Geliştirilen karar destek sistemi Kampüs-KKDS sistemi ile esnek bilgi yönetim sistemi oluşturulması amaçlanıyor. Tanınan, tercih edilen bir araştırma üniversitesi olma öngörüsü ile hareket eden ESOGÜ, sadece bilimsel çalışmalar ve eğitim-öğretimdeki iddiasını sürdürmekle kalmıyor bilgi yönetim ve stratejik planlama alanlarında da iddialı çalışmalara imza atıyor. Bu yöndeki en yeni ve önemli gelişmelerden bir de Kampüs Karar Destek Sistemi. İki yıl öncesinden ilk adımları atılan Kampüs Karar Destek Sistemi, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ve Mergen Yazılımım A.Ş. işbirliği ile hazırlandı.

Stratejinin doğru belirlenmesi önemli

Eskişehirli Öğrenciler Başarılarıyla Gururlandırdı Eskişehirli Öğrenciler Başarılarıyla Gururlandırdı


ESOGÜ’nün 2023-2027 dönemi stratejik planında dört ana hedefi mevcut. İlki, mezun yeterliliklerini ve paydaş beklentilerini karşılayacak, uluslararası hareketliliği destekleyen öğrenci merkezli eğitim yaklaşımı. İkincisi bilimsel araştırma altyapısı ile yenilikçi, girişimci insan kaynağının güçlendirilmesi; sektörel iş birliklerinin arttırılması. Üçüncüsü değer oluşturan hizmet ve iş birlikleriyle toplumsal katkı sağlamak ve son olarak dördüncü hedef ise kurumsal yönetim kapasitesinin geliştirilmesi. Stratejik yönetim anlayışının benimsendiği Üniversite, gelir-giderlerini, varlıklarını, yükümlülüklerini etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yönetmenin de temel amaçları arasında olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda stratejik amaç ve hedefler doğrultusunda hareket edilirken kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli olarak kullanılması gerektiği de vurgulanıyor.

Kampüs kalite karar destek sistemi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile Mergen Yazılım A.Ş. arasında Şubat 2022’de imzalanan Hibe Protokolü kapsamında, Kampüs Bilgi Yönetim Sistemi içinde yer alan Kalite ve Karar Destek Sistemi yazılım projesi Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı koordinasyonu ile yürütüldü. Kampüs-KKD ile hem kurum içinden hem de farklı kurumlardan talep edilen veri setlerinin sistem üzerinden toplanması mümkün olmakta. Geliştirilen esnek bir bilgi yönetim sistemiyle, bilgi eksikliği ve hataların önüne geçilecek, veri erişimin kontrolü ve analizi daha güvenli şekilde yapılabilecek.

Sistem üzerinden yürütülmesi planlanan işlemler
Kampüs Karar Destek Sistemi üzerinden üniversitenin tüm faaliyetlerine ilişkin detaylı analizler, raporlamalar yapılabilecek. Sistem üzerinden yürütülmesi planlanan işlemler arasında şunlar yer alıyor:
Stratejik plan hazırlama, stratejik plan performans göstergelerinin izlenmesi, İdare Faaliyet Raporu ve Harcama Birimleri Faaliyet Raporu hazırlama, Kurum İç Değerlendirme Raporu / Birim İç Değerlendirme Raporu hazırlama, kurumsal göstergelerin toplanması, Yükseköğretim İzleme ve Değerlendirme Kriterlerinin toplanması, Araştırma Üniversitesi göstergelerinin takibi, ulusal ve uluslararası üniversite sıralama göstergelerinin takibi URAP, THE, ARWU, QS, Green Metrics, İç Kontrol Değerlendirme Raporu, Konsolide Risk Raporu hazırlanması, Performans Programı performans göstergesi gerçekleşmelerinin izlenmesi, Kamu İhale Kanununun 21/F ve 22/D maddeleri kapsamında nakti limitler dâhilinde yapılan harcamaların takibi, anket hazırlanması ve analiz yapılması.

Editör: Yasin Karaçam