Bugün Odunpazarı Meclis Salonunda Kazım Kurt başkanlığında yapılan mecliste gündemin ardından Ihlamurkent’teki petrol istasyonunun ihaleye çıkarılması, Yenikent Pazaryerine ilişkin iddialar ile bir türlü bitmeyen Karapınar Dönüşümüne dair konularda karşılıklı atışmalar yaşandı.

MURAT ÖZCAN; “BURHAN SAKALLI GİBİ O YERİ ESES’E VERİN”

Mecliste söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Özcan ilk olarak Ihlamurkent’te bulunan ve belediye tarafından bugün kiralama ihalesine çıkılan benzin istasyonuna dair görüşlerini açıklayarak konuşmasına başladı.

AK Partili Murat Özcan, sorular sorduğu konuşmasında; “11’inde daha önce Eskişehirspor’a verilmiş petrol istasyonunun ihalesi var. Burası, Burhan Sakallı zamanında Eskişehirspor’un insiyatifine verilmiş. Yörük sırtından kimsenin kurban kesme niyeti yok. Esesin durumu belli. Es-Es’in de faydalanabileceği bir model ortaya çıkarılmalı. Taraftarın beklentisini söylüyoruz. Takdir sizindir. Öte yandan Burhan Sakallı zamanında bu alanın Eskişehirspor’a verilmesini hukuksuzluk olarak görüyorsunuz. Varsa hukuksuzluk bir açıklama bekliyoruz, neresi hukuksuzluk anlatında bilelim.” ifadelerini kullandı.

Sonrasında sözü belediyenin ihalesini yaptığı Yenikent Pazar yeri projesine getiren Özcan; “Yenikent Projesinde kapalı pazar yeri çok küçük kalmış. Büyük bir market var, büyük ihtimal bununla finans edeceksiniz. Şimdiden yerel bir marketle anlaşmanız konusunda tavsiyede bulunuyoruz.” diye konuştu.

KARAPINAR’I YAPAMAYACAKSANIZ ÇEKİLİN

AK Partili Murat Özcan, konuşmasında daha sonra konuyu bir türlü başlanılamayan Karapınar Projesine getirdi. Başkan Kazım Kurt’un daha önceki söylemlerini hatırlatan Özcan; “Karapınar Projesinde bize belge getirsinler demişsiniz. Biz Odunpazarı sekreteryasını yapacağız demedik. Halk ne istiyorsa onun yetkisini Ankara’dan alacağız dedik. Kazım Bey bunu istiyor Ankara’dan bunu alalım diye bir şey yok. Kimse kafasına göre hareket edemez. Zaten yapmaya niyetinizde yok. Eğer yapmazsanız biz inisiyatifi alır, halkı mağdur etmeyiz. Şu işin adını bir koyalım. Ortada bir protokol var. 2010’da yapılan protokol ile sizin isteğinizle 2014’de yapılan ek protokol bu işin alfabesi. Her şey belli, herkesin yapacağı belli. Bunlar belliyken yok bize yaptırmayacaklar, yok bizi engelleyecekler diyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi? Biz protokole uygun olarak etap 1’i yaptık, 2’yi de yapıyorduk ama Sayın Kurt Toki’yi buradan kovdu. Ben yapacağım dedi. Toki’ye gittiniz, ek protokolle imar planı yapma yetkisi istediniz. Dönüşüm yetkisi istemediniz. Çünkü imar masa başında yapılır. Bir de gider halka anlatıp oy da kazanırsınız. Ya yetkinin tamamını alacaktınız ya da yetkinin tamamını Toki’ye bırakacaktınız biz yapacaktık. Yetki sizde, Toki adım atamaz. Siz imarı doğru yapmamanıza rağmen imar planlarını mahkemeye verilmemesini istedik ve kabul ettiler.  Halkla gidin görüşün sonuca ulaşın. Halk belediye yapsın diyorsa elimizden gelen her şeyi yaparız. Ama halk 8 senede imar planı yapamayan belediye 18 sene daha yapamaz derse verin her şeyi bize, biz bu dönüşümü yapalım. Bundan sonra imar çalışmanız bitsin askıya çıkın halkla görüşün sonra yeniden görüşelim.

PETROL İSTASYONUNUN ESES’E DEVRİ HUKUKA UYGUN DEĞİL

Özcan’ın eleştirilerini ardından söz alan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ihaleye çıkılan Ihlamurkent’le ilgili alanda her şeyi kanunlara uygun şekilde yaptıklarını söyledi.

Sözlerine, “Odunpazarı meclisi konuşuyor, tartışıyor, hesap veriyoruz. Hiçbir farklı ajandamız yok.” diyerek başlayan Kurt, konuyla ilgili şunları söyledi; “Eskişehirspor ile ilgili çok geç kaldık, anlatamadık. Bundan sonra ne olur zaman gösterecek. Ama Eskişehirspor ile bir ihaleyi tartışırsak, hukuka uygun olmayan bir işe başlamış oluruz. Geçmiş zamanda ne olmuş bizi çok ilgilendirmiyor. Adrese teslim ihale konusunu biz bilmeyiz, onu siz bilirsiniz. Bu pozisyona düşmemek için açık ihale yapıyoruz. Çantacılar bizi rezil etmesin istiyoruz. Büyük gelir elde edelim, ettiğimizden Eskişehirspor’a yardım edelim istiyoruz.” dedi.

5 MİLYON KÜÇÜK PARA

Sözlerine devam eden Kurt, daha sonra, “Yasalar açık, bu işin şartlarını taşıyacak insanlara ihale açılır. İstediğimiz peşinat bu işin ciddiyetini ortaya koyar. Peşin istediğimiz 5 milyon Lira bütçemizde küçük bir rakam. Bütçenin içinde 5 milyonun bir hükmü yok. Belediyeyi ayağa kaldırmaz. Tüm denetimlerden zaten alnımızın akıyla çıktık. Müstecirden tahliye taahhüdünü aldık. Sizi bu konuda yanıltmışlar.” şeklinde konuştu.

Yenikent Pazar yeri ile ilgili bütün engellemeleri AK Parti’nin yaptığını söyleyen Kurt, bu konuda “2014’de başladık. Büyükşehir’deki AKP’lilerin reddettiği bir proje. Mahkeme ile kazandığımız bir proje. Yenikent ihalesi şeffaf ve net bir ihale. İhaleyi alan firmayla bizden çok sizin yakınlığınız vardır.” dedi.

GÖLGE ETMEYİN YETER

Özcan’ın Karapınar dönüşümüne dair tespitlerine de yanıt veren Kazım Kurt, konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Karapınar’da bir netleşin. Size mi, vekile mi, il başkanına mı inanacağız? Protokoller gereği Toki’yle çok görüştük. Toki’nin getirdiği planı beğenmediğimiz için imar planı yapmak istedik. Planı yaptıktan sonra uygulama konusunda tereddütlerimiz var. TOKİ, ‘devredeceğim bir yetkim yok’ diyor. Bu konuda net olun. Toki sadece plan değil yapma yetkisini de verecek. Orada halkla görüşmelerimiz devam ediyor. Odunpazarı ekonomik olarak yapacağı işlerin altına girer. Etap 1 de Toki’nin sömürüsü hala devam ediyor. Vatandaş 6 ay sonra ne kadar taksit ödeyeceğini bilmiyor. Biz önümüzdeki günlerde anlaştıklarımızla protokolümüzü yaparız, inşaata başlarız. Toki’nin oradan çekilip vatandaşın istediği müteahhitle anlaşmasını istiyoruz. Biz halkın hizmetindeyiz, orayı biz yaparız yeter ki gölge etmeyin.”