2020 yılında durdurulmuştu

Porsuk’un kaynak çıkışında içinde bulunduğu Murat Dağı’nda altın arama çalışmaları için geçmişte ÇED başvurusu yapan ve ESÇEVDER ile Demokratik Kitle Örgütlerinin, Kent Konseyi ile belediyelerin de aralarında bulunduğu heyetin başvurusu ile Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. ESÇEVDER Yönetim Kurulu üyesi Özgür Özden Öngel yaptığı açıklamada aynı şirketin yeni bir ÇED başvurusu yaptığını açıkladı.

10 şehir susuz kalacak

Murat Dağı’nın Türkiye’nin en önemli su rezervlerinden birini oluşturduğuna dikkat çeken Öngel, “Gediz Nehri ve Porsuk çayının doğduğu; Menderes ve Sakarya nehirlerini beslediği sulak alandır. Bu Murat Dağı yok olursa Eskişehir, Kütahya, Uşak, Bilecik, Adapazarı, Manisa, Denizli, Aydın, İzmir ve Ankara susuzluktan kavrulacak ve yaşanmaz kentler olacaktır” dedi.

Ağaç katliamı olacak

Öngel ÇED raporunun olumlu olması halinde 415 hektar alandı 212 Bin ağacın kesilebileceğini iddia ederek bunun AFAD’ın 2020 yılında yayımladığı İl Afet Planına göre Kütahya / Eskişehir’de her an 7,2 kuvvetinde bir deprem beklendiğini, bunun da felaketlere davetiye çıkarmak olduğunu söyledi. Öngel şunları söyledi, “Yerin üstü altından değerlidir. Porsuk Çayımızın elimizden kayıp gitmesine sessiz kalmayacağımızı kamuoyuna açıklamaktan gurur duyarız