Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir'deki öğrencilerin toplu taşımada avantajlı bir şekilde seyahat etmesi için aylık, sınırsız 250 TL'ye abonman kart uygulaması başlattı.

Lakin bu uygulama duyurulduktan kısa bir süre sonra bazı kesimler tarafından fiyatı nedeniyle sert şekilde eleştirilmeye başladı. 31 Mart Yerel Seçimleri'nde mevcut Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'nin en önemli rakibi Nebi Hatipoğlu ise bu uygulamayı sadece fiyatı nedeniyle yumuşak bir şekilde eleştirdi ve EBB'yi tebrik de etti. Ümit Özdağ'ın Başdanışmanı Oğuz Beki de fiyat nedeniyle uygulamayı yumuşak şekilde eleştirenler arasında yer alıyor.

Ben ve benim gibi birçok isim ise 250 TL fiyatın makul olduğunu düşünüyor ve uygulamayı başarılı buluyor. Hal böyle olunca konu birkaç gündür Eskişehir gündeminden düşmüyor. Ben kendi adıma bu konuda sosyal medya üzerinde gerekenleri yazdığımı düşünüyordum. Konuyu uzatma niyetim de yoktu. Ancak Nebi Hatipoğlu ve Oğuz Beki gibi isimlerden fiyat eleştirisi gelince konuyu detaylıca kaleme almak istedim. Yoksa, sosyal medya trolleri düz mantık ile her şeyi eleştiriyor, onlara cevap vermekle bu özel günde, bu konuyla gündemi meşgul etmek istemezdim.

Biliyorsunuz bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ve Türk milletinin kurtuluş mücadelesi için çok özel bir gün. 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş meşalesini yaktığı günün yıl dönümünü kutluyoruz. Asıl konumuza geçmeden önce başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması için tüm fedakarlıkların altına imza atan bu milletin yüce evlatlarını, atalarımızı saygı ve minnetle anmak istiyorum.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!

Şimdi tekrar gelelim 'Öğrenci Abonmanı' meselesine...

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu ve Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ'ın Başdanışmanı Sevgili Oğuz Beki fiyatları eleştirince ben de durumu biraz sizlere izah edeyim diyorum. Özellikle, aramızdaki samimiyete dayanarak Oğuz Abi diyorum, Oğuz Beki'nin benim bu konuyla ilgili attığım tweet'in altına "250 TL finalde gençlerimiz için çok para." şeklinde attığı yorum üzerinden ilerleyerek bu konuyu anlatmak istiyorum. Oğuz Abi'ye de buradan sevgi ve saygılarımı gönderiyorum...

Şimdi, 250 TL diğer şehirlere bakıldığında öğrenci abonman ücreti olarak çok gibi görünebiliyor. Ancak bu para günümüzde; ortalama bir ev yemeği restoranında bir öğle menüsü, bir ortalama et yemeği, iki adet zurna tavuk döner, Adalar'da bir kafede 10 bardak çay parasına tekabül ediyor. Yani, aslında pahalı olan abonman değil. Maalesef Türkiye'de hayat çok pahalı. Bu benim abonman pahalı değile yönelik ilk savım.

Gelelim ikinci savıma... Elbette 250 TL verecek durumu olmayan öğrenciler de olabilir. Fakat bu durumun müsebbibi de EBB değil. Tamamen merkezi hükümet. Bu denli yüksek rakamlı paralar hayatımızdayken bir öğrenci 250 TL veremiyorsa ve öğrenciler bu durumdaysa suçlu olan hayat pahalılığına neden olan hükümettir.

Üçüncü savım ise tamamen ESTRAM A.Ş.'nin durumu üzerinden bir açıklama şeklinde olacak. EBB Meclisi'nde ESTRAM A.Ş., Türkiye'nin hemen her büyük şehrinde olduğu gibi yıllık faaliyetlerinde zarar açıkladı. Bu toplu taşıma hizmeti veren her belediye şirketinde görülen bir durum. ESTRAM 2023 yılında -107.259.952,16 TL zarar açıkladı. Bunun da en büyük nedenleri; genel giderlerin ülkenin kötü ekonomik durumu nedeniyle artması, ESTRAM'ın 2023 yılında taşıdığı 44.553.626 yolcunun 14.566.274 kadarının indirimli Eskart ile taşınması ve 9-10 milyon civarında bir yolcunun ise toplu taşımaya ücretsiz binmesi olduğu faaliyet raporlarında açık şekilde ortada.

Durum böyle olunca Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, ESTRAM A.Ş.'ye ekstra bütçe aktarılmasını Mayıs Ayı EBB Meclisi 2. Oturum'da gündeme getirdi. AK Parti Üyeleri bu zarar miktarını çok buldukları için ESTRAM A.Ş.'ye ek bütçe aktarılmasını reddetti. Hatta bu konu kuru bir ret ile geçiştirilmedi, ciddi eleştiriler yapıldı. Bu ret kararına rağmen meclis çoğunluğu CHP'de olunca ek kaynak aktarımı meclisten oy çoğunluğuyla geçti.

Şimdi AK Parti cephesinden, bazı kesimlerden "Abonman 50 TL" olmalı gibi sert eleştiriler geliyor. Peki, EBB 50 TL yaptı diyelim. ESTRAM A.Ş. 2024 yılı sonunda bu sebeplerden ötürü inanılmaz bir zarar açıklayacak. Bu defa AK Partililer diyecek ki bu şirket neden bu kadar zarar etti. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? EBB elindeki imkanlar nedeniyle bu fiyatı öğrencilere sunabiliyor besbelli. Bu nedenle de eleştirmek yerine iyi olana destek olmak bence doğru olan yol. Ayrıca sadece AK Parti üyeleri zararı eleştirir kaygısı da değil EBB'deki. Zarar sürdürülebilir seviyede kalmazsa ESTRAM A.Ş. ciddi şekilde zor duruma girer. Bu nedenle öğrenciler düşünülürken şirketin devamlılığı ve halka kesintisiz, sağlıklı ulaşımın sağlanması da esas tutuluyor. Bunda anlaşılmayacak hiçbir durum yok.

Son savım ise şu konu üzerinden olacak; bir kısım sosyal medya hesapları diyor ki, "20 x 15 TL" = 300 TL, bir öğrencinin aylık Eskart masrafı. İndirim sadece 50 TL mi? Şimdi Eskart'a zam gelmesi kaçınılmaz. Bu gidiş-geliş 15 TL yakında zamlanacak bu bir. Sonra bu öğrenciler sadece hafta içi bir kez okula gidip-gelirken mi toplu taşıma kullanacak? Bu nasıl bir düz mantık? Sınırsız kart bu... İsteyen istediği yere, sınırsızca seyahat edebilecek. Üstelik baykuş uygulaması da olacak ve gece öğrenci çarşıdan Bağlar'a yürümeyecek. Ya da çarşıdan Büyükdere'ye... Binecek otobüsüne, tramvayına evine gidecek. Pazar günü Odunpazarı'na gidecek, Sazova'ya gidecek. Dershaneye, kursa gidecek...

Yani, 250 TL'yi hiç gözümüzde büyütmeyelim. Bu başarılı uygulama için Büyükşehir'i tebrik edelim. Kazanan Eskişehir ve öğrencilerimiz olsun.

Herkese sevgiler, saygılar...