Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehirspor’a verdikleri destekten belediye bütçesine, kat artışı planlarından Gündoğdu’daki rant iddialarına, CHP içindeki tartışmalardan Ekrem İmamoğlu’na kadar gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ayşe K. Uçak: Eskişehirspor 3. Lig’e yükseldi. Eskişehirspor’un başarısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

KAZIM KURT: Eskişehirspor, bir yıllık yoğun çabanın ardından profesyonel 3. Lig’e yükseldi. Eskişehirlilerin bir yıllık hayali gerçekleşti. Geçen yıl seçimlerin ardından üç belediye başkanı olarak Eskişehirspor’a destek olmak adına çeşitli toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantılarda bazı önemli kararlar aldık. Belediyeler olarak üzerimize düşeni yaptık. Eskişehirspor’un yeniden bir takım haline gelmesi ve bir üst lige çıkması yönündeki sözümüzü yerine getirmiş olduk.

Ülkeyi yönetenlere itiraz edemeyenler, bize karşı bülbül kesiliyor…

“Üzerimize düşeni yaptık” derken zaman zaman Eskişehirspor yararına yaptığınız festivaller de ‘esnafa zarar veriyor’ denilerek eleştirildi. Bu eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bundan sonraki süreçte de belediyenin desteği festivallerle mi olacak?

Eleştirileri samimi bulmuyorum. Eskişehirspor adına yapılan bu desteğin ya o eleştirilenler tarafından karşılanması gerekir, ya da buna katlanılması gerekiyor. Hem yardım etmeyeceksiniz hem de yardıma da karşı çıkacaksınız. Ne adına karşı çıkacaksınız? Kendi üyelerinizin ekonomik sıkıntıları festivale bağlayarak sorun çözdüğünüzü iddia edeceksiniz. Bu doğru değil. Türkiye kötü yönetildiği için esnafın ve tüccarın ekonomisi bozuk. Yoksa festival yapıldığı için değil. Oda başkanlarının, Türkiye’nin kötü yönetilmesine itiraz etmesi gerekiyor. Oraya sesleri çıkmıyor, ağızları açılmıyor. Kazım Kurt yapınca hepsi kahraman ve bülbül kesiliyor. Samimi bulmuyorum. Önümüzdeki yıl bize bir görev düşer mi, onu bilemiyorum. Yeni sezonda Eskişehirspor’un konumu ne olacak, bizden bir beklentileri olacak mı? Bakıp, ona göre değerlendiririz.

Kaç tane festival düzenlendi? Bugüne kadar Eskişehirspor’a aktarılan tutar nedir?

Bugüne kadar 7-8 tane festival düzenledi. Bir tanesi devam ediyor. Bir festival daha düzenlenecek. Rakam vermeyeyim. Bunu Eskişehirspor yöneticileri söylesin.

Kritik Maç Öncesi Eskişehir’de Salon Krizi: Taraflar EHA'ya Konuştu!
Kritik Maç Öncesi Eskişehir’de Salon Krizi: Taraflar EHA'ya Konuştu!
İçeriği Görüntüle

Faiz yükünden kurtulmak için oteli satışa çıkardık

Belediyeler borçlarıyla da gündemde… Geçtiğimiz meclis toplantısında mülkiyeti size ait olan bir otelin satışını gündeme aldığını gördük. Odunpazarı Belediyesi’nin mali durumu nedir? Yatırımların önünde mali açıdan bir engel var mı?

Odunpazarı Belediyesi’nin mali durumu kendi kendisine yeten bir durumdadır. Sigortaya borçlarımız yapılandırılmış durumda. 36 ay vadeli borçlarla karşı karşıyayız. Ancak faiz oranı çok yüksek… Faizden kurtulmak için oteli satıp borcumuzu kapatmak istiyoruz. Otelin bize aylık kira geliri 30 bin TL. 2039’a kadar yıllık kira artışı yüzde 3. 2039’a kadar biz buradan 1,5-2 milyon gelir elde edeceğiz. Oteli satıp borçlarımızı kapatmak istiyoruz. Belediyemizin 500 bin TL borcu var. Bunu da oteli satarak karşılamayı hayal ediyoruz.

