76 STK ve öğrenci kulübü, 16’da siyasi partinin katıldığı 2. Uluslararası Odunpazarı 3D Gençlik Festivali’nin kapanış konuşmasını yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, festivale katılan ve festivalin düzenlenmesinde emeği bulunan herkese teşekkür ederek, “Bu park artık Eskişehir'in demokrasi parkı oldu. Seneye daha büyüğünü, daha görkemlisini yapmak üzere, hoşça kalın” dedi.

Odunpazarı Belediyesi’nin Eskişehir Avrupa Birliği Derneği iş birliği ile Kanlıkavak Parkı’nda bu yıl 2’ncisini düzenlediği Uluslararası Odunpazarı Dinleme Diyalog Dayanışma (3D) Gençlik Festivali sona erdi. Cumhuriyet’in 100. Yılına özel olarak 27-28 ve 29 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ve 3 gün süren festivale 76 STK ve öğrenci kulübü, 16’da siyasi parti katıldı. Festival alanına geçen yıldan farklı olarak, bu yıl üç çadır kuruldu. A, B ve C adı verilen çadırlarında Dinleme, Diyalog, Dayanışma ile Denge ve Denetleme Ağı Etkinlikleri gerçekleştirildi. Festivalin ilk günü A ve B çadırlarında “Dijitalleşme ve Toplumsal Dönüşüm”, “Demokrasinin Türkiye’de Asırlık Yolculuğu” ile “Aktif Vatandaşlık ve Z Kuşağı” konuları moderatörler ve raportörler eşliğinde ele alındı. Denge ve Denetleme Ağı Etkinliklerinin düzenlendiği C çadırında ise “Yerel Demokrasi Atölyesi-I” ve  “Denge Denetleme Oyunu” gerçekleşti.

ÇADIR OTURUMLARI 3 GÜN BOYUNCA DEVAM ETTİ

Festivalin ikinci gününde A ve B çadırlarında “Sosyal Medya mı Toplumu, Toplum mu Sosyal Medyayı Yönlendiriyor?” ve “Dijital Dönüşümün Toplumsal Etkileri: Distopya Mı Ütopya Mı?” konuları moderatörler ve raportörler eşliğinde tartışıldı. C çadırında ise “Genç Düşünce Enstitüsü” tarafından “Türkiye’de Gönüllülük Yasası” konuları işlendi. Türkiye Kent Konseyleri tarafından C çadırında “Kent Konseylerinin Yerel Demokrasiye Katkıları” konulu bir söyleşi

Kırım-Tatar Sürgününü Sahnede Anlattılar Kırım-Tatar Sürgününü Sahnede Anlattılar

düzenlendi. Aynı gün C çadırındaki etkinlikler Denge ve Denetleme Ağı’nın “İngilizce paneli” ve “Yerel Demokrasi Atölyesi-II” ile devam etti. Festivalin son günü A ve B çadırlarında “Genç İstihdamı ve Girişimcilik”, “Gençlik ve Deprem” konuları moderatörler ve raportörler eşliğinde ele alındı. Denge ve Denetleme Ağı ise C çadırında Yerelden Küresele İklim ve Çevre Sorunlarını ele aldı, ardında da Yerel Demokrasi Atölyesi-III gerçekleşti. 3 gün boyunca gerçekleşen çadır oturumlarının moderatörlüğünü Doç. Dr. Erhan Akdemir, Doç. Dr. Tezcan Özkan Kutlu, Doç. Dr. Alaaddin Faruk Paksoy, Doç. Dr. Duru Şahyar Akdemir Dr. Öğr. Üyesi Aslı Geylan ve Nesrin Köseler yaptı. 3 gün boyunca gençlerin, siyasi parti temsilcilerinin, STK'ların ve diğer tüm katılımcıların görüşleri dinlendi, sorun tespiti yapıldı ve çözüm önerileri ele alındı. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, festivalin gerekleştiği 3 gün boyunca gençleri yalnız bırakmadı. Çadır oturumlarını dikkatle takip eden Başkan Kurt, alanda bulunan stantları tek tek gezdi. Gençlerle fotoğraf çektirdi. 

