Okulların açılmasıyla beraber başlayan okula uyum sürecinde her çocuk annesi veya ona bakım veren kişilerden ayrılmak konusunda güçlük yaşayabilir, okula ve öğretmenine alışmak için zamana ihtiyaç duyabilir. Okula başlamak hem çocuk hem de aile için büyük bir yenilik ve değişimdir.

Birçok okul bu süreçte yaşanabilecek olumsuzluklara karşı okula uyum haftası düzenliyor. Bazı çocuklar baştan itibaren okula tepkiliyken, bir kısım çocuklar ise ilk başlarda uyum gösterip daha sonradan tepki göstermeye başlayabilirler. Bu tepkiler şunlar olabilir;

Fizyolojik bir rahatsızlık yokken baş ağrısı, mide bulantısı vb. şikâyetlerde bulunma

Aşırı sessizlik, içe kapanma, uyku, yemek ve tuvalet sorunu.

Anne ve babaya “siz beni sevmiyorsunuz” gibi duygusal baskı yapma

Evden ayrılırken ağlama, kendini yerlere atma

Aşırı sinirlilik durumu, öfke nöbetleri

Çocuğun Okula Gitmek İstememesinin Nedenleri: 

Çocuğun performans ve ayrılık kaygısı yaşaması

Ev içinde hiç kural koyulmaması, her istediğinin yapılması ve böylece evin okuldan daha cazip gelmesi

Belirsizlik ve bilinmezliğin verdiği kaygı

Evde okulla/öğretmenle ilgili yapılan olumsuz konuşmalar

Aile bireylerinin birbirlerine çok bağlı ya da bağımlı olması

Çocuğun değişim ve yeniliklerle baş etmekte zorlanması

Ebeveynleri tarafından terk edilme korkusu

Evde kalan kardeşi kıskanma

Okula Uyum Sürecinde Ebeveynler Neler Yapmalıdır?

Çocuğun okula uyum göstermesi ve sevmesi için uyum haftasının ilk günlerinde çocuğunuzla beraber okula gitmeye özen göstermelisiniz.

Sabahları okula giderken çocuğunuza sakin bir tutum yansıtmalısınız. Unutmayın ki bir ebeveyn olarak kendi duygularınızı kontrol etmeniz de ayrıca büyük bir önem taşımakta. Kaygılı bir tutum sergilediğinizde bu tutumunuzdan çocuğunuzun da etkileneceğini unutmayın.

Çocuğunuzun ilk okul günlerinde ona güven ve cesaret veren "Güzel ve eğlenceli bir gün geçireceksin, her şey yolunda gidecek, çıkışta seni alacağım’’ gibi sözler söyleyin. 

İlk gün sınıfta birkaç dakika bulunmalı, kademeli olarak çocuğun her an sınıfından çıkıp sizi okulda bulabileceği ortak etkinlik alanlarında ve kapıda bulunmalısınız. 

Çocuğunuzu asla başka çocuklarla kıyaslamayın.

Eve döndüğünde gününün nasıl geçtiğini sorulmalı fakat ısrar etmemeli, paylaşmak istediği zaman anlatmasına izin verilmeli. Okulla ilgili kaygı arttıracak sorular sormaktan kaçınılmalı. “Ağlamadın değil mi?” , “Bir problem oldu mu?  gibi sorular tetikleyici olabilmektedir.

Bu süreçte çocuğunuzun duygularını ifade etmesine izin vermeli ve bu duyguları anlayışla desteklemelisiniz.