Konuya dair yazılı bir açıklama yapan Ektaş; “ Bozulan, değiştirilen, değiştirilerek onanan, hak ihlali ve yeniden yargılama kararı verilen mahkeme karar oranlarının yüksekliği, uzun yargılama süreleri, ceza infaz sisteminin vicdanları tatmin etmemesi, mahkeme kararlarının uygulanmaması, hak edilenin alınamaması gibi bir çok neden, adalete ve yargıya olan güveni örselemeye devam ediyor.” İfadelerini kullandı.

“2004 Yılında %65 olan yargıya güven oranı ne yazık ki 2022 yılında yüzde 33'e gerilemiş durumda. Yani, halkımızın %67'si yargıya güvenini yitirmiş.” diyerek sözlerine devam eden Ektaş daha sonra şunları söyledi;

“Cumhuriyetimizin, Ülkemizin, Milletimizin geleceği, birliği ve bekası için öncelikle ve hemen adaletle, yargıyla ilgili sorunları çözmeye odaklanmalıyız.

Sorunların Çözüm yolları var. Ancak, bunun için güçlü, kararlı, sürdürülebilir vizyon, plan, strateji ve projelere, çözüm odaklı siyasete ihtiyaç var.

Mevcut yürütme erkinin bugüne kadar ortaya koyduğu yargı reformu paketleri, çözüm noktasında hiçbir katkı sağlamadığı gibi sorunların daha da artmasına neden oldu. Ancak, “yargının sorunları daha fazla ötelenemez, halının altına süpürülemez.” Yargının sorunları, senede bir kez adli yıl açılışları konuşmalarının, Baroların avukatlar günü söylevlerinin süsü olmaktan çıkarılmalıdır. Bir an önce, yargı meslek elemanlarından, başta barolar olmak üzere hukuk alanında faaliyet gösteren STK’lardan, önde gelen akademisyenlerden, siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu oluşturulmalı, çözümler somut teklifler haline getirilmeli, çıkan sonuçlar yasama, yürütme ve yargı tarafından eksiksiz uygulanmalıdır.”