Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Ektaş; “İktidar sahiplerinin hukukla oyun oynamaktan kaçınması gerekirken, ne yazık ki bir defa delmekten bir şey olmaz” anlayışının bugünkü temsilcilerinin zaman zaman ortaya çıktığını görüyor ve üzülüyoruz.

Bunun son örneğini erken seçim tartışmalarıyla görmeye başladık. Sayın Cumhurbaşkanının seçim tarihinin erkene alınması önerisinin ardından Cumhur İttifakı kanadında yer alan AK Parti yetkilileri, milletvekilleri, bazı gazeteciler, profesörler ve hatta hukukçular yeni bir tartışmanın fitilini ateşlediler. Önerinin seçim tarihini sadece bir kaç ay öne çekmekten ibaret  olduğunu, bu kadar kısa bir süre için yapılan önerinin erken seçim ya da seçimlerin yenilenmesi şeklinde yorumlanamayacağını, yapılmak istenenin sadece seçim tarihinin güncellenmesi! olduğunu ileri sürüyorlar.

Anlıyoruz ki, bu görüşü savunanlar, seçimlerin yenilenmesi kararının yaratacağı hukuki sonuçları ortadan kaldırmaya çalışıyorlar.

Kamuoyuyla paylaşmak isteriz ki, bu iddia ve yorum, kesinlikle hukuka uygun değildir.” dedi.

Ektaş açıklamasının sonunda ise, “Türk Hukukunda seçim tarihinin güncellenmesi diye bir kavram ve düzenleme yoktur. Bunun aksini iddia etmek siyasi ahlaksızlıktır, Millletin aklıyla alay etmektir.

Anayasaya ve hukuka bağlılık yemini etmiş, öncelikli görevleri laik, demokratik, sosyal, hukuk devletini korumak olan milletvekillerine, iktidar gücüyle Ülkeyi yönetenleri ciddiyete ve hukuka bağlılığa davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.