Bildirici, Aşı Haftası'nın her çocuğun aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunma hakkını vurgulamak amacıyla 2005 yılında başlatıldığını belirterek, bu yılın temasının, aşılama bilincinin ve hizmetlerinin artırılması olduğunu ifade etti.

Julide Kadıoğlu ile Klinik Yorum - Dr. Ayşe Karakaya Julide Kadıoğlu ile Klinik Yorum - Dr. Ayşe Karakaya


1981 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında ülkede başarılı çalışmalar gerçekleştirildiğini dile getiren Bildirici, program dahilinde boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit B, Haemophilus influenzae tip b, konjuge pnömokok, hepatit A ve suçiçeği aşılarının tüm bebeklere ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarında uygulandığını aktardı.


Aşılama kapsayıcılık oranlarının artmasıyla birlikte aşı ile korunulabilir hastalıklarda belirgin düşüşler yaşandığını vurgulayan Bildirici, özellikle çocuk felci vakasının ülkede 1998 yılından bu yana görülmediğini belirtti. Ayrıca, DSÖ tarafından Anne ve Yenidoğan Tetanoz Eliminasyonu Programı kapsamında yürütülen aşılama çalışmalarının sonucunda, tetanoz hastalığının ülkede en az düzeye indirildiğinin belgelendiğini paylaştı.


Bu yıl DSÖ Avrupa Bölgesi'nin "Eksik Aşıların Tamamlanması" temasını belirlediğini aktaran Bildirici, aşı takvimlerinin Bağışıklama Bilimsel Danışma Kurulu'nun tavsiyeleri ve dünyadaki bilimsel gelişmelere göre oluşturulduğunu ve güncellendiğini ifade etti.


Bildirici, aşıların insanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalığı yok ettiğine dikkat çekerek, çiçek hastalığının aşı sayesinde tamamen yok edildiğini ve çocuk felci hastalığının aşılamalar sayesinde yok edilme aşamasına geldiğini belirtti.


Son olarak, aşıların etkinliğinin devam etmesi için aşılama oranlarının yüksek düzeyde sürdürülmesinin önemine vurgu yapan Bildirici, ebeveynlerin çocuklarının aşılanma durumunu takip etmeleri ve aşı zamanı geldiğinde aile hekimleriyle iletişime geçerek bilgi almalarının önemini vurguladı.


Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, bu vesileyle vatandaşları aşılarla sağlık ve güvenliklerini korumaya davet etti.