2024 yerel seçimlerinde, Eskişehir’de yarışa girecek belediye başkan adayları arasında en rahat isim Ahmet Ataç görünüyor.

Evet, yalnızca CHP’yi kastederek söylemiyorum. 2024 yerel seçimlerinde, Eskişehir’de zafere en yakın ismin mevcut Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Ahmet Ataç olduğunu düşünüyorum. Bir dönem Tacettin Sarıoğlu’na seçim kaybetmesine karşın uzun yıllardır Tepebaşı’na tabiri caizse ambargo koyan Ataç bu seçimin de en rahat ismi olarak ön plana çıkıyor. Ahmet Ataç’ın özellikle son iki dönemde yarattığı oy farkının bir mucize olmadıkça kapanması pek mümkün görünmüyor.

2014 yerel seçimlerinde AK Parti adayı Orhan Soydaş’a 21.000 oy civarı fark atan bu farkı 2019 yerel seçimlerinde yine AK Parti adayı Hasan Tuç’a karşı 34.000 seviyesine çeken Ataç oluşturduğu bu yenilmez armadayı bu seçimde de korumaya çok yakın.

2019 yılından bu yana Tepebaşı nüfusu artmış olsa da bu artan nüfusun oy dağılımını, 2019 seçim sonuçları üzerine eşit dağıttığımızda Ataç yüzdesel olarak Hasan Tuç’a attığı farkı kağıt üzerinde koruyarak 2024 yerel seçimlerine giriyor.

2024’te karşısında kesinlikle Hasan Tuç’tan daha dişli bir aday olan, Sivrihisar’a başkan olduğu dönemlerde büyük katkı sağlayan Hamid Yüzügüllü var. Lakin Ataç’ın karşısındaki adayın kim olduğu halk nezdinde pek fark etmiyor. Yüzügüllü Sivrihisar’da çok iyi bir belediyeci imajı çizse de Tepebaşı’nda çok iyi bir belediyeci imajını yıllardır çizen ve halka güven veren Ataç’ı devirmek için çok ekstra şeyler yapmalı. Bakın vaat etmeli de demiyorum. Somut adımları atacağına dair net projeleri detaylıca anlatmaya başlamalı ki rekabette iddialı olabilsin. Gerçekçi, ayakları yere basan, Tepebaşı’nı şu anki durumundan iyi manada öteye taşıyabilecek icraatları Hamid Yüzügüllü net şekilde ortaya koyamaz ise Ataç yine çok rahat bir seçim geçirmek üzere diyebilirim.

Seçime 20 gün civarında bir süre kala Yüzügüllü’nün Tepebaşı’nda 5 yıllık süreçte yapmak istedikleri, açıkladığı vaatlere bakarsak, Ahmet Ataç’ın bugüne kadar yaptıkları ve bir 5 yıl daha yapacakları ile neredeyse bire bir örtüşüyor. Yüzügüllü Ataç’a yalnızca altyapı, yollar ve çöp toplama faaliyetleri gibi yerlerden üstünlük sağlayabilecek söylemler ile fark yaratmaya çalışıyor. Ancak bunlar Tepebaşı’nda seçim kazanmaya kesinlikle yetmez.

Bu arada Hamid Yüzügüllü’nün iskambil tabiriyle eli fena olmasa da karşısında eli çok iyi olan bir Ataç ile karşı karşıya gelmesi tamamen siyasi bir şanssızlık. Aynı zamanda Yüzügüllü’nün pek de tanımadığı, tanınmadığı Tepebaşı’nda seçime girmesi de handikap. Hamid Yüzügüllü farklı bir aday ile yarışta olsaydı kendisi için çok daha iyi şeyler söyleyebilirdim. Yüzügüllü’nün dezavantajı Ataç’ın hemen Tepebaşı’nda birçok şeyi zaten yapmış olması ve oldukça iyi projelerin altına imza atmış olması diyebilirim. Eksik kalan kısımları tamamlaması içinse Tepebaşı halkının Ataç yerine yetkiyi Yüzügüllü’ye vermesi çok da yakın bir ihtimal değil. Sağlam temelli bir binayı tamamlamak için müteahhit değişikliğine halkın gideceğini sanmıyorum. Bu da tekrar tekrar söylediğim gibi mevcut Başkan Ahmet Ataç’ı seçim yarışında bir hayli öne çıkarıyor ve rahatlatıyor.

Ayrıca Tepebaşı’nda Odunpazarı’nda veya Büyükşehir’de olduğu gibi Zafer Partisi, İYİ Parti gibi siyasi partilerin adaylarının çok göz önünde isimler olmaması da mevcut koltuğun sahibi Ataç’a fayda sağlıyor. Bir de bunun üzerine Tepebaşı’nın demografik olarak CHP tabanına daha yatkın bir seçmen yapısına sahip olması da Ahmet Ataç’ı ön plana çıkarıyor. Tabii Yüzügüllü'nün Belediye Meclis Üyesi aday listesinde, seçilecek sıralarda kadın aday olmaması da bir başka handikap.

İşin özeti nereden bakarsak bakalım Ahmet Ataç, Tepebaşı yarışında çok önde görünüyor. Hatta ve hatta Eskişehir’de kazanmaya en yakın aday görüntüsünde olan isim de halkın tabiri ile “Ahmet Abi”. Bu görünümde diğer adaylara şanstan çok daha fazlası gerekiyor. Herkese bu yarışta bol şans diliyorum.

Saygılar, sevgiler ve iyi hafta sonları dileklerimle…