AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, "Ancak atlanılan bir konu var; birçok ilçemizin kanalizasyonu, ESKİ arıtma tesisi yapmayı beceremediği için uzun yıllardır doğrudan Porsuk Çayı'na boşaltılıyor bunu biliyor musunuz kıymetli hemşehrilerim? İnanın bundan daha büyük bir çevre felaketi düşünülemez? Madem Sayın Başkan çevreyi, Eskişehir'i, Porsuk Çayı'mızı bu kadar düşünüyor; yıllarcada genel sekreterlik yaptı, böylesine bir çevre rezaletine nasıl izin verebiliyor? Bu arada bu kepazelik sadece Porsuk Çayı ile bitiyor mu? Tabii ki hayır. Sakarya Nehri, Seydi Çayı, Kavaklıpınar, Üççam, Sarısu, Bardakçı ve Kocaçay dereleride Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin doğrudan kanalizasyon boşaltarak yokettiği su havzaları Eskişehirliler!" ifadelerini kullanarak ESKİ ve Eskişehir büyükşehir Belediyesi'ni eleştirmişti.
ESKİ Genel Müdürlüğü, Vekil Hatipoğlu'nun eleştirilerine yanıtsız kalmadı ve açıklama yaptı.
ESKİ'nin yaptığı açıklama ise şu şekilde:
"Son günlerde sosyal medya üzerinden Büyükşehir Belediyemize ve Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğümüze yönelik mesnetsiz ve yanıltıcı bilgilerle dolu paylaşımlarla ilgili cevap verme zorunluluğu doğmuştur.
Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, çevreyi korumak adına verilen bir mahkeme kararının arkasından asılsız iddialarda bulunulmasıyla karara gölge düşürülmeye çalışıldığı aşikârdır. Yapılan açıklamada, Porsuk Çayı’na doğrudan atık su deşarjından bahsedilmektedir. Oysa ki; Büyükşehir Belediyesi ve ESKİ Genel Müdürlüğü’nün bugüne kadar Porsuk Çayını koruma ve atık su yönetimi ile ilgili ne kadar ciddi ve kararlı çalışmalar yapıldığından bihaber olunduğu görülmektedir. ESKİ Genel Müdürlüğü, açıklamada iddia edildiği gibi sorumluluğunda bulunan alanda Porsuk Çayına hiçbir şekilde doğrudan atık su deşarjı yapmamaktadır.
Şehrimizin merkezinde oluşan atık sular Alpu yolunda bulunan Atık Su Arıtma Tesislerimizde; kırsal bölgelerde ise ESKİ Genel Müdürlüğümüzce yapılan 16 adet atık su arıtma tesisinde çevre mevzuatına uygun olarak arıtılarak deşarj edilmektedir. Eskişehir nüfusunun %98’inin atık suyu arıtılmaktadır.
Ayrıca söz konusu paylaşımda Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız himayelerinde yapılan Porsuk Çayı ve Baraj Gölü Havzası Koruma Planı Özel Hüküm çalışmalarından da habersiz olunduğunu vurgulamak isteriz.
Bu ve bunun gibi söz konusu açıklamalar, Eskişehir’in yüksek kalitedeki şehircilik ve çevre koruma bilincine, şehrimizi olası çevre felaketlerinden koruyan yönetim anlayışımıza gölge düşüremeyecektir."