Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği'nden  (ESÇEVDER5 Haziran Dünya Çevre Günü açıklaması geldi;

Eskişehir'de Karabuğday Toplantısı Eskişehir'de Karabuğday Toplantısı

"Mihalgazi ilçemiz ve civarı Su, Orman, Tarım, Hayvancılık ve Seracılık bakımından oldukça zengin, micro klima iklimine sahip ve yılda 2- 4 kez ürün alma sansına sahip olmasından dolayı ayrı bir öneme sahiptir. Türkiye’nin % 20 sebze gereksinimini karşılamakta ve bölgeden Sakarya Nehri de geçmektedir. Buraları Türkiye ve Eskişehir için çok büyük öneme sahip bölgelerin başında gelmektedir.


Peki bizler bu değerlerimize ne kadar sahip çıkabiliyoruz? Son yıllarda medya veya sosyal medya da duyduklarımızı, okuduklarımızı, gördüklerimizi hatırlıyor musunuz? Son olarak da İliç'te yaşanan felaket halkımızı derinden üzmüştür. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Ülkemizin doğal kaynakları ağırlıklı olarak geri dönülemez, artı değer yaratmayan üretimler için kullanılmakta olduğunu gözlemliyoruz. Tarım, Orman ve su kaynaklarımız özelleştirilerek veya maden sahalarına terk edilerek Türkiye’nin geleceği ipotek altına alınmaktadır.


Eskişehir Tepebaşı Mihalgazi Atalan, Alpagut Altın-Gümüş maden ocağı projesi Cengiz Holding'e bağlı ETİ Bakır A.Ş. yerel seçimlerden önce ÇED sürecini başlattı fakat seçimler nedeniyle geri çekti. Bayramdan sonra tekrar gündeme getireceği kesin. Eskişehir Tepebaşı Alpu Kömürlü Termik Santralinde, Sivrihisar / Kaymaz 3. Siyanürlü Atık Barajın da olduğu gibi 'Eskişehir Kıymetlidir Platformu' ile birlikte mücadele ederek Kömürlü Termik Santralını kurdurmadık, 3. Siyanürlü Atık Barajını yaptırmadık isek Cengiz Holdingin bu maden aramasını da durduracağız. 


Bu bölge deki tıpkı Erzincan İliç gibi tepe de ve Sakarya nehrine çok yakın konumda olup, ayrıca iliç maden sahasından 4- 5 kat daha büyük olduğundan burada maden açılması durumunda yöre bütün özelliklerini kaybederek Sakarya nehrinin siyanür ile kirlenmesine ve üretilebilen ürünlerin satılamamasına sebep olacaktır.


Bu gün bizler doğasına, doğal değerlerine, toprağına, ormanına, suyuna sahip çıkmaya çalışan gönüllü kuruluşlar olarak 5 Haziran Çevre Gününde bir kez daha sesimizi duyurmak istedik ve bu konuda Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER ) olarak var gücümüzle mücadele edeceğimizi tüm kamuoyuna açıklamaktan mutluluk duyuyoruz.

Editör: Buğrahan Doğangil