Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, tüccarın finansman ihtiyacı ve son açıklanan konut kampanyası hakkında değerlendirmede bulundu. Güler açıklamasında politika faizinin % 9’a düşmesine rağmen üyelerden krediye ulaşmakta güçlük yaşadıklarına dair geri dönüşler almaya devam ettiklerini belirterek, bankaların kredi verirken imtina etmesinin tüccarı zorladığını kaydetti. Tüccarın likidite sorununun hızla çözülmesi için atılması gereken adımlara ihtiyaç duyulduğunu belirten ETO Başkanı Metin Güler, tüccarın finansman açığını karşılamak için hem kamu hem de özel bankalara görev düştüğünü kaydetti.

Tüccar uygun koşullarda kredi kullanabilmeli

Dünyadaki resesyon endişelerinin, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşı ve yakın coğrafyada yaşanan olayların 2023 yılı ekonomisi için tehdit oluşturmaya devam ettiğini belirten Güler, ülkemizdeki yüksek enflasyonun da işletmelerin sermaye ve kredi ihtiyacını artırdığı kaydetti. Böyle bir ortamda tüccarın finansmana kolaylıkla ve uygun koşullarda ulaşmasının sürdürülebilir bir ekonomi için çok büyük önem taşıdığını belirten Güler, işletmelerin ayakta kalabilmesi ve büyümesi için krediye erişimin kolaylaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

Enflasyon muhasebesinin olmaması inşaat firmalarını zorluyor

Orta gelirli vatandaşlara yönelik açıklanan son konut paketine dair de değerlendirmede bulunan ETO Başkanı Metin Güler, inşaat sektörünün ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu belirterek, 0,69 oranında krediyle satış yapabilmek için bazı şartlar getirildiğini ve bu koşulları küçük ölçekteki inşaat firmalarının sağlayamadığını söyledi. Son 2 yılda inşaat sektöründe % 400 oranındaki maliyet artışı meydana geldiğini ancak enflasyon muhasebesi olmadığı için küçük ölçekli inşaat firmalarının bu artışları faturalarına yansıtamadığını belirten ETO Başkanı Metin Güler, enflasyon muhasebesi yapılmaması sebebiyle küçük ölçekli firmaların yeni açıklanan konut kampanyasından yararlanmasının zor olduğunu dile getirdi.

Küçük ölçekli inşaat firmalar da sisteme dahil olmalı

0,69 oranında krediyle satış yapılabilmesi için müteahhitlere, elindeki daireler için eksper değerinin % 5’ini bankaya yatırma, bankayla sözleşme yapma gibi şartlar getirildiğine dikkat çeken Güler, % 5 olan katkı payının konut değeri yerine çekilen kredi tutarı kadarına indirilmesi gerektiğini söyledi. Kampanyadaki şartları küçük ölçekteki inşaat firmalarının yerine getiremeyeceğini ve Yeni Evim konut kampanyasının küçük ölçekli inşaat firmaların da sisteme dahil edilecek şekilde revize edilmesi gerektiğini belirten Güler, böylece kampanyanın amacına ulaşabileceğini ve konut sektöründeki hareketliliğin artacağını ifade etti.