gerekli denetimler yapılmadığı ve yasal yaptırımlar uygulanmadığı için sigara kullananlar, neredeyse hiç sigara yasağı yokmuş gibi hareket etmekte, bu durum bütün tüketicilerin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını olumsuz etkilemektedir.

Sigara kullanımı konusunda toplumda görülen problemler şunlardır:

1-Sigara kullanma yasağının olduğu yerlerde özellikle lokanta, kafeterya, kıraathane gibi mekanlarda sigara kullanımı sıkça görülmektedir.

2-Kapalı alanlarda, kamu kurumlarında, kampüslerde, garlarda, duraklarda, şehirlerde hemen hemen her yerde sigara kullanımı gittikçe yaygınlaşmakta ve dumansız hava sahaları sürekli ihlal edilmektedir.

3-Sigara kullananlar, izmaritleri dışarlarda rasgele yerlere attıkları için sokaklar, caddeler, yollar, kaldırımlar, toplu taşıma durakları, bütün kamusal alanlar ve her yer kirletilmekte ve sigara izmaritleri şehirlerde yaşanan kirliliğin en önemli sebeplerinden birisi haline gelmiştir. Bütün bu yaşananlarla, tüketicilerin, özellikle sigara kullanmayan tüketicilerin sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşama hakları hiçe sayılmaktadır.

Bu kapsamda yapılması gerekenler şunlardır:

1-Sigara kullanım yasağıyla ilgili mevzuat geliştirilmeli ve bu konuda cezalar caydırıcı hale getirilmelidir. 2-Kamusal alanlardan başlayarak, dumansız hava sahalarını yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılmalıdır. 3-Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda her ilde oluşturulan dumansız hava sahası denetim ekiplerinin sayısı artırılmalı ve sigara kullanım yasağının olduğu kapalı alanlar titizlikle denetlenmelidir.

4-Sigara kullanım oranı düşürülmesi için stratejik planlar yapılmalı ve bu kapsamda çalışmalar arttırılmalıdır. 5-Sigara kullanma yasağını ihlal edenlere, 4207 sayılı Kanun'u 5. Maddesinin ilgili fikraları ve Kabahatler Kanunu'nun 39. Maddesine göre hiç çekinilmeden cezai işlem uygulanmalıdır.

Temiz hava hakkımıza sahip çıkmak için yasaklanmış alanlarda sigara içilmesi halinde, mağduriyet yaşayan tüketiciler "ALO 184 Tütün Ihbar Hattını arayarak veya akıllı telefon ve tablet üzerinden "Yeşil Dedektör" mobil uygulamasını kullanarak bildirim yapabilir ve şikâyette bulunabilirler.