Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Porsuk Meslek Yüksekokulu, Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu ve Ulaştırma Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin ortak girişimiyle düzenlenecek olan “Meslek Ağı Zirvesi 2025”, 22 Mayıs’ta Porsuk Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. Bu yıl ilk kez düzenlenecek zirve, “Eğitimden Kariyere, Güçlü Bir Ağ” temasıyla dikkat çekiyor.

Sanayi ile güçlü entegrasyon hedefleniyor

Eskişehir Haber Ajansı’nın (EHA) medya sponsorluğunu üstlendiği etkinlik, meslek yüksekokullarının sanayi ile entegrasyonunu güçlendirmeyi hedefliyor. Öğrenciler, akademisyenler, kamu kurumları, işletmeler ve meslek profesyonellerinin bir araya geleceği zirvede, güçlü bir iş ve iletişim ağı oluşturulması amaçlanıyor. Aynı zamanda günümüz iş gücü piyasasının ihtiyaçları ve mesleki dinamikler masaya yatırılacak.

Öğrenciler yeteneklerini sergileyecek

Etkinlikte, Meslek Yüksekokullarının 12 farklı bölümünde yer alan 20 programdan öğrenciler stantlar ve tanıtım panolarıyla eğitimlerini ve yetkinliklerini paylaşma fırsatı bulacak. Öğrencilerin hobilerini ve yaratıcı projelerini sergileyebilecekleri özel alanların yanı sıra, sektör temsilcilerine ürün ve hizmet süreçlerini tanıtma imkanı da sunulacak. Ayrıca zirve boyunca networking oturumları, atölye çalışmaları (workshoplar), meslek profesyonelleriyle söyleşiler ve tematik oturumlar düzenlenecek.

Kampüste “Yetenek” ve “Kariyer” sokağı kurulacak

Etkinlik çerçevesinde kampüs içerisinde iki ayrı alan oluşturulacak. Yetenek Sokağı’nda, Meslek Yüksekokulları'na ait stantlar yer alacak. Bu stantlarda öğrenciler, kendi bölümleri hakkında tanıtım yaparak kazanımlarını, bölümlerin sektördeki yerini ve istihdam potansiyelini paylaşacak. Kariyer Sokağı’nda ise çeşitli sektörlerden şirketler, öğrencilere iş ve staj olanaklarını tanıtacak. Katılımcı firmalar, aradıkları çalışan profillerine ilişkin bilgiler sunacak ve uygun gördükleri öğrencilere iş veya staj imkânı sağlayacak. Ayrıca, öğrenciler ile firma temsilcileri arasında ikili ağ (networking) görüşmeleri de gerçekleştirilecek.

Zirvenin açılışı panel ile yapılacak

“Meslek Ağı Zirvesi 2025”in açılışı, sektörle uyum ve iş birliği üzerine gerçekleştirilecek bir panel ile yapılacak. Prof. Dr. Hikmet Karakoç’un moderatörlüğündeki panelde, Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, İŞKUR İl Müdürü Fatih Acar ve Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş konuşmacı olarak yer alacak. Panelde, mesleki eğitim ve sanayi iş birliğinin önemi, iş gücü piyasası ve istihdam fırsatları gibi kritik konular ele alınacak.

Geniş destekçi ağıyla güçlü organizasyon

Etkinliğe destek veren kurumlar arasında KOSGEB İl Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Ticaret Odası, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi, Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi- Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı ve Eskişehir Kent Konseyi bulunuyor. Zirve, eğitim ve iş dünyası arasında köprü kurarak öğrencilerin kariyer yolculuğuna güçlü bir başlangıç sunmayı hedefliyor.


Tün: Sektörle karşılıklı beklentileri görmek istiyoruz

ESTÜ Porsuk Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Muammer Tün, 22 Mayıs’ta düzenlenecek “Meslek Ağı Zirvesi 2025”in amacı ve hazırlık süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tün, etkinliğin temel motivasyonunun, sektör ile meslek yüksekokulları arasındaki karşılıklı beklentileri daha net analiz etmek ve güçlü bir iş birliği ağı kurmak olduğunu vurguladı. Zirvenin üç meslek yüksekokulunun ortak çalışmasıyla hazırlandığını anlatan Tün, “Bizim sektörden beklentilerimiz ne, sektörün bizden beklentileri ne ölçüde, bunu merak ediyorduk. Aynı zamanda bizlerin sektörü, sektörün de bizi ne ölçüde tanıdığını görmeye ihtiyaç vardı. Bu birlikteliği nasıl sağlayabiliriz diye düşündüğümüzde, bir ağ kurmamız gerektiği sonucuna vardık” dedi. Zirve sürecinde diğer üniversiteler ve onların ilgili meslek yüksekokullarıyla da temas kurduklarını aktaran Tün, yürütülen hazırlık çalışmalarının ortak bir sinerjiyle şekillendiğini ifade etti. Meslek yüksekokullarının eğitim içeriklerini sanayiyle daha uyumlu hale getirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Programlarımızı sanayi ile daha güçlü bir entegrasyon içinde yeniden yapılandırmayı hedefliyoruz. Bu anlamda güçlü bir entegrasyon bizim için kritik önemde. Hem mevcut programların güncellenmesi hem de bu alanlarda yeni programların açılması yönünde girişimlerimiz var. Bu dönüşüme uyum sağlamak istiyoruz. Yetiştirdiğimiz farklı programlardaki mezunların sektördeki karşılıkları, sektörün ise bu programlar çerçevesinde beklentilerini görmeyi hedefliyoruz” dedi. “Üç meslek yüksekokulu olarak bu zirveyle güçlü bir başlangıç yapmak istiyoruz” diyen Tün, 22 Mayıs’ta gerçekleşecek zirvede sadece sektörle değil, öğrencilerle sektör temsilcilerinin de doğrudan bir araya geleceği buluşmalara ev sahipliği yapacaklarını dile getirdi.

