Konuyla ilgili söz hakkı alan AKP’li meclis üyesi Murat Özcan, “Burada çok ikilemde kaldık. Arıtma konusu ESKİ meclislerinde hep eleştirdiğimiz bir konu. Bazı ilçeler arıtmayla tanışmamış. İnönü, Sarıcakaya, Mihalgazi olmak üzere birçok ilçe maalesef fosseptik konusunda Sakarya ve Porsuk nehrimizi kirlettiği aşikardır. Bu ana konular üzerinde yapmış olduğumuz eleştiriler dururken büyükşehir belediyesinin iller bankasının aracılığıyla alacak olduğu bir kredi ile şehrimizde yapacak olduğu bir arıtma yetkisine karşı çıkmayı kendimize uygun görmedik. Üçüncü faz yıllardan beri yapılması gerekiyor bu zamana kadar yapılmaması eleştiri konusu. 24 milyon euro borçlanmadan bahsediyoruz bugünkü şartlarda 500 milyon TL Eski'yi borç yüküne sokacak bütçeden bahsediyoruz. Bu borç ESKİ'ye büyük yük getirecektir.” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, “Gündemimizdeki her iki maddenin de oy birliği ile geçmesinden dolayı hem şahsıma hem de kurum adına hepinize teşekkür ediyorum. Bir bilgi notu olarak değineceğim arıtma tesisimiz şu anda merkez yani Tepebaşı ve Odunpazarı alan sınırlarında yerleşik merkez diye adlandırdığımız kanalizasyon hatlarıyla, su giderlerinin toplandığı Alpu yolundaki mevcut arıtma tesisimizin kapasitesinin genişletilmesi işi. Genişletilmesi işi birinci etabı 1987 yıllarında başlanmış 2. etabı 2006-2007 yılında tamamlanmış ve bu da 3. etabı. Çevre Bakanlığının normlarına göre ileri biyolojik arıtma tesisi olarak konumlanıyor. Ve şu an mevcut sistemimizin kapasitesine ilave kapasite artırımı. Bu tür tesislerin yapımı Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası kredi anlaşmaları gereğince yaptığı anlaşmalar neticesinde projelendiriliyor. Kendi başımıza projelendirdiğimiz bir çalışma değil. Bu ihale dünya bankası tarafından finansa edilen iller bankası anonim şirketince sürdürülebilir şehirler projesi finansmanı kapsamında şehirlerin ihtiyacına göre su arıtma ya da ulaşım konularında dünya bankasınca finanse edilen proje.” şeklinde konuştu.

İbrahim Arslan ise, “Eskişehir’imize kazandırılacak 3. etap çok önemli. Sadece günümüzü ilgilendiren bir konu değil 20-25 yılımızı ilendiren bir konu. Eskişehir’imize hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.