AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu 6 Şubat deprem felaketinin yıldönümünde basına bir sunum yaptı. Aynı zamanda deprem ve kentsel dönüşüm konularında konuşan Nebi Hatipoğlu Eskişehir özelinde de önemli açıklamalar yaptı.

Hatipoğlu açıklamalarında;

"Eskişehir’imizde 1999 Gölcük depreminde dahi yıkım meydana gelmiş ve 33 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 20 Şubat 1956 yılında İlimizde 6.4 şiddetinde bir deprem meydana gelmiştir. Üzerinden fay geçen şehirlerden birisi olan İlimizin her an bu büyüklükte depremi yaşayabileceği ve hiç vakit kaybetmeden gerekli önlemlerin alınarak depreme dayanıklı yapı stokunun oluşturulması gerektiği Uzmanlarca defaten ifade edilmektedir.

Ümit Özdağ Eskişehir'deydi Ümit Özdağ Eskişehir'deydi

Ancak Eskişehir’imiz için Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin geriye dönük 25 yılını değerlendirdiğimizde depreme yönelik Hükümetimizin İlimizde yapmış olduğu konutlar, kamu binaları, hastaneler, okullar, yeşil alanlar (millet bahçesi) ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile 6306 sayılı kanun kapsamında dönüşümünü sağladığı riskli yapılar dışında Belediyelerimizin gözle görülür bir çalışma yapmadığı aşikârdır. Hal böyleyken bırakın tedbir almayı yapmış olduğu revizyon imar planlarıyla merkezde bulunan yeşil alanları konut/ticarete çevirerek yoğunluğu arttırması olası bir depremde kayıpların artmasına neden olacaktır.

Aslında Ülkemizde meydana gelen her deprem sonrası Valiliğimizce ( Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) Belediyelere yönelik yapması gerekenler tekrar tekrar hatırlatılmasına rağmen belediyelerimiz böylesine hayati konuda duyarsız kalmışlardır. Ta ki 6 Şubat depremleri sonrası alelacele mevcut yapıların durumuna yönelik, inşaat mühendisleri odasıyla protokol yaparak 25 yıl bu konuda hiçbir çalışma yapmadıklarını kamuoyuna göstermişlerdir. Ancak günden güne Eskişehir’de ve çevresinde oluşacak depremlere yaklaşırken halen afet riski karşısında nasıl bir strateji izleneceğine dair hiçbir çalışma yoktur. 100.000 nin üzerinde bağımsız konut biriminin 1999 öncesi olduğu ve dönüşüme ihtiyacının olduğu, sadece risk arz eden caddelerde 50.000’ e yakın hemşerimizin yaşadığı gözönüne alınarak acil çözümler üretilmelidir." dedi.

Nebi Hatipoğlu Eskişehir'de acil olarak kentsel dönüşüme girmesi gereken alanları da yaptığı sunumla kamuoyu ile paylaştı.

Sunumda;

"Tepebaşı İlçesinde toplam 18 mahallede çok yüksek ve yüksek sıvılaşma potansiyeli olan alan bulunmakta iken Odunpazarı İlçesinde 4 adet Mahallede söz konusu durum gözlenmektedir. Nüfus açısından baktığımızda Tepebaşı ilçesinde ikamet edenlerin %44’ünün çok yüksek ve yüksek sıvılaşma potansiyelli Mahallelerde olduğu görülmekte olup, bu oran Odunpazarı İlçesi için %15’tir.

TEPEBAŞI: Ertuğrulgazi, Hoşnudiye, Eski Bağlar, Yeni Bağlar, Güllük, Cumhuriye, Mamure, İhsaniye, Mustafa Kemal Paşa, Işıklar, Fatih, Kumlubel, Zafer, Şarhöyük, Şeker, Fevzi Çakmak, Batıkent, Zincirlikuyu

ODUNPAZARI: İstiklal, Kırmızıtoprak, Vişnelik, Sümer yüksek sıvılaşma potansiyeli olan yerleşimler olarak dikkat çekiyor.

Aynı zamanda; Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş, Gündoğdu, Emek, Yenidoğan, Erenköy Mahalleleri ve Küçük Sanayi mevkii gibi bölgelerin belli kısımlarının ise ivedi bir şekilde kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor." ifadeleri ise dikkat çeken detaylar oldu.