ESOGÜ'de o projeye 100 bin TL destek!
ESOGÜ'de o projeye 100 bin TL destek!
İçeriği Görüntüle

Öğrenci motivasyonunun etkinlik sürecini ivmelendirdiğini belirten Tün, sektördeki ara eleman sorununa da dikkat çekti. Tün, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Öğrenci arkadaşlarımız güçlü bir motivasyona sahip. Onların heyecanı bizi de ivme katıyor. Zirve kapsamında sahaya inme gereksinimi duyduk. Birçok sektör temsilcisi ile yaptığımız temaslarda ara eleman konusunda ciddi bir beklentileri var. Bu beklentiyi de bizim karşılama gibi yükümlülüğümüz var. Öğrencilerimiz başta olmak üzere sektör, akademi ve diğer paydaşların güçlü bir birliktelik ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Bu işi sürdürülebilir kılmanın motivasyonunu taşıyoruz.”

Ağalar: Yeni programlarımızla sektörle güçlü bağlar kuruyoruz

ESTÜ Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Şener Ağalar, bünyelerinde yer alan programlar hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bilişim operatörlüğü, bilgisayar programcılığı, oyun geliştirme ve programlama, robotik ve yapay zeka, mekatronik ve insansız hava aracı teknolojisi gibi alanlarda eğitim veriyoruz. Bu programlar, YÖK’ün ara eleman istihdamına büyük önem verdiği ve sektörün de YÖK’ten talep ettiği programlar arasında yer alıyor. Geçen yıl bu bölümleri açarak öğrenci alımına başladık.” Meslek Ağı Zirvesi'nin öğrenciler ile sektörü bir araya getirecek önemli bir platform olacağını belirten Ağalar, "Meslek Ağı Zirvesi’nde öğrencilerimizi sektörle buluşturup hem sektörün öğrencilerimizi tanımasını hem de yeni açılan programlar hakkında bilgi sahibi olmasını istiyoruz” dedi.

Yavuz: Zirvenin merkezinde öğrencilerimiz var

ESTÜ Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yusuf Yavuz, okul bünyesinde üç bölüm ve sekiz program bulunduğunu belirterek, hem kamu kurumları hem de özel sektörle güçlü işbirlikleri geliştirdiklerini vurguladı. Meslek Ağı Zirvesi ile öğrenciler ve paydaşları bir araya getirmek istediklerini söyleyen Yavuz, “Meslek Ağı Zirvesi’nin merkezinde öğrencilerimiz yer alıyor. Amacımız, öğrencilerimizi kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel sektör, akademik çevreler ve meslek profesyonelleriyle bir araya getirerek doğrudan etkileşim kurmalarını sağlamak” dedi. Yavuz, etkinliğin öğrencilerin istihdam, staj ve kariyer planlaması gibi konularda akıllarındaki soru işaretlerini gidermeye katkı sunacağını belirterek, zirvenin öğrencilere somut ve yönlendirici bir deneyim kazandıracağını ifade etti.

Öğrenciler Zirveden ne bekliyor?

“Meslek Ağı Zirvesi 2025” öncesi öğrenciler de etkinliğe dair beklentilerini dile getirdi. Porsuk Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarımı Programı 2. sınıf öğrencisi Gamze Çelik Ergeç, zirvenin sunduğu fırsatların kariyer yolculukları açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Ergeç, "Staj ve iş olanaklarını genişletebilmek, sektördeki profesyonellere kendimizi tanıtmak ve networkümüzü geliştirmek istiyoruz. Hem sosyal hem de mesleki açıdan kendimizi daha fazla geliştirerek sektöre daha hazır hale gelmeyi hedefliyoruz. Zirve süreci boyunca arkadaşlarımızla birlikte yoğun ve verimli bir çalışma yürüttük. Umuyorum ki, bu emeğin karşılığı hepimiz için beklentilerimiz doğrultusunda faydalı sonuçlar doğurur" ifadelerini kullandı.
Bilişim Teknolojileri Bölümü Meslek Yüksekokulu İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Programı 2.sınıf öğrencisi Emirhan Çevik, “Mezun olmadan önce, ön lisans öğrencilerinin ve programlarının değerini daha iyi anlatmak, sanayi ile iş birliğini güçlendirmek ve Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden yetişen öğrencilerin ne kadar yetkin, etkin ve işine hakim bireyler olduğunu sektöre göstermek amacıyla bu etkinliği hayata geçirdik. Bugün ESTÜ, Türkiye’de örneği olmayan bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bu süreçte öğrenciler olarak her aşamada aktif yer alarak kendimizi geliştirme fırsatı bulduk. Elde ettiğimiz çıktılarla katkı sağlamak ve adeta bir şirket simülasyonu deneyimi yaşamak, bizler için çok kıymetli oldu” diye konuştu.

Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Raylı Sistemler Makinistliği Programı 2.sınıf öğrencisi Celal Akküllah, zirvenin hem farkındalık yaratma hem de sektörle öğrenciler arasında köprü kurma açısından önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. Akküllah, “Ülkemizde raylı sistemler yeterince tanınan bir sektör değil. Hâlâ buharlı lokomotiflerin kullanıldığını düşünen insanlar var. Bu etkinlik sayesinde, raylı sistemlerde yaşanan teknolojik gelişmeleri insanlara göstermek ve sektördeki büyük şirketlerle doğrudan iletişim kurmak istiyoruz” dedi.