Tepebaşı Belediyesi temiz enerji konusundaki çalışmalarına devam ederken 3.’sü Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Eskişehir Genç İşadamları Derneği (ESGİAD) iş birliğinde düzenlenen Enerji Günleri etkinliği ile enerji konusu ele alındı.
Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda düzenlenen etkinliğe Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra TMMOB EMO Eskişehir Şube Başkanı Ender Kelleci, ESGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Entok, akademisyenler, enerji sektöründen temsilciler ve vatandaşlar katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan EMO Eskişehir Şube Başkanı Ender Kelleci, “Etkinliğimizin 3.’sünü gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Enerji gündemi artık çok yoğun. Dünyada stratejik bir konuydu ve pandemi, savaş durumları ile birlikte daha da önemli bir hale geldi. Enerjiye ulaşmak da giderek zorlaşıyor ve maliyetler artıyor. Fosil yakıtların giderek azalması da önemli bir etken. Türkiye’de ise kullandığımız enerjinin yüzde 75’i dışardan geliyor. Elektrikte ise dışa bağımlığımız yüzde 50’ler seviyesinde. Bu anlamda ülkemizin enerji ithalatı, toplam ithalatımızın yüzde 23’ünü oluşturuyor. Yani enerjide dışa bağımlılığımız hepimize yansıyor. Kamu kaynaklarının verimli kullanılması, ithal kaynaklardan uzaklaşılması çok önemli. İklim değişikliği sorunlarının temel nedenlerinden biri de enerjinin elde edilme yöntemleri olmaya başladı” sözlerini kullandı.
ESGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Entok ise “Tepebaşı Belediyesi’ninyenilenebilir enerji çalışmalarını dikkatle takip ediyoruz. Güneşten kendi enerjisini üreten binalar, elektrikli araçlar, otobüsler gibi çalışmalar Eskişehirliler olarak
hepimizin takdir ettiği durumlar. Bizler iş dünyası olarak enerji dediğimizde aklımıza ilk olarak maalesef yüksek maliyetler geliyor. Ne yazık ki üretmek için ödediğimiz bedeller çok yüksek. Elimizdeki enerji kaynaklarının da savurgan olarak kullanıldığını düşünüyorum. Bu anlamda yapılan çalışmanın önemli olduğuna inanıyorum” dedi.