Sevgili dostlar, özel işlerim için Ankara’ya gittiğimde genel merkezdeki bazı dostlarımla da görüşme fırsatı buldum. Eskişehir ve genel siyaset üzerine birbirimizle bilgi alışverişi yaparken bir dostum ağzından il-ilçe kongre seçimleriyle alakalı bazı şeyler kaçırdı. Sıkıştırdığım zaman haziran ayında seçim sürecinin başlayacağını, bir sene daha uzatma fikrinden vazgeçildiğini söyledi.

Açıkçası beni şaşırtan bir durum oldu bu. Bildiğim kadarıyla Özgür Özel’in il başkanlarıyla arasının çok iyi olduğunu, hatta 60 kadar il başkanına kurultay sürecinde milletvekilliği sözü verdiğini duymuştum.

Bunu iki şekilde yorumluyorum.

Birincisi, Özgür Özel’in dengelerinin değiştiği ve Kasım ayında yapılacağını düşündüğüm kurultayda tamamen güçlü bir şekilde partideki konumunu sağlamlaştırmak istemesi. Bu fikir Özel’in bazı il başkanların performanslarından rahatsız olduğu ya da güvenmediği düşüncesini yaratmakta bende. Belli ki talep edilen erken seçim için daha savaşçı, mücadeleci bir il yönetimi istiyor. Tabi bu durum muhtemelen il başkanlarında rahatsızlık yaratacaktır, çünkü çoğunun yeni bir seçim istediğini düşünmüyorum. Çünkü yeni bir seçim demek örgütte yaratılan birlik ortamının bozulması, ciddi savaşların çıkması ve kutuplaşmak demektir. Son seçimlerde birinci parti olan CHP’ye örgütteki güç odaklarının talebi daha da iştahlı olacaktır.

İkincisi, Özgür Özel’in verdiği iddia edilen milletvekilliği sözü için mevcut başkanların yönetimini istifaya göre tasarlama şansı vermesi. Talep edildiği gibi bir erken seçim olursa mevcut il başkanlarının yerini bırakacağı bir kişi olmadığını çoğu şehirde duyuyorum. Bu şekilde yapılacak olan bir kongreyle mevcut il başkanları milletvekilliği için istifa ettiğinde yerlerini bırakacağı kişileri de yönetime alarak, yeni kongre sürecine ve kavgaya mahal vermeden temiz bir geçişle kavgasız bir erken seçim süreci yürütecekler. Bakıldığı zaman bu CHP için daha ağrısız bir süreç gibi duruyor.

Gelelim Eskişehir’e, görünen net bir şey var ki Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar’ın bu sürecin içinde artık olmayacağı. Biraz araştırdığımda kendisinin artık yıprandığını ve aday olmak istemediğini duydum. Bu süreçle birlikte 6-7 adayın çıkacağını düşünüyorum. Basın ve yönetimindeki kişiler tarafından oldukça yıpratılan Çınar, son zamanlarını yaşamakta.
En sıkıntılı sürecin il başkanlığı seçiminde yaşanacağını düşünüyorum. Malumunuz eski bir bürokratın uzun süredir bu pozisyon için çalıştığını tüm şehir biliyor. Örgüt üzerindeki gücüyle bilinen Şenol Durur’un başarılı bir il başkanlığı süreci geçiren ve Ayşe Ünlüce’nin tam desteğini alan Talat Yalaz’a karşı vereceği bir mücadele parti için heyecanlı ve bir o kadar da kanlı olacağını düşünüyorum. Talat Yalaz’ın Özgür Özel nezdindeki değerini bilen biri olarak Yalaz’ı bir adım önde görüyorum, ama son seçimde “underdog” olarak tanımlanan ve Kazım Kurt’un adayı olan Figen Kahya’ya karşı aldığı galibiyeti de atlamamak gerekiyor. CHP bir kurultay partisidir, dengeler kısa süre içerisinde değişebilir, dikkatli olmakta fayda var.

Sona gelirken, eğer ikinci seçenek olursa da Yalaz’ın yeni yönetimine aday göstereceği kişilere bakmakta fayda var. Muhtemelen milletvekilliği adaylığı için istifa ettiğinde yerine geçecek kişi o yönetime yeni katılacak biri olacaktır. Ben o kişinin kim olduğunu az çok tahmin edebiliyorum ama şimdi açıklamak için biraz erken.
Her türlü sonuçta demokrasinin ve liyakatin kazanacağı bir süreç diliyorum CHP’ye. Benim bu yazımla kongre sürecini öğrenenler çalışmaya başlasalar iyi ederler çünkü yakın zamanda süreç başlatılacak.