 

KONSER VE DANS GÖSTERİLERİ DÜZENLENDİ

Festival programı boyunca dinleme, diyalog, dayanışma ile denge ve denetleme ağı etkinliklerinin yanı sıra gençlik konserleri, dans gösterileri, çeşitli oyun aktiviteleri, workshoplar ve atölye çalışmaları ile çeşitli sergiler yapıldı. Festival boyunca Nova, Neva The Band, Kaktüs Band, Slangfeat, Panik Atak ve Gece Tarifesi Gençlik Konserleri düzenlendi.  Lindy Hop Solo Jazz dans gösterisi yaptı. Tango Eskişehir, Tango 26, Eskişehir Karma Atölye ve Aura Sanat Tango gösterisi gerçekleştirdi. Festivalin son gününde Odunpazarı Belediyesi’nin kardeş şehirleri Keçiören, Menteşe, Jakova, Razgrad, Lefke ve Melikgazi Belediyeleri halk dansları gösterisi ve müzik dinletisi yaptı. Ayrıca, Odunpazarı Belediyesi 2’inci Uluslararası 3D Gençlik Festivali ve Cumhuriyetin 100. yıl kutlamaları kapsamında 75. Yıl Mahallesine 33 bin 500m²’lik “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Anısına 2. Odunpazarı 3D Gençlik Festivali Hatıra Ormanı”nı kazandırdı.

SENEYE DAHA BÜYÜĞÜNÜ VE GÖRKEMLİSİNİ YAPMAK ÜZERE HOŞÇA KALIN

Festivalde bir de santranç turnuvası düzenlendi. Bu turnuvada başarılı olanlara madalyaları Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt tarafından verildi. Festivalin kapanış konuşmasını yapan Başkan Kurt, Kanlıkavak Parkı’nın artık demokrasi parkı olduğunu söyledi. Başkan Kurt, “Üç gün boyunca gürültü ettik. Belki rahatsız olan olmuştur. Osmangazi Mahallesi sakinlerinden özür diliyoruz. Ama bu park artık Eskişehir'in demokrasi parkı oldu, festival parkı oldu. Bunun için de mutlu olsunlar. 100. yıl çok önemli bir yıl dönümü.  Hepimize kutlu olsun. Bu festivalde bizimle birlikte çalışan Avrupa Birliği Derneği'ne, yöneticilerine, sivil toplum örgütlerine, gençlik merkezimizle ilişki kurup bize destek veren öğrenci kulüplerine

çok teşekkür ediyoruz. Seneye daha büyüğünü, daha görkemlisini yapmak üzere, hoşça kalın” dedi.

 

GENÇLERDEN BAŞKAN KURT’A MADALYA

Odunpazarı 3D Gençlik Festivalinin kamu-STK iş birliğinin güzel bir örneği olduğunu belirten Eskişehir AB Derneği Başkanı Erhan Akdemir,  “Odunpazarı 3D Gençlik Festivali bize toplumumuzun birbirlerini dinlemeye, birbirleriyle diyalog kurmaya, ortak sorunlarını konuşmaya ve fikir telakkisi yapmaya ihtiyacı olduğunu gösterdi.  Siyasal partilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, baskı çıkar gruplarımız, medyamız, belediyemiz hep birlikte 3 gün boyunca 3D'yi hep beraber demokrasiye düşürdük. Kamu- STK iş birliğinin önemli bir örneğini Odunpazarı'ndan tüm ülkemize barış ve dostluk mesajıyla göndermek istiyoruz. Eskişehir, Yunus Emre'nin hoşgörülü şehri, hoşgörülü başkenti. Bu hoşgörünün yaşatılmasına büyük katkı sağlayan, destek veren Odunpazarı Belediye Başkanımız Avukat Kazım Kurt’a teşekkür ediyoruz. Bu destekleri için en önemli madalyayı STK olarak Kazım Kurt’a vermek istiyoruz” diye konuştu. Akdemir, konuşmasın ardından Başkan Kurt’a madalya takdim etti.