Eskişehir'de Hasat Şöleni Eskişehir'de Hasat Şöleni

Çevremizi temiz tutmak, hepimizin sorumluluğudur.” diyen temizlik emekçisi Fendoğlu günlük temizlik rutinleri sırasında
karşılaştığı manzaraları anlatarak, özellikle parklar, sokaklar ve kamu alanlarında bilinçsizce bırakılan çöplerin büyük bir problem yarattığına dikkat çekti. Fendoğlu, hem kendi yaşadığı zorlukları hem de çevre kirliliğinin yol açtığı olumsuz etkileri vurgulayarak vatandaşlardan destek istedi.


Naime Fendoğlu, her gün sokağımızı temizleyen, caddeyi süpürürken yanından geçip gittiğimiz onlarca temizlik emekçisinden biri. Odunpazarı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan “İnsan Hikâyeleri” programında yer alan Naime Fendoğlu, “Çevremizi temiz tutmak, hepimizin sorumluluğu,” diyerek günlük temizlik rutinleri sırasında karşılaştığı manzaraları anlattı.

"Alın Terimle İki Çocuğumu Üniversitede Okuttum"

Biri kız diğer erkek iki çocuk annesi olduğunu söyleyen Fendoğlu, 13 yıldır da Odunpazarı Belediyesi’nde çalışıyor. “Buradaki kazancımla, alın terimle her ikisini de üniversitede okuttum.” diyor ve ekliyor: “Kızım memur oldu, oğlumda psikolojik rehberlik ve danışmanlık bölümünden geçen hafta mezun oldu. Onların daha iyi yerlerde olacağına, bunu göreceğime inanıyorum. Onlara hem anne hem de baba oldum. Emeklerimin karşılığını çocuklarım bana verdi. İkisine de teşekkür ediyorum.” diyor.

Bu Şehre Kadın Eli Değmiş

Sabah beş buçuk, altı gibi uyandığını anlatıyor Fendoğlu, mini bir kahvaltının ardından yola çıkıyor. Gün içerisinde çöp aracı ile Odunpazarı’nı gezerek zamansız çıkan çöpleri topluyor. Vatandaşların ya da esnafın kendilerine mutlaka sıcak ya da soğuk ikramlarda bulunduğunu dile getiren Fendoğlu, “Biz kadınlar süpürgede olsun, araçta olsun çalışıyoruz. ‘Kadın eli değmiş bu şehre.’ deniliyor. Bizi çok fark ediyorlar. Gün içerinde çok fazla teşekkür alıyoruz.”

Günlük temizlik rutinleri sırasında karşılaştığı manzaraları anlatan Fendoğlu, sözlerine şu cümlelerle devam ediyor: “Hiç unutmam bir beyefendi bana ‘her sabah sizi izliyorum sanki bir sanat işliyorsunuz’ demişti. Bizim en çok sıkıntı çektiğimiz şeylerden bir tanesi, bazılarımız çok duyarsız olabiliriz. Süpürüp, arkamı döndüğüm anda yere yine çöp atılıyor. Çekirdek
kabuğu olsun, izmarit olsun size göre küçük parçalar olarak görülebilir ama bu adım adım devasa bir şeye dönüşebiliyor. O yüzden çevreye karşı daha duyarlı olalım. İşimle gurur duyuyorum. İşimin her zerresinin karşılığını aldığıma inanıyorum. Bana sağladıkları imkânlardan dolayı, belediyemize çok teşekkür ediyorum.”

Editör: Buğrahan Doğangil