İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici:

Eskişehir'de 'Kadına Şiddete Yönelik Mücadele' Toplantısı Eskişehir'de 'Kadına Şiddete Yönelik Mücadele' Toplantısı

“Dünyada yaşanan sosyoekonomik gelişmeler, sağlık hizmetlerindeki ilerlemeler ve bu hizmetlere erişimin artması, doğuşta beklenen yaşam süresinin uzamasıyla sonuçlanmıştır. Bu durum, 65 yaş ve üzeri nüfusun oranının artmasına yol açmakta olup, yapılan projeksiyonlar, 2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık beşte birinin yaşlılardan oluşacağını göstermektedir." ifadelerinde bulundu.

Bildirici; “Zamanla bireysel ve toplumsal etkisi artan yaşlılık ve yaşlı sağlığı konusunda farkındalık artırıcı faaliyetler yürütmek, tüm insanlık için daha da önemli hale gelmiştir. Bu bağlamda, ‘1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’, tüm dünyada yaşlılara yönelik etkinliklerin gerçekleştirildiği özel bir gün olarak kabul edilmektedir.”

Yaşlılığın genellikle olumsuz durumlarla anılsa da aslında tecrübelerin zirveye ulaştığı bir dönem olduğunu belirten Doç. Dr. Yaşar Bildirici, sözlerine şu şekilde devam etti: “İyi bir uyum sağlandığında, yaşlılık dönemi aktif ve sağlıklı bir şekilde geçirilebilir. Bilimsel araştırmalar, düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz alışkanlığının, sağlıklı yaşlanmanın en önemli unsurlarından biri olduğunu ortaya koymaktadır. Bu dönemde gerçekleştirilecek bedensel ve zihinsel egzersizler, yaşam kalitesini artırarak, kendini iyi hissetme duygusunu olumlu yönde etkilemektedir.”

Ancak hareketsiz yaşam tarzının (sedanter yaşam) ülkemiz için önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ettiğini belirten Bildirici, “TÜİK’in ‘Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, 2022’ sonuçlarına göre, 65 yaş ve üzeri bireylerin %71,4’ü, çalıştıkları zamanlar dışında fiziksel aktivite veya boş zaman etkinliklerine katılmamaktadır. Fiziksel aktivite eksikliğini tersine çevirmek ve yaşlı bireylerimizi aktif, bağımsız bir yaşam sürmeleri için teşvik etmek, hepimizin sorumluluğundadır.” dedi.

Doç. Dr. Yaşar Bildirici, sağlıklı hayat merkezlerimizde vatandaşlara yönelik sağlıklı yaşama dair danışmanlık hizmetlerinin sürdüğünü belirterek şu çağrıda bulundu:

*Sağlıklı yaşlanmak ve aktif bir yaşlılık dönemi geçirmek için sağlıklı yaşam önerilerine uymaya,
*Aile hekimlerini ziyaret ederek kronik hastalıklar için gerekli tarama ve izlemleri yaptırmaya,
*Yaşlı bireylerin çok yönlü izleme ve değerlendirmelerini yaptırmaya,
*Sağlıklı hayat merkezlerinden sağlıklı yaşam ve fiziksel aktivite desteği almaya davet ediyoruz.

Yaşlılarımıza sağlıklı günler diler, saygılarımızı sunarız.

Editör: Buğrahan Doğangil