Yeni yatırımlar tasarruf genelgesi ve ekonomik krize takıldı

Gündeminizde yeni yatırımlar var mı?

Şuanda yeni yatırım iki nedenle yok. Elbette hayalimizde projelerimiz var ama bu yıl gerçekleştirme şansımızın olacağını sanmıyorum. Birincisi Cumhurbaşkanının ilan ettiği ve CHP’li belediyeler açısından sıkı takip ettikleri bir tasarruf genelgesi var. Tasarruf Genelgesi’nde ‘kamulaştırma yapma’, ‘arazi kiralama’, ‘yeni inşaat yapma’, ‘kreş yapma’ gibi birçok konuta net kısıtlamalar var. O nedenle yapamıyoruz. İkincisi, ekonomi çok kötü… Türkiye ekonomisi iyi yönetilemiyor. Yatırımcılar, yatırım yapmaktan kaçıyor. Bu yıl planladığımız Kalkanlı Köyü’nde Pancar Kooperatifiyle birlikte Mısır Kurutma Tesisi ve Yem Fabrikası projemiz var. Tamamen ilgili kooperatifin yapacağı yatırım güvencesine bağlı. O nedenle biz belediye kesesinden para harcamadan yatırım yapabilirsek yaparız. Elimizdeki mevcut para sadece personel giderine ve günlük rutin işlere yeter. Ayağımızı yorgana göre uzatıp, frenleyeceğiz.

Dört mahallede iki katlık imar, dört kata çıkıyor

Eskişehir’in birçok mahallesinde kat artışı talebi var. Sizin de gündeminiz. Odunpazarı bölgesinde hangi mahallerde kat artışı yapılacak? Çalışmalar ne durumda?

Odunpazarı Belediyesi’nin sınırları içerisinde Erenköy, Huzur, Çankaya ve Alanönü’nün bir kısmı ihtiyaç hissediyor. Acil olarak onu planladık. Kat artışı konusunda başka faktörler vardı, onun için olmamıştı. Planlamayı yaptık. İki kata imarlı alanları dört kata çıkarıyoruz. Halkımızın beklentisi karşılandı. Hem sivil toplum örgütleriyle hem muhtarlarla, hem de halkla çeşitli toplantılar yaparak bu toplantıya geldik. Konu Meclis Komisyonumuzda… Perşembe günü yapılacak meclis toplantısında geçecek. Bu planları inceleyen teknik insanlar bize olumlu not verdi. Ancak karşı çıkan bir grup da var. ‘Az oldu’, ‘daha çok verilmesi gerekirdi’ diyorlar. ‘Daha çok verilmesi gerekirdi’ diyenlerin, gerekçeleri şehircilik ya da planlama ile ilgili değil. İnşaat maliyetleriyle ilgilidir. Demirin fiyatı artarken sesi çıkmıyor Gazi Çelik’in (Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı), çimentonun fiyatı artarken sesi çıkmıyor, biz kat artışı yaparken ‘az yaptınız’ diyor. Bozuk ekonomiyi, kötü yönetilen ekonomiyi kat artırarak kurtaramazsınız. Kat artırdıkça şehirleşme bozulur. O nedenle bunları biraz çalışmaları, çalışarak konuşmaları gerekiyor. Esnaf Odası, Ticaret Odası öyle bakıyor. Öyle değil… Şehirleşme belli bir planlama ile olur. O planlamaya uygun işi biz yaptık. Plancılar Odası, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, müttehit olan uygulamacılar bizim yaptığımızın ‘yeterli olduğunu’ söylüyor. Bizim yaptığımızın ‘yeterli olmadığını’ söyleyenler Emlak Komisyoncuları ya da gayrimenkul yatırımcıları. ‘Maliyetleri kurtarmaz’ diyorlar. Demirin fiyatını baksınlar, çimentonun fiyatını düşürsünler. Kat yükseltilerek çözülmez. Odunpazarı Belediyesi’ni eleştirmek çok kolay. Çünkü biz demokratız. Bizi eleştirene saygı duyuyoruz. Oda başkanları hükümeti eleştirsin. Demirin, çimentonun, mazotun fiyatını artıranı eleştirsinler. O zaman belki piyasa biraz düzelir.

