Haber: Buğrahan Doğangil

Sakarya Nehri'nin doğduğu yer olan Sakaryabaşı hem Çifteler'in hem de bölgenin can damarlarından biri. İlçede şebeke suyu, içme suyu ve sulama suyu olarak da kullanılan Sakarbaşı kaynağı bugün kuraklık nedeniyle zor bir durumda.

Özellikle ilçe turizmi için çok önemli olan Sakaryabaşı Mesire Alanı'nda yer alan ve halk arasında "Ana Gölet" olarak bilinen devasa havuzda suyun yok denecek kadar az kalması kötü görüntülerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Aynı zamanda Ana Gölet'te yaşanan su krizi "Gökgöz" olarak bilinen doğal yüzme havuzunu ve birçok alanı, canlı türünü negatif etkiliyor.

Sakaryabaşı'nda yaşanan kuraklığın etkileri sadece turizmle ve Ana Gölet çevresinde çıkan kötü görüntüler ile sınırlı kalmıyor. Bu kaynağın suyundan faydalanan ilçe ve bölge halkı birkaç yıl içinde susuz kalma tehdidi ile karşı karşıya.

Özellikle bilinçsiz yapılan tarımsal sulama, iklimde yaşanan değişim, yağışların azalması ve suyun doğru kullanılamaması Sakarbaşı'nı tehdit eden temel unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Çifteler ilçesinde DSİ'den izin alınarak vurulan derin sulama kuyusu sayısının 2.800 civarında olduğu söyleniyor. Bunun yanında 2 yıl içinde açılacak ve ruhsat başvurusu yapılan 2.000 derin kuyu daha olduğu da bölge halkı tarafından dile getiriliyor. Çifteler yanlış ürün deseni ve bilinçsiz sulamanın getirisiyle büyük bir kuraklık ile mücadele ediyor.

Resmi olmayan rakamlara göre geçtiğimiz bir iki yılda, ortalama 8 m3/s debiye sahip olan Sakarbaşı kaynağının debisinin yaz aylarında 6 m3/s hatta 4 m3/s civarlarına düştüğü bilgisi mevcut. Bunun yanında bugün ise Sakarbaşı kaynağının ortalama 2 - 4 m3/s olan debisi sulamanın yoğun olduğu yaz aylarında 1 m3/s'nin bile altına düşüyor. Bu da kaynaktan suyun belirli noktalara taşınamamasına sebep oluyor.

Sakaryabaşı kaynağının suyundan sorumlu olan DSİ ise henüz konuyla ilgili somut bir adım atmış durumda değil.

Başkan Şen: "Çocuklar Ölmesin" Başkan Şen: "Çocuklar Ölmesin"

Kırsal Mahalleler Mağdur

Sakarbaşı suyunun azalmasından yalnızca ilçe merkezi ve çiftçiler etkilenmiyor. Kırsal mahallelerde de büyük sıkıntılar mevcut. Şebeke suyu olarak Sakarbaşı suyunu kullanan birçok kırsal mahalleye boru hatları ile su ulaştırılamıyor. Körhasan, Abbashalimpaşa gibi hane nüfusu yüksek mahallelere ESKİ tankerler ile şebeke suyu ulaştırmak zorunda kalıyor. Bu durum suyun maliyetini artırırken aynı zamanda Çifteler'deki kuraklığın boyutunun ne denli korkunç olduğunu da gözler önüne seriyor. 

Sakarbaşı/Sakaryabaşı için acil önemler alınıp, bir çözüm yolu bulunmaz ise bozkırın ortasındaki vaha ve ilçenin su kaynağı yok olma yolunda ilerliyor.

Editör: Buğrahan Doğangil