Eskişehir'de kim aday adayı olacak, kimler mevcut konumundan feragat edecek, kimler genel seçimi bırakıp tüm hamlelerini yerel seçime göre yapıyor? hepsini daha net anlamaya başladık. 

Resmi olarak aday adayı olacaklar için artık dananın kuyruğu kopuyor. 
15 Şubat tarihine kadar milletvekili olmak isteyenler ortaya çıkacak ve aday olabilmek adına birbiriyle yarışacaklar. 

Fakat, hem parti genel merkezlerinin tasarrufu hem de Eskişehir'de yarışması muhtemel öyle ciddi isimler telaffuz ediliyor ki, aday adayı olur dediğimiz bazı isimler muhtemelen flses çıkarmayacak. 

Örneğin AK Parti kulislerinde liste başı olacak isim konusunda çeşitli söylentiler var. Hasan Basri Yalçın ismi fazlaca geçse bile buna imkan yok. Eskişehir'e bizzat genel merkez tarafından hem tanınmış hem de daha önce bakanlık seviyesinde görev yapmış bir ismin kaydırılacağı konuşuluyor. 

CHP'de Yılmaz Büyükerşen liste başı deniyor ve kendisi bu iddialara ses çıkartmıyor. O yüzden eskiden hayatta olmaz dediğim bu ihtimali güncelleyerek Büyükerşen ve onun seçeceği adaylar karşımıza çıkacaktır, Recep Taşel'in dile getirdiği gibi 50 tane aday adayı çıkmaz hatta 20 aday adayı bile zor bulunur diye tahmin ediyorum. 

İyi Parti ise Eskişehir'e bu kez genel merkez düzeyinde müdahale edebilir. Şu ama kadar parti özelinde fazlaca isim enflasyonu oldu. Ancak bu isimlerin yüzde 90'ı sadece birinci sıra için talip. Meral Hanım ilk sırayı kendi belirleyip 2. sıra sizin diye topu Eskişehir teşkilatına atar ise iş o zaman zorlaşacak. Çünkü 2. sıra için bu kadar çok aday çıkmayacak. 

MHP'de Metin Nurullah Sazak ismiyle devam kararı alınmış. Fakat hem AK Parti hem de MHP kurmayları içinde Eskişehir de olan bazı şehirlerde ortak liste üzerine düşünüyorlarmış. Bana göre zor ama etkili olabilecek bu hamle tün listeleri değiştirebilir. 

Tabi tüm bunlar olup biterken mevcut milletvekilleri ne olacak diye soranlar var. 

AK Parti listesi tamamen değişir ya da ufak bir ihtimal Harun Karacan devam edebilir. 

CHP'de Utku Çakırözer'in Eskişehir de kalmak istediğini duyuyorum. Büyükerşen'in adaylığına göre bu istek şekillenecek. 

Jale Nur Süllü'nün isteği ise iktidar değişecek olursa bu kez iktidar gücü olan bir vekil olmak. Ancak o da Çakırözer gibi Büyükerşen'in adaylığı netleşirse değerlendirilir. Belki de ucundan döndüğü Belediye Başkanlığı sebebiyle bu isteğini güncelleyebilir. 

Şu bir gerçek ki Eskişehir de seçim eskisi kadar renkli ve asay enflasyonu ile geçmeyecek. 

Mevcut listelere şehirdeki oda başkanlarının tercihleri ve destekleri de mutlaka tesir edecektir. 

En geç 15 gün sonra bu siyasi havayı gözlemeye başlarız. 
Konuşacağımız çok şey olacak!