Gündoğdu’da 10 yıldır aynı sözler, hiçbir adım yok

AK Parti Milletvekili Nebi Hatipoğlu, bakanlığın sorumluluğunda olan Gündoğdu ve Küçük Sanayi’de bazı gelişmelerin olduğunu duyurdu. Umutlanmalı mıyız? Sizce iktidar burada bir dönüşüm başlatır mı?

10 senedir bekliyoruz, başlatmadı. İnşallah bundan sonra başlatır. Sanmıyorum… Çünkü doğruyu söylemiyor, ezbere konuşuyorlar. Her seferinde aynı şeyleri söylüyorlar. Hani yetki, Odunpazarı Belediyesi’ndeydi. Bakanlık kendi yetkisini şimdi kullanmaya karar vermiş. İnşallah doğrudur. Biz yazdığımız yazılara aldığımız yanıtlarda bunu görmüyoruz. Milletvekilimiz İbrahim Arslan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına “Gündoğdu ve Sanayi Çarşısı” ile ilgili soru sordu. İki sayfa cevap geldi. Gelen cevapta sadece hikaye anlatılmış. Kanunun, mevzuatın hükümleri yazılmış ve son paragrafta ‘hal ve vaziyet böyledir’ denilip, bırakılmış. ‘Yapacağız, şöyle bir hamlemiz ya da çalışmamız var’ diye bir cevap yok. Nebi Bey ne göre böyle dedi, zamanla göreceğiz.

TMSF’nin elinde olan Gündoğdu’daki o araziyi kim satın aldı?

Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm alanı ilan ettiği Gündoğdu-3’ün alanıyla ilgili ciddi iddialarınız oldu. AK Partililere, bu alanın TMSF’den kimin tarafından satın alındığını sorgulayın çağrısında bulundunuz. Burasını TMSF’den kim satın aldı? Neyi ima etmeye çalıştınız?

Ben bir şey ima etmek istemedim. Doğrudan söyledim. Gündoğdu-3 TMSF denetiminde bir bölgeydi. TMSF, yıllardır almak isteyenlere satmadı. 2023’teki seçimden sonra burası el değiştirdi. Eskişehir’imizin saygın bir politikacısı burayı TMSF’den devraldı. İnşaat yapacak, proje hazırlıyor. İnşallah parayı kazanır, oraya güzel bir proje yapar. AK Partililerin şunu sorgulaması gerekiyor: Gündoğdu-1 ve Gündoğdu-2’yi belediye yapmadı ya da yapamadı diyelim. Gündoğdu-3’ü TMSF niye yaptırmadı? Niye isteyen olduğu halde vermedi ya da satmadı da şimdi sattı? O kişiye sattı… Bunu sorgulamaları lazım…Bunu sorguladıkları zaman Türkiye’deki politika ve rant meselesinin ne kadar iç içe girdiği ortaya çıkar. Eskişehirliler de bunu yakında öğrenir.

Kimsenin bireysel beklentisini öne çıkarma hakkı yok

CHP Odunpazarı İlçe Örgütü’nde uzun süredir bir huzursuzluk var. En son iki yönetim kurulu üyesi ilçe başkanına tepki göstererek istifa etti. Size gelen şikayetler var mı? Bir müdahaleniz olacak?

Belediye başkanının parti yönetimine müdahalesi söz konusu olmaz. İstifaları duymadım, nedenini bilmiyorum. Odunpazarı ilçemiz düzgün bir siyasi çalışma içerisinde. Yoğun bir biçimde mahalleleri geziyor, imza kampanyasına destek olmaya çalışıyor. Odunpazarı ilçesi üzerinden Eskişehir’de politika yapmaya çalışan bazı arkadaşlarımız da kendine göre bir çalışma içerisine girebilir. Buna bir şey diyemem. Cumhuriyet Halk Partisi’nin parti içi yarışlarla uğraşacak zamanı yok. Şuanda hedef bellidir. Partimize karşı ciddi bir saldırı vardır. Esas olan bu saldırıyı püskürtmek ve bu saldırının içinde partiyi dimdik ayakta kurtarmaktır. Kimsenin bireysel beklentisini öne çıkarma hakkı yoktur. Parti bir karar vermiştir. 1,5 milyon üye 15 milyon gönüllü dayanışmacı Ekrem İmamoğlu’nu aday olarak belirlemiştir. Parti Meclisi’de bunu resmileştirmiştir. Partinin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’dur. AKP ve Sayın Cumhurbaşkanı bunu gördüğü için Ekrem İmamoğlu tutuklanmıştır. Amacımız Ekrem İmamoğlu’nu bir an önce dışarı çıkarıp, sandığı da bir an önce önümüze getirmektir. Erken seçim ve adayımızı yanımızda istiyoruz. Alanları doldurmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin her yerinde bu mücadele olurken, Odunpazarı’nda il kongresi, ilçe kongresi, ilçe yöneticisi ‘Ali mi olsun, Veli mi olsun’ kavgası lüzumsuz bir kavgadır.

CHP, daha önceki il kongrelerinde seçilen il başkanlarını tanımayanlar yüzünden bu kavgaya düştü…

Kazım Kurt, her kongrede aday çıkartır. Son kongrede çıkardığınız adaya karşı Talat Yalaz seçimi kazandı. Kongre sonrası Talat Yalaz ile iyi ilişkiler yürüttünüz. Önümüzdeki kongrede Yalaz tekrar aday olursa, karşısına başka bir aday çıkartır mısınız?

İl Başkanı kim seçildiyse, benim başkanımdır. İlçe başkanı kim seçildiyse, benim başkanımdır. Beni desteklediğim aday olmuş ya da olmamış bunun bir önemi yok. Cumhuriyet Halk Partisi, daha önceki il kongrelerinde seçilen il başkanlarını tanımayanlar yüzünden bu kavgaya düştü. İl Başkanını, ‘Odunpazarı il başkanı’ diye ilan edenler, randevu vermediler. İki yıl, üç yıl, beş yıl… Parti ile bağ böyle olmaz. Talat Yalaz seçilmiştir, ilk kutlayan Kazım Kurt’tur. ‘Emrindeyim’ demişimdir. İl Başkanın verdiği bütün görevleri yerine getiririm. Herkes böyle yapmalıdır. Bizim partide kendileri aslan zannedenler ‘Kazım’ın adayı ben gelmem’, ‘Ahmet adayı ben gelmem’ diyor. Böyle particilik olmaz. Bunları bitireceğiz. Particiliği böyle anlayanların Cumhuriyet Halk Partisi’nde yeri yoktur. Cumhuriyet Halk Partisi bir bütündür. Herkesindir… Örgütüyle birlikte bir aradadır. Bunun içinde birbirini seven olur, sevmeyen olur. Bunlar hiç önemli. Biz bir programa ve tüzüğe imza atmışız. Üstüne de ‘Biz birbirimizle bu çerçevede yoldaşız’ demişiz. Demek ki düşüncelerimizin yüzde 90’ı birbirine benziyor. Yüzde 90 varken, yüzde 10’un içindeki kavga Kazım Kurt’un işi değil. Benim böyle ufak işlerle muhatap olacak zamanım yok. Biz Türkiye’yi kurtaracağız. ‘Talat Yalaz, Kazım’a yakın oldu…’ Niye Kazım’a karşı olsun. Böyle bir politika var mı? Böyle bir particilik var mı? Kim seçildiyse bizim dostumuzdur, başkanımızdır, arkadaşımızdır. Birlikte çalışacağız ve birlikte yöneteceğiz. O aynı hastalık şimdi Odunpazarı ilçeyi yemeye çalışıyor. Böyle bir yaklaşımda ben yokum. Benim particilik anlayışımda yok. ‘Benim adamım’ yok. Ben partiliyim. Partili olan herkes benimle birlikte çalışabilir. Talat Bey ile de iki yıldır çalışıyoruz, hiçbir sıkıntı yok. Partide bütünlük böyle sağlanır. Bunu sağlayan da Kazım Kurt’tur. Ben diğerleri gibi davransaydım, ‘Sen Tepebaşı’nın il başkanı’ deseydim böyle olmazdı.