31 Mart Yerel Seçimleri'nde hem Eskişehir'de hem de ülke genelinde büyük başarı elde eden CHP'de Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz bu süreçte yıldızlaştı.

Evet, abartmıyorum Av. Talat Yalaz bu süreçte, parti içinde bir süper yıldıza dönüştü. Geçtiğimiz yıl il başkanı olacağına pek ihtimal dahi verilmeyen bu genç adam Cumhuriyet Halk Partisi'ne kısa zamanda önemli bir güç kattı. Elbette partinin genel olarak yakaladığı ivme de Talat Yalaz'a bu sürede yardımcı olmadı diyemeyiz. Ancak ne olursa olsun Yalaz'ın yakaladığı bu başarıda aslan payını kendisine vermemiz lazım.

CHP gibi kendi içinde muhafazakar bir partide, çok önemli, deneyimli isimlerin olduğu bir siyasi partide Av. Talat Yalaz'ın hem de böyle kritik bir seçim dönemine giderken il başkanlığının ağırlığını yüklenmesi onu açıkça övmemiz için yeter de artar bile. 

Cumhuriyet Halk Partisi içinde öyle büyük güç odakları var ki Yalaz'ın bunları dengeli şekilde bir arada tutması ve seçime CHP'nin büyük bir beraberlik içinde gitmesi de yine çok önemli bir olay. Ataç-Kurt gerginliği, Yılmaz Hoca Ayşe Ünlüce değişikliği, üç belediye içindeki CHP'li kurmayların birbiri arasındaki rekabet, partililer arası rekabet vs. tüm bunları dengede götürebilmek kolay iş değil. Talat Yalaz'a bu denge pozisyonunu yaratmasında Kazım Kurt, Ahmet Ataç ve elbette Yılmaz Büyükerşen'in de önemli destekleri oldu. Bu isimlerin yanı sıra Ayşe Ünlüce ve CHP'li vekiller de her zaman Yalaz'ın arkasında durarak ona güç kattılar.


Yalaz gibi bir figürün ortaya çıkmasında CHP'nin muhafazakar yapısı nasıl negatif bir unsur olarak karşımıza çıkıyorsa CHP'nin örgütçü yapısının ise pozitif payı olduğunu söylemeliyim. CHP örgüte değer veren bir parti olmanın meyvelerini bu ve bu gibi durumlarda toplamayı başarıyor. CHP'nin en büyük rakibi olan AKP'de ise özellikle Eskişehir'de tutarlı bir örgüt yapılanması olmaması partideki en büyük sorunlardan biri. Seçime doğru giderken Süleyman Reyhan'ın görevden alınması ve Gürhan Albayrak'ın göreve getirilmesi ilk bakışta sorunsuz bir değişiklik gibi görünse de Albayrak'ın seçim döneminde çok pasif kalması Eskişehir'deki siyasi dengelerde de CHP kanadının ağır basmasına neden oldu. Yalaz ve Albayrak arasındaki fark bence sandıklara da net şekilde yansıdı.

2023'ün Eylül ayında göreve gelen ve daha önce Tepebaşı İlçe Başkanı olan Yalaz'ın yalnızca birkaç ay içinde Eskişehir'de CHP'nin simge isimlerinden biri olması tesadüf değil. Ben çalışmanın, azmetmenin başarıya giden yolda en önemli unsur olduğunu düşünürüm. Hele bir de yeterli potansiyeliniz o iş için varsa, ekstrem durumlar olmazsa o işte başarılı olmanız kaçınılmaz. Talat Yalaz da bu durumun en iyi örneklerinden biri.

Son olarak Talat Yalaz için şunu da söylemek mümkün. Yılmaz Büyükerşen'in gidişi ve siyasi olarak pek tanınmayan bir figür olan Av. Ayşe Ünlüce ile CHP'nin yerel seçimlere girecek olması Yalaz'ın sırtındaki yükü ve sorumluluğunu iki kata çıkarmıştı. Ya Ünlüce ile birlikte kahraman olacaktı ya da Eskişehir'de 25 yıl sonra CHP'nin yıkılışına tanık eden il başkanı... Yalaz bu savaştan da başarıyla çıkınca önü iyice açıldı. Kendisi bu ivmesini koruduğu takdirde siyasette çok uzun yıllar daha Yalaz'ı göreceğimizi söylemek işten bile değil.

Kendisini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Aynı zamanda Yalaz'ın diğer birçok siyasi partinin il başkanına da örnek temsil etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Herkese sevgiler, saygılar, iyi günler diliyorum.