2024 yerel seçimlerine 20 gün kala başlayan Ramazan ayı, bu yarıştaki adayların stratejilerini ve programlarını da bir hayli etkileyecek.

Müslüman alemi için özel bir dönem olan Ramazan ayı, bugün itibariyle başladı. 31 Mart yerel seçimlerine giderken, seçime kalan 20 günlük periyotta, başkan adaylarının kıyasıya yarışında Ramazan'ın etkisini net şekilde göreceğiz. Bu durum zaten bu seçim dönemine özel bir durum da değil. Seçim yarışı ne zaman Ramazan ayına denk düşse adayların seçim mesaisine Ramazan etkisi net şekilde yansıyor.

Toplumun büyük kısmı için çok kutsal ve özel olan Ramazan, aynı zamanda siyasi adaylar için de farklı bir seçim kampanyası fırsatı oluşturuyor. İddialı olsun olmasın her aday, kendi bütçesi ve çalışma kapasitesi dahilinde Ramazan ayına özel seçim çalışmaları yapıyor ve yapmaya da devam edecek.

Bu seçim döneminde, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının ve merkez ilçe başkan adaylarının Ramazan için çok daha fazla proje üreteceğini düşünüyorum. Elbette kırsal ilçelerde de bu kutsal aya yönelik faaliyetler olacaktır ancak; kısıtlı bütçeler ile yarışan ilçe adaylarının Ramazan faaliyetleri ildeki kadar yoğun olmayacaktır. İlçelerde dikkat çeken bir çalışma olursa onları da özel olarak değerlendirmek ve seçime etkisini o ilçenin dinamiklerine göre gözlemlemek gerek.

Edindiğim bilgiler ve geçmiş izlenimlerime göre büyükşehirde ve merkez ilçelerde en yoğun Ramazan programı yapacak adaylar AK Parti ve CHP adayları olacak gibi görünüyor. İYİ Partili Melih Aydın belki bu adaylar arasına dahil olabilir. Onun dışında ise diğer adaylar ve siyasi partiler Ramazan ayı için orta ve küçük ölçekli projelere imza atmaya hazırlanıyor diyebilirim.

AK Parti'de Büyükşehir Adayı Nebi Bey'in Ramazan ayını iyi değerlendirmek isteyeceğini düşünüyorum. AK Parti tabanını göz önüne aldığımızda Nebi Bey Ramazan dönemini kendisine avantaj oluşturacak şekilde geçirmek zorunda da görünüyor. Öte yandan elbette CHP adayı Ayşe Hanım da Ramazan etkisini göz ardı edemeyecek bir pozisyonda. Seçimi kazanma yarışında Ayşe Ünlüce'nin izleyeceği Ramazan stratejisi de etkili olacak. Bu iki ciddi adayın Ramazan'a ne kadar bütçe ayırabilecekleri de yine belirleyici bir etken olacak.

Merkez ilçelerde zaten Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kurt bu işlerde tecrübeli. Her zaman izledikleri Ramazan programlarını izleyecek ve bütçeleri dahilinde Ramazan'ı iyi değerlendirmek isteyecekler. İlçelerden tecrübeli olan Yüzügüllü ve Alp de elbette yine Ramazan'da başarılı bir strateji izleyerek bence geride oldukları yarışı lehlerine çevirmeye çalışacaklar.

Açık konuşmak gerekirse, maalesef ülkemizde oluşan derin yoksulluk ve git gide büyüyen yoksul kesim üzerinde yardım kampanyaları etkili oluyor. Ramazan'da yapılan yardımların, verilen iftarların etkisi ise bir kat daha fazla diyebilirim. Bu sebeple adayların Ramazan yatırımları oylarını artırmaları için büyük fırsat. Kimse bu dönemi zayıf geçirmek istemeyecek. Son 20 günde seçim rekabetine Ramazan etkisini gözleyeceğiz.

Tabii ki bir de kısmın insani ve dini boyutu var. Adaylar ve başkanlar bu yardımları, etkinlikleri ve diğer tüm Ramazan organizasyonunu sadece oy kaygısı için yapmayacak. İnsanların birbirine yardımı çok daha fazla önemsediği bu kutsal ayda yapılacak her hamle insani olarak da o adaya bir mutluluk aşılayacak ve moral, motivasyon katacaktır. Ülkemizde Ramazan'da belediyelerin ve adayların organizasyon yapma durumu uzun yıllardır bir ritüele dönüştüğü için de vatandaş bu organizasyonlara alışmış durumda ve beklenti içinde. Bu beklentiyi karşılamak üstüne basarak söylediğim gibi sandığı yansıyacaktır.

Hangi adayın kendisine Ramazan'da artı yazacak işlere imza attığını, bu konudaki görüşlerimi de faaliyetler ilerledikçe, önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağım.

Herkese saygılar, sevgiler ve iyi haftalar diliyorum. Müslüman aleminin de Ramazan ayını kutluyorum.