Dünya bor piyasasının yüzde 62’sine sahip olan Türkiye’de bor madeninden daha fazla katma değer elde etmek için atılacak adımlar, üretimden pazarlamaya, tedarikten araştırma-geliştirmeye (Ar-Ge) kadar tüm konuları hem akademik hem de sektör gözüyle ele alan 2. Bor Çalıştayı, Eti Maden Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 

ETİ BOR’DAN DÜNYA REKORU

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eti Maden’in bor cevherlerini katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüp, 2 milyon 630 ton rafine bor satışıyla rekor kırdığını hatırlatarak, “Bu rekor da ülkemize 1 milyar 30 milyon dolar kazandırmıştı. Bu yıl kendi rekorunu kıran Eti Maden, yüzde 95 kapasiteyle çalışarak tam 2 milyon 650 bin ton rafine bor satışı yaparak, ülkemize 1 milyar 300 milyon dolar kazanç sağlamıştır” dedi.

BEYLİKOVA’DA 570 Bİ,N TON CEVHER

Bakan Dönmez “Nadir toprak elementi rezervlerini işleyecek pilot tesisi 2023’ün Şubat ayında devreye alacağız”
Bakan Dönmez, Beylikova’da ilk etapta yıllık bin 200 ton cevher işleyecek bir pilot tesis kuracakları bilgisini vererek, “Tesisimizi inşallah 2023’ün Şubat’ında bitirip devreye alacağız. Buradaki Ar-Ge çalışmalarını tamamladıktan sonra da endüstriyel üretim tesisinin inşaatına hızla başlayacağız. Endüstriyel tesis tam kapasiteye ulaştığında yıllık 570 bin ton cevher işleyeceğiz” diye konuştu.
Eskişehir’in Beylikova ilçesinde 694 milyon ton nadir toprak elementi rezervi keşfedilmişti. 17 farklı toprak elementinin bulunduğu rezerv, dünyada Çin’in 800 milyon tonluk rezervinin ardından ikinci en büyük rezerv olarak kayda geçmişti. Nadir toprak elementleri, fiber optikten uydu haberleşmesine, akıllı füzelerden yakıt hücrelerine kadar 20’den fazla alanda kullanılıyor.