Göreve gelir gelmez öğrenci odaklı çalışmalar yürüten Ayşe Ünlüce, gençlerin yaşantısını kolaylaştırmayı oldukça önemsiyor. Bu yazıda, kişisel bir beklenti olarak kendisinden daha fazlasını talep edeceğim.

Hak gaspların doruğa çıktığı, iktisadi refahın iflas ettiği, mülteci krizinin işgal ve istila mertebesine tırmandığı, toplumsal psikolojinin ağır hasar aldığı koşullarda daha ciddi, daha örgütlü ve akademik yönden daha kalıcı faaliyetler beklemek, CHP’nin sevineceği bir husustur. 

Siyasallaşmak ve siyasallaşırken bilimin gövdesine tutunmak artık bir çözüm metodolojisi. Platformlar, forumlar, konferanslar, gençlik buluşmaları… Bağımsız inisiyatiflerle çok kez yapıldı; yapılıyor ve yapılacak. Tavsiyem de içerik ve çatı kuruluş hakkında.

Anadolu Üniversitesi ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi birçok dalda nitelikli kadrolara sahipken bu fırsatı belediye öncülüğünde somutlaştırmak geleceğe atılan vizyoner bir adım olurdu. 

Hayalimi ilan edeyim. 

“Eskişehir Politika Ajansı” markasıyla kurumsallaşacak yapı, doktrinel meselelerin interaktif eğitim programına dönüştürüldüğü, bir öğretim yılını kapsayan akademi formatı ile Eskişehir’deki politika ilgililerine hizmet sunacak. 

Revaçtaki disiplinler siyasal iletişim, politik-psikoloji, siyaset sosyolojisi, siyasi tarihi, kentleşme, yerel yönetimler, yeni medya, münazara teknikleri, diplomasi ve liderlik uygulamalı modelle “genç politikacılar”ın kişisel gelişimine katkı sağlayacak. 

Yalnız bireysel kazanımla kısıtlı kalmayıp kolektif bir gelişimin örnek projesine de evrilecek. Elbette, bahsettiğim hayali hâlihazırda üniversitelerde verilen eğitimle eşdeğer kabul etmemek gerekir. 

Aktif üyelik statüsünde, temel yeterlilikleri karşılayan 18-25 yaş arası bireyler kaydını oluşturarak “EPA”nın katılımcısı olacaklar. Sertifikasyon programını başarıyla tamamlamanın yolu, yıl boyunca verilen görevlerin eksiksiz tamamlanmasına ve grup içi yarışmalarda alınan başarılara bağlı olarak geliştirilecek. 

Oluşumda bulunan grupların mutabık kaldığı çözüm ve öneriler, belediye meclislerine düzenli sunulduğunda Eskişehir Politika Ajansı gençlik hakkında bir etki çevresine dönüşecek, belki de karar vericileri yönlendiren bir güç elde edecek. 

Siyasetin çirkin yüzünü görüp politikadan uzaklaşanları ya da parti teşkilâtlarının pasif, etkisiz, yararsız etkinliklerinden sıkılanları politikaya yeniden ısındıracak bir olanak bu. 

Farklı ideolojik kutupların ortak amaç uğruna, nasıl bir arada çalıştığını görmek Eskişehir’in ontolojisini bir kez daha kanıtlar. 

Hayallerimin taslak fikrini yazdığımdan dolayı boşluklar fazlaca mevcut. Altını çizmek istediğim merkez nokta, ne bir gençlik meclisi simülasyonu ne de sıkıcı eğitim kampı ideali. Hayalim başlı başına siyaset kültürü edindirme, ayrışanların ne kadar da aynı olduğunu gösterme girişimidir. 

Köy Enstitülerinin hazin vârisi Eskişehir, EPA aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanından  gelebilecek uzman ve marka isimleri ağırlayabilir. Potansiyel işgücünü keşfedecek pek çok kurum, kuruluş ve STK istihdam piyasasını hareketlendirmeye yetecektir. 

Şimdilik kamuoyunun görüşlerine başvurmakla yetinelim. Bakalım hayaller hayatla birleşecek mi?