Odunpazarı Belediye Başkanı ve CHP Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Kazım Kurt, katıldığı bir canlı yayında kentsel dönüşüm ve afet riski taşıyan alanlar ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Kurt;

"Öncelikle şunu belirteyim. kentsel dönüşüm ve afet riski taşıyan alanların ıslahı belediyelerin işi değil. Bunu herkes bir bilsin.

Büyükşehir belediyelerinin ya da il belediyelerinin kentsel dönüşüm kararı alma yetkisi var. 5393 sayılı kanunun 73. maddesine göre belediye bu kararı alabilir ve faaliyete geçebilir. Mesela büyükşehir belediyesi 10 kadar farklı noktada, 2010 yılında kentsel dönüşüm kararı aldı. Bunlardan bir bölge de Odunpazarı'ndaki sanayi çarşısı.

O dönemin Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Yılmaz Hoca'ya geldi ve 'Hocam bu bölgenin kentsel dönüşümü Odunpazarı Belediyesi'ne yakışır. İzin verirseniz bu bölgeyi biz yapalım.' dedi. Hoca bizi çağırdı ve sordu. Ben belediye meclis üyesiydim o zaman. Biz de CHP heyeti olarak dedik ki; 'İktidar partisi belediyesi her imkanı daha yüksek ve işleri hızlandırabilir, devredilim dedik.'

Siyaseten bu devrin bize zarar vermesini bile göze alarak, o bölgenin ıslahı için yetkiyi devretme kararı aldık. Önemli değil, Eskişehir'e faydası olsun dedik. EBB Meclisi'nde biz çoğunluk olmamıza rağmen oy birliği ile devir işini onayladık. Burhan Bey, Bursalı bir firma ile görüştü ve çalışmalara başladı.

Ancak bir gün esas bir toplantı yapılacağı anda Sayın Sakallı bir anda projeyi ve toplantıyı iptal etti. İnsanlar bu karar sonrası Büyükşehir'e akın etti ancak; biz devrettik dedik. 2014'e kadar ise bu konu kapatıldı.

2014'te ben başkan oldum ve Büyükşehir'de meclis çoğunluğu AKP'ye geçti. Ben yine de aynı niyetle dönüşüm konusunu meclise taşıdım fakat bu defa onlar bizim gösterdiğimiz hoşgörüyü göstermedi ve bu yetkiyi bize verdirmedi. 7-8 ay bekletti. Bize red bile getirmediler ki başka proje üretmemizi engellediler. Sonra bize gelip 'Kime kaç kat verceksin.' dediler. Bunların işi rant. Daha sonra ise bizim işimizi reddettiler.

Milletvekili Süllü: "Veteriner Hekimlerin Özlük Hakları İyileştirilmeli" Milletvekili Süllü: "Veteriner Hekimlerin Özlük Hakları İyileştirilmeli"

Ben iki yoldan biri olarak bakanlığa gitme kararı aldım. Bakanlık bizim projeleri çok beğendi ve kabul etti. O bölge afet riskli alan ilan edildi. Öyle olunca projeler Bakanlar Kurulu'na gitti. Orada da herkes imzaladı. Eskişehirli Bakan Nabi Avcı en son imzaladı ve işleri geciktirdi. Sayın Binali Yıldırım'ın ricası ile Nabi Bey imzayı attı.

Bu karar çıkınca Eskişehirli siyasetçiler bakanlığı adeta bastı. Sanayi çarşısı dönüşürse biz burada seçim kazanamayız diye baskı yaptılar. Sayın Bakan Özhaseki de bu olaydan sonra 'Benim boyumu aştı, saraydan halledin." dedi. Biz de saraydan bu durumu çözemedik. Sanayi çarşısının akıbeti tam da budur. Gündoğdu gibi bölgelerde de tam olarak durum böyle." dedi.