ESO Toplantı Salonu’nda düzenlenen Gençlik Meclisi Buluşması kapsamında meclis ve komiteler, meslek lisesi öğrencilerinin yönetimine bırakıldı. Etkinlikte ESO Meclis Başkanı Süha Özbay koltuğunu Zeynep Giray’a devrederken, ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş da görevini Onur İzbulan’a teslim etti.
Genç yönetimden havayolu ve demiryolu vurgusu
Genç ESO Başkanı Onur İzbulan konuşmasında, Eskişehir’in sanayi, eğitim ve coğrafi avantajlarına dikkat çekerek, şehrin uluslararası havalimanı statüsünü hak ettiğini vurguladı. İzbulan, “Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nın uluslararası statüye kavuşturulması ve teknik bakım hangarlarının kurulması, şehrimizin dünya ile bağlantısını güçlendirecek, ihracat, turizm ve yatırımları artıracaktır. Bu, yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda nitelikli istihdam açısından da büyük önem taşımaktadır” dedi. İzbulan ayrıca, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nin demiryolu ağına bağlanması gerektiğini belirterek, bu yatırımın lojistik maliyetleri düşüreceğini, ihracat kapasitesini artıracağını ve şehir içi trafiği rahatlatacağını söyledi.
Sınava değil yeteneğe dayalı eğitim sistemi
Toplantıda sanayicilerin yerini alan öğrenciler ise mesleki eğitimde karşılaştıkları sorunları dile getirdi. Okullardaki fiziki yetersizliklere, staj imkanlarının yetersizliğine dikkat çeken öğrenciler, okullara girişin sınavla değil yetenekle yapılmasını, işverenlerin yaklaşımlarında pozitif değişim ve ücretlerin yanı sıra çalışma ortamlarının da insana yakışır hale getirilmesini talep etti.
Girişimcilik sorusu cevapsız kaldı
Öte yandan, Eskişehir Sanayi Odası’nın gençlerle düzenlediği buluşmada sanayiciler, öğrencilere “Elinizde bir milyon lira olsa ne tür bir iş kurardınız?” sorusunu yöneltti. Ancak öğrenciler bu soruya net bir yanıt veremedi. Girişimcilik hayalleri üzerine yapılan sohbette, gençlerin hayal kurmakta zorlandığı gözlendi.
Köle değil, girişimci yetiştirmek istiyoruz
ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir’deki 35 meslek lisesinin ihtiyaçlarının giderilmesi için sanayiciler olarak ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi. Artık diplomanın tek başına belirleyici olmadığı bir döneme girildiğini vurgulayan Kesikbaş, şunları söyledi: “Diplomanın önemli olmadığı bir dönemden geçiyoruz. Bireysel olarak kendimizi iyi yetiştirmemiz gerekiyor. Gelecekte Türkiye’nin en iyi sanayicileri sizler olacaksınız. Bizim hiçbirimizin ara elemana ihtiyacı yok. Bizler sizi burada köle yetiştirelim, dört yıl sonra gelin bizim fabrikalarda üç kuruş paraya çalıştırın diye düşünmüyoruz. Kendi işletmelerinizi kurmanızı, kendi girişimcilik hikâyelerinizi yaratın. Sizin bireysel girişimciliğiniz aslında diploma ya da okulla ölçülebilen şeyler değil. Bizim yanımızda iyi yetişmenizi istiyor. On sene sonra kendi işletmelerinizi kurun. Birisinin kölesi olmak bize yakışmaz. Bizim kanımızda yok. Biz kimsenin uydusu değil. Başkalarının hayalleri için kendi hayallerimizi boşa çıkartan insanlar değiliz. Sizler müteşebbis olun, şirketlerinizi kurun. Biz size iş verelim, siz o işi büyütün. Bizde bir birikim var. Bizim derdimiz sizi hayatınız boyunca üç kuruş paraya çalıştırmak